Članki iz tiskanih oznanil (zlasti uvodniki)

PRAKTIČEN NASVET GLEDE VZGOJE !!!

Starši, povejte svojim otrokom, da ni nujno, da je vse, kar jih učijo v šoli in vrtcu, tudi res. Lahko, da bodo tam slišali tudi kako moderno zavajujočo neresnico, olepšano in začinjeno laž. - Naj torej otroci razmišljajo s svojo glavo, saj noben politični sistem nima pravice vplivati na versko prepričanje in notranjo svobodo človeka. Žal se je v zgodovini že dogajalo in se očitno še dogaja, da se rojevajo sistemi, ki želijo “prati možgane ljudem”.

Zle sile želijo pod pretvezo svobode pahniti človeka v novo sužnost. Takšna je bila taktika hudobnega duha že v raju. To se ponavlja tudi danes. Posledice nasedanja takšnemu zavajanju so pa katastrofalne. (Če si npr. nekdo spremeni spol, ne more več nazaj “v staro kožo”.) Vsaka ideologija ima krute posledice: od zasužnjevanja in novih delitev med ljudmi, do  velikega trpljenja konkretnih žrtev...

Kristjani želimo ostati zvesti Bogu in razodetju in seveda tudi zdravi pameti. - Starši, stari starši, botri in vsi, ki nam ni vseeno glede otrok in naše prihodnosti, zagovarjajmo naravno družino, tudi če bomo deležni posmeha in odklanjanja okolice. Samo Bog je tisti, ki nas resnično notranje osvobaja in nam po Jezusu deli pravo življenje, ki bo za vso večnost. Zato povejmo otrokom besedo resnice in jih usmerjajmo k Božji ljubezni!

IZ TISKANIH OZNANIL (AVE MARIA 2023, ŠT. 6, z dne 23. 4. 2023):

UVODNIK:

POKLICANI, DA BI ŽIVELI (TEDEN MOLITVE ZA DUH. POKLICE, 23. - 30. 4. 2023)

Vedno znova so aktualne Jezusove besede: "Prosite torej Gospoda žetve, naj pošlje delavcev na svojo žetev!" (Mt 9,38). Posebej jih želimo udejanjiti v tednu pred 4. velikonočno nedeljo, ki je tudi nedelja Dobrega pastirja.

Škof dr. Peter Štumpf se iz svojih otroških let spominja, kako so že kot otroci doživljali prihajanje in odhajanje življenja.

"Skrivnost življenja in smrti je bila naša stalna domačinka. Starši nas niso odtegovali od otroških zibk in tudi ne od domačih mrliških prostorov... Po naši ravnici se je kot jutranja rosa pojavljalo življenje in kot večerna megla vlekla smrt. Med enim in drugim je stal duhovnik z obiljem vode za krst mnogih majhnih prišlekov v to življenje in za blagoslov odhajajočih v večno življenje.

Vedeli smo..., da je v obojem (v rojstvu/krstu in smrti) tako zelo navzoč Bog, da bi ga lahko otipali, če bi imeli maziljene roke."

Škof Peter Štumpf omenja tudi skrivnost sv. maše in pravi: "Občutili smo, da nam Kristus po duhovniku prinaša mnoge čudovitosti. Tako smo pridoma na veliko zajemali vse lepo, kar nam je prineslo življenje; zato smo ga spoštovali in cenili, ker smo vedeli, da ga Bog velikodušno izliva v nas, da bi ga imeli v izobilju."

Te misli naj nas spodbujajo k temu, da bi se zavedali, da je življenje Božji dar. Prav tako smo Božji dar duhovniki. Molimo, da bi nam Bog dal dovolj duhovnih poklicev, hkrati pa molimo za naše družine, da bi bile odprte za življenje.
 

IZ TISKANIH OZNANIL (AVE MARIA 2023, ŠT. 4, z dne 19. 3. 2023):

UVODNIK:

10 - LETNICA PAPEŽEVANJA PAPEŽA FRANČIŠKA

V preteklem tednu smo 13. marca obhajali 10 let pontifikata papeža Frančiška, ki je bil izvoljen 13. marca 2013. Papež Frančišek s svojim prejšnjim imenom Jorge Mario Bergoglio je prvi papež jezuit in prvi papež iz Južne Amerike. Že z izbranim imenom “Frančišek” je nakazal program svojega papeževanja: papež Frančišek si želi revno Cerkev - Cerkev ubogih za uboge.

Tudi papež Frančišek nadaljuje tradicijo svojih predhodnikov s svojimi apostolskimi potovanji po svetu in po Italiji. V Cerkvi želi prebuditi njeno misijonsko in evangeljsko razsežnost ter sinodalnost. Njegov pontifikat je zaznamovan tudi z borbami proti zlorabam v Cerkvi. Leta 2016 je sklical izredno leto usmiljenja. Redno leto usmiljenja je načrtovano za leto 2025. Skratka, papež Frančišek je postavljen v težek čas, ko se družba zelo spreminja, po drugi strani pa že poteka, kot sam pravi, “tretja svetovna vojna po koščkih”.

