Namesto pridige

OD KOD, ZAKAJ IN ČEMU ZDAJ TA KORONAVIRUS ???

Evangelij letošnje 4. postne nedelje spregovori o tem, kako je Jezus ozdravil sleporojenega...

Vedel sem, da smo ljudje zaslepljeni in se velikokrat zanašamo na varnost tega sveta. Premalo sem vam, dragi verniki, pridigal o tej zaslepljenosti današnjega človeka. Počutili smo se varne v evropski civilizaciji. Vedel sem, da smo na pragu tretjega tisočletja precej zaslepljeni, a da sprememba lahko pride tako na hitro, pa iskreno povedano, nisem vedel...

Apostol Pavel pravi: "Ko bodo govorili: 'Mir in varnost!', tedaj bo nenadoma prišla nadnje poguba, kakor pride porodna bolečina nad nosečnico" (1 Tes 5,3).

Ne bi si mogel misliti, da bo majhen virus vse postavil na glavo in vzpostavil izredne razmere praktično v večjem delu sveta, in to v tako kratkem času.

Ne bomo zdaj ugibali, (ali in) kdo bi mogel biti v ozadju izbruha tega koronavirusa. Nekdo od otrok me je vprašal, ali je Jezus naredil ta virus. Najbolj pravilen odgovor bi se glasil, da je Bog samo dopustil, da je ta virus nastal. Kjer je prisotno zlo, je običajno prisoten tudi hudobni duh, ki noče, da bi bili ljudje srečni, zato deluje na različne načine, tudi preko virusa. Bog torej dopušča, da se včasih zgodi kaj slabega, ker ta svet pač ni popoln in ker imamo mnoga ustvarjena bitja svobodno voljo. Zanimiv je dialog med hudičem in Bogom v Jobovi knjigi v Svetem pismu, ko se hudobni duh želi spraviti nad Joba, da bi ga preizkusil, in Bog mu do neke mere to dovoli, čeprav je bil Job pravičen.

Ja, in Bog je dopustil tudi ta virus. Dopustil ga je za naše spreobrnjenje: da bi videli, da stil življenja, ki smo ga živeli doslej, ni bil v redu. Preveč hitenja, preveč pehanja za materialnimi dobrinami... Pri vsem tem pa smo imeli premalo časa za Boga in za molitev.

Opravičujem se vam, drage sestre in bratje, da sem vam premalo govoril o tem, da Bog dopusti tudi kazen za greh. Job je bil pravičen, mi pa smo se od Boga - globalno gledano - žal precej oddaljili. Premalo sem vas opozarjal na konkretne grehe in vas vabil k svetemu življenju. Greh je konec koncev tudi to, da smo bili premalo hvaležni Bogu za mnoga leta lepega in zdravega življenja s svobodnim gibanjem v domovini in po svetu.

Šušlja se, da so bile te preizkušnje napovedane v raznih privatnih razodetjih. Konec koncev je Marija tudi v Fatimi že pred dobrim stoletjem napovedala dogodke, ki so bili takrat še zaviti v skrivnost, a so se dejansko uresničili in je kasneje prišla na dan vsa resnica. Marija je tudi rekla, da bi lahko marsikaj preprečila, če bi bolj častili njeno brezmadežno Srce in se mu posvetili, in je povabila pastirčke in ljudi k molitvi rožnega venca, ne le zase, ampak tudi za druge.

Prepričan sem, da marsikatero Božjo kazen lahko omilimo z molitvijo. V sodobnem jeziku namesto kazni raje govorimo o preizkušnji. Želim vam, da bi se v času te preizkušnje v molitvi zares obračali na Troedinega Boga. Vabim vas, da bi se Nanj obračali po Mariji. Prosimo za ves svet, da bi bil Bog usmiljen z nami! Molimo za obolele in za zdravstveno osebje. Molimo, da bi Bog ustavil to preizkušnjo in omilil njene posledice.

                                                                                  Janez Mrak, župnik