AKTUALNE ZADEVE

ŠMARNICE 2023: v skrajšani obliki jih bomo za otroke imeli od ponedeljka do sobote ob 19:40 (o bl. Alojziju Grozdetu).

ŠMARNICE 2023 - PODCAST NA RADIU OGNJIŠČE: lahko se naročite (in poslušate) na šmarnice o bl. Alojziju Grozdetu.

Naročite se na podcast "ZGODBE ZA OTROKE"

Razlaga: Avdio arhiv Radia Ognjišče: Sobotna iskrica 29. 4. 2023

ŠMARNICE ZA ODRASLE 2023 so pa o Magdaleni Gornik, slovenski mistikinji. Brali jih bomo pri delavniških mašah. Vrtijo se tudi na spletnem Radiu Mir Slovenija.

ŠMARNICE PRI SV. MAŠAH NA RADIU OGNJIŠČE 2023: ob delavnikih ob 19h - o Filipu Terčelju (prenos sv. maš z Brezij).

 

PRAKTIČEN NASVET GLEDE VZGOJE !!!

Starši, povejte svojim otrokom, da ni nujno, da je vse, kar jih učijo v šoli in vrtcu, tudi res. Lahko, da bodo tam slišali tudi kako moderno zavajujočo neresnico, olepšano in začinjeno laž. - Naj torej otroci razmišljajo s svojo glavo, saj noben politični sistem nima pravice vplivati na versko prepričanje in notranjo svobodo človeka. Žal se je v zgodovini že dogajalo in se očitno še dogaja, da se rojevajo sistemi, ki želijo “prati možgane ljudem”.

Zle sile želijo pod pretvezo svobode pahniti človeka v novo sužnost. Takšna je bila taktika hudobnega duha že v raju. To se ponavlja tudi danes. Posledice nasedanja takšnemu zavajanju so pa katastrofalne. (Če si npr. nekdo spremeni spol, ne more več nazaj “v staro kožo”.) Vsaka ideologija ima krute posledice: od zasužnjevanja in novih delitev med ljudmi, do  velikega trpljenja konkretnih žrtev...

Kristjani želimo ostati zvesti Bogu in razodetju in seveda tudi zdravi pameti. - Starši, stari starši, botri in vsi, ki nam ni vseeno glede otrok in naše prihodnosti, zagovarjajmo naravno družino, tudi če bomo deležni posmeha in odklanjanja okolice. Samo Bog je tisti, ki nas resnično notranje osvobaja in nam po Jezusu deli pravo življenje, ki bo za vso večnost. Zato povejmo otrokom besedo resnice in jih usmerjajmo k Božji ljubezni!

OBVOZ - KLIC K POTRPEŽLJIVOSTI

Uradnega obvoza čez Loke ne bo... Potrpežljivi in previdni pa ostanimo kljub vsemu, saj se je promet čez Loke povečal... Avtomobilov ne puščajte na cesti. Vabim vas, da bi uporabljali tudi zasilno parkirišče pod nekdanjim starim župniščem, zlasti, če je drugje zasedeno. (Glede takih stvari vedno velja: Parkiranje na lastno odgovornost. A izkušenim voznikom se v tem primeru ne bi smelo nič slabega zgoditi, čeprav ni ograje...)

_____________________________________________________________________________________________________________

AKTUALNO - OSTALO:

DUHOVNA MISEL O SINODI:

G. Lojze Snoj nam je dne 7. 2. 2022 na ETV takole predstavil sinodo, ki poteka po škofijah po vsem svetu:

https://www.youtube.com/watch?v=k2pFmJ-amh8 (novo!)

NADŠKOF STANISLAV ZORE O SINODI:  https://youtu.be/cw5-LLXNKO4 

SINODALNA POT CERKVE

Sinoda je cerkveni zbor, ki skupaj rešuje razna cerkvena vprašanja. Sinodalna pot pa pomeni, da v Cerkvi stvari rešujemo s pogovorom. Nekoč so se sinod udeleževali predvsem škofje. Po novem ste v ta sinodalni pogovor povabljeni tudi verniki.

Papež Frančišek je sklical sinodo za obodbje 2021-2023. Novost te sinode je v tem, da se bo prvi del sinode odvijal v krajevnih Cerkvah.

V naši škofiji se bo sinoda pričela v nedeljo, 17. oktobra, s sv. mašo ob 16h v ljubljanski stolnici. K tej sv. maši ste poleg nas duhovnikov povabljeni tudi predstavniki Božjega ljudstva - laiki iz vseh župnij v škofiji. Seveda pa bodo kasneje sledili razni pogovori.

Papež Frančišek nas ob začetku sinode spodbuja: »Vabim vas k molitvi, da bi nam razmišljanja  in izmenjave med tem zbiranjem pomagale odkrivati veselje nad tem,  da smo Božje ljudstvo, ki hodi skupaj, v poslušanju vseh« in na vse sodelujoče kliče Božjega blagoslova.

Nadškof Stanislav Zore nas spodbuja, da odgovorimo na papeževo povabilo ter pogumno stopimo na pot skupnega prepoznavanja, k čemu nas Sveti Duh vabi danes, da bomo vedno bolj Cerkev, ki bo zaradi našega pričevanja privlačna tudi za tiste, ki Kristusa še niso spoznali.

 

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

DRUŽINSKA MOLITEV:

Močno vam priporočam molitev rožnega venca in branje svetopisemskih odlomkov, zlasti tistih, ki so določeni za konkretno nedeljo. Odlomke otroci lahko najdete v Svetem pismu s pomočjo liturgičnih zvezkov (po novem lahko pridete do odlomka s fotografiranjem QR-kode v bogoslužnem zvezku), lahko pa tudi direktno na https://hozana.si

Lahko naredite pravo družinsko bogoslužje.

_________________________________________________________________________

SLOVENSKO FATIMSKO SVETIŠČE SE POSLAVLJA OD NADŠKOFA ALOJZA URANA ( za ogled klikni na napis)

Gre za pridigo, ki je bila na romarskem shodu, dne 18. 4. 2020 v Kisovcu, olepšano s foto-utrinki.

Tukaj si lahko ogledate nekaj utrinkov v spomin na pokojnega +nadškofa Alojza Urana, medtem ko prepeva velikonočno alelujo: VELIKONOČNA ALELUJA    klikni!)

In memoriam g. nadškofu Alojzu Uranu tudi tole: VELIKONOČNA SKRIVNOST   klikni!)

Za oba "filmčka" oz. posnetka se zahvaljujemo TV POT-i, pevskemu zboru Consortium musicum Ljubljana (gre za star posnetek)Pri nekaterih fotografijah je avtorica Nina Kopitar.