Bogu se zahvaljujemo za papeža Frančiška. Povabljeni smo, da zanj tudi molimo; predvsem pa upoštevajmo njegove nauke, ki so velikokrat zelo preprosti, a življenjski. To so npr. besede SMEM, HVALA in OPROSTI, ki naj bi jih čimbolj pogosto izrekali v naših družinah in drugih skupnostih.

Z ZADNJE STRANI:

PO PREDAVANJU O VZGOJI

V torek, 14. marca, smo imeli čudovito predavanje naše faranke o vzgoji. Permisivna vzgoja, ki se je začela že pred desetletji, je pustila strahotne posledice na več generacijah. Zaradi prekomerne uporabe elektronskih medijev pa se vrh tega dogaja, da naši mladi poznajo vedno manj besed. Če pa ni besed, tudi misli ni. Najbolj ekstremni primeri so tisti ljudje, ki mislijo, da je pametni telefon že del njih, in se popolnoma zanašajo nanj. - Vztrajajmo pri krščanski vzgoji mladine in zdravi pameti z vsemi omejitvami, tudi če smo v manjšini. Kot kaže, bo namreč ravno manjšina “rešila svet”, saj mnogi tisti, ki živijo “po čredniško”, najbrž ne bodo sposobni delovati normalno in odgovorno.

 

IZ TISKANIH OZNANIL (AVE MARIA 2023, ŠT. 1, z dne 8. 1. 2023):

UVODNIK:

NEKDANJI PAPEŽ BENEDIKT XVI. O ZMAGOSLAVJU MARIJINEGA BREZMADEŽNEGA SRCA

V večnost je 31. 12. 2022 odšel zaslužni papež Benedikt XVI., znan pod prejšnjim imenom kardinal Joseph Ratzinger. Ker se ponašamo s tem, da smo "Slovenska Fatima", bi iz njegovega življenja in delovanja podelil z vami sledeče:

Kardinal Joseph Ratzinger je kot prefekt Kongregacije za nauk vere po naročilu takratnega papeža Janeza Pavla II. javnosti razodel tretjo fatimsko skrivnost. Njena vsebina je napoved atentata na papeža (Janeza Pavla) in napoved mučeništva in preganjanja mnogih kristjanov v 20. stoletju.

Kot papež Benedikt XVI. je razložil, da gre "za celotno moč zla, ki se je v ... 20. stoletju izkristalizirala v velikih diktaturah. Odgovor ne obstaja v velikih političnih dejanjih, ampak more konec koncev izhajati samo iz preobrazbe src - z vero, upanjem, ljubeznijo in pokoro."

Glede zmagoslavja Marijinega brezmadežnega Srca, o katerem je leta 2010 govoril v Fatimi, pa Benedikt XVI. pravi sledeče: "Pač pa sem mislil, da je moč zla vedno mogoče zadržati. V Materini moči se vedno znova kaže in uveljavlja moč samega Boga... Izraziti sem hotel prošnjo, da bi se moči dobrega znova razrasle. V tem smislu so Božja zmagoslavja in Marijina zmagoslavja tiha, pa vendar učinkovita."

(Benedikt XVI., Luč sveta, pogovor s Petrom Seewaldom, 2011, str. 168 - 169)

 

STATISTIKA VERSKEGA ŽIVLJENJA ZA LETO 2022 - ŽUPNIJA KISOVEC:

KRSTI: V letu 2022 je bilo v župniji Kisovec podeljenih 6 krstov: 3 otroci so bili zakonski, 3 pa izvenzakonski. (V letu 2021 pa je bilo neverjetnih 17 krstov.)

POROKE: V letu 2022 v naši župniji ni bilo cerkvenih porok, imeli smo pa kar 6 oklicev. To pomeni, da so se nekateri naši farani poročili drugje. (V letu 2021 v naši župnijski cerkvi ni bilo porok.)

POGREBI: V letu 2022 smo preko naše župnije imeli 20 cerkvenih pogrebov, 18 v Zagorju, 2 pa na Izlakah; 5 od njih je bilo previdenih - to pomeni, da so preje(ma)li zakramente, 2 sta bila pogojno previdena, kar 13 pa je bilo neprevidenih. Najstarejša je odšla v 97. letu starosti, najmlajši pa komaj v 45. letu starosti. Pokopali smo kar 3 nekdanje ožje župnijske sodelavke. Naj jim Bog podari nagrado v večnosti. (V letu 2021 smo imeli 21 cerkvenih pogrebov.)

 

IZ TISKANIH OZNANIL (AVE MARIA 2022, ŠT. 14, z dne 23. 10. 2022):

UVODNIK:

MISIJONSKA NEDELJA V LUČI OBLETNIC IN BLAŽENE PAVLINE JARICOT

Letošnje leto je posebej bogato z misijonskimi obletnicami. Mineva namreč 400 let, odkar je bila ustanovljena nekdanja Kongregacija za širjenje vere (slavna Propaganda Fide, zdaj “za evangelizacijo narodov”), 200 let od ustanovitve Družbe za širjenje vere in 100 let, odkar je bila ta družba (skupaj s še dvema drugima družbama) povzignjena v “papeško družbo”. Za ustanoviteljico te Družbe za širjenje vere velja Pauline - Marie Jaricot, ki je bila letos 22. maja v Lyonu razglašena za blaženo.

