AKTUALNO - SINODA

 

SINODALNA POT CERKVE

Sinoda je cerkveni zbor, ki skupaj rešuje razna cerkvena vprašanja. Sinodalna pot pa pomeni, da v Cerkvi stvari rešujemo s pogovorom. Nekoč so se sinod udeleževali predvsem škofje. Po novem ste v ta sinodalni pogovor povabljeni tudi verniki.

Papež Frančišek je sklical sinodo za obodbje 2021-2023. Novost te sinode je v tem, da se bo prvi del sinode odvijal v krajevnih Cerkvah.

V naši škofiji se bo sinoda pričela v nedeljo, 17. oktobra, s sv. mašo ob 16h v ljubljanski stolnici. K tej sv. maši ste poleg nas duhovnikov povabljeni tudi predstavniki Božjega ljudstva - laiki iz vseh župnij v škofiji. Seveda pa bodo kasneje sledili razni pogovori.

Papež Frančišek nas ob začetku sinode spodbuja: »Vabim vas k molitvi, da bi nam razmišljanja  in izmenjave med tem zbiranjem pomagale odkrivati veselje nad tem,  da smo Božje ljudstvo, ki hodi skupaj, v poslušanju vseh« in na vse sodelujoče kliče Božjega blagoslova.

Nadškof Stanislav Zore nas spodbuja, da odgovorimo na papeževo povabilo ter pogumno stopimo na pot skupnega prepoznavanja, k čemu nas Sveti Duh vabi danes, da bomo vedno bolj Cerkev, ki bo zaradi našega pričevanja privlačna tudi za tiste, ki Kristusa še niso spoznali.

 

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

DRUŽINSKA MOLITEV:

Močno vam priporočam molitev rožnega venca in branje svetopisemskih odlomkov, zlasti tistih, ki so določeni za konkretno nedeljo. Odlomke otroci lahko najdete v Svetem pismu s pomočjo liturgičnih zvezkov (po novem lahko pridete do odlomka s fotografiranjem QR-kode v bogoslužnem zvezku), lahko pa tudi direktno na https://hozana.si

Lahko naredite pravo družinsko bogoslužje.

_________________________________________________________________________

SLOVENSKO FATIMSKO SVETIŠČE SE POSLAVLJA OD NADŠKOFA ALOJZA URANA ( za ogled klikni na napis)

Gre za pridigo, ki je bila na romarskem shodu, dne 18. 4. 2020 v Kisovcu, olepšano s foto-utrinki.

Tukaj si lahko ogledate nekaj utrinkov v spomin na pokojnega +nadškofa Alojza Urana, medtem ko prepeva velikonočno alelujo: VELIKONOČNA ALELUJA    klikni!)

In memoriam g. nadškofu Alojzu Uranu tudi tole: VELIKONOČNA SKRIVNOST   klikni!)

Za oba "filmčka" oz. posnetka se zahvaljujemo TV POT-i, pevskemu zboru Consortium musicum Ljubljana (gre za star posnetek)Pri nekaterih fotografijah je avtorica Nina Kopitar.