Bl. Pauline - Marie Jaricot (1799-1862) je pri rosnih 23 letih začela veliko misijonsko delo, ki je spremenilo svet. Živela je v Lyonu v težkem času po francoski revoluciji. Izhajala je iz premožne družine. V mladosti se je vrtela v visokih krogih lyonskih bogatašev. Nato je doživela notranje spreobrnjenje in spremenila svoje življenje. Posvetila se je ubogim tovarniškim delavcem ter začela več molitvenih zvez ter nabirk za misijone. Verjela je: če vsi prispevamo nekaj malega in skupaj molimo, lahko Božjo ljubezen delimo po vsem svetu.

IZ TISKANIH OZNANIL (AVE MARIA 2022, ŠT. 13, z dne 25. 9. 2022):

UVODNIK:

TEDEN ZA ŽIVLJENJE (2. - 9. oktober 2022)

Življenje je več, mnogo več kot potrošne dobrine.

Ni kot časopis, ki ga kupiš, prebereš in odvržeš v smeti.

Ni serijski proizvod.

Življenje je edinstveno, enkratno, neponovljivo kakor cvet.

Je bolj čudovito kakor najlepša cvetlica.

Je krhko kakor dragocena vaza.

Je klic v rast, v napor, za vedno nove dosežke.

Je klic v ljubezen.

Je dragoceno kakor sijoči biser.

Življenje kakor biser zori v trpljenju:

»Školjka na morskem se dnu razbolela je, v biser je

stisnila svojo vso bol« (O. Župančič).

Življenje ni samo za danes, ampak ima svoj jutri.

Ima prihodnost.

Življenje ima neizmerno vrednost, od spočetja

dalje in vse do naravne smrti. In onstran.

Zato ne zavrzi življenja.

Življenje je Božji dar.

Sprejmi ga, objemi ga, ljubi ga.

 

IZ PRILOGE OB KONCU POLETJA (z dne 28. 8. 2022):

UVODNIK:

GLEDE URNIKA NEDELJSKIH SVETIH MAŠ

Glede na to, da so zdaj usodno povezane skupaj 3 župnije: Kisovec, Šentlambert in Sveta Gora, bi bilo primerno, da bi čimbolj pravično in čim manj boleče med seboj porazdelili tudi nedeljske sv. maše.

Župnijski pastoralni svet župnije Kisovec je pripravil predlog, ki bi bil najmanj boleč. Tudi Župnijski pastoralni svet župnije Šentlambert je zasedal na to temo in nekako pristal na spremembo, ki bo najmanj boleča za tamkajšnje občestvo. Župnijega pastoralnega sveta župnije Sveta Gora nismo mogli vprašati za mnenje, ker ta organ še ne obstaja, zavedam se pa, da bi tamkajšnji farani vsaj občasno radi imeli sv. mašo tudi na nedeljo.

Načrt smo predstavili nadškofiji Ljubljana. Nadškofija bi zaradi pomanjkanja duhovnikov rada napravila še močnejši rez v črtanju nedeljskih maš. Tudi to bo slej ko prej prišlo na vrsto.

Ko bo urnik dozorel, boste verniki obveščeni. V vsakem primeru vas prosim za potrpežljivost, saj nikoli ne bo za vse prav...

Povedati je treba tudi sledeče: Težko razumem slovenskega vernika, ki nedeljsko sv. mašo jemlje tako zelo močno vezano na domači kraj, ko pa se vendarle lahko srečamo z Jezusom pri sveti daritvi tudi nekaj kilometrov stran od domačega kraja. Še teže razumljivo je, da je slovenski vernik tako zelo izbirčen tudi glede ure nedeljske sv. maše, ko je vendarle jasno, da je nedeljski zapovedi udeležbe pri sv. maši možno zadostiti tudi v soboto zvečer, če je nedeljska sv. maša v soboto zvečer.

Hvala Bogu pa boste zaenkrat še imeli možnost, da boste hodili k sv. maši v domači župniji. Težko si namreč predstavljamo krščanstvo brez sv. evharistije. V mesecu septembru bodo sv. maše zagotovo še po starem urniku. Do začetka oktobra pa boste še obveščeni, kako močna bo sprememba. (V skrajni sili se lahko zgodi, da bomo s spremembo počakali še nekaj mesecev.)

IZ TISKANIH OZNANIL (AVE MARIA 2022, ŠT. 11, z dne 7. 8. 2022):

UVODNIK:

30-LETNICA POSVETITVE NAŠEGA NARODA MARIJI

Osamosvojitev Slovenije smo si izborili oz. nam je bila podarjena v letu 1991. Sledila so mednarodna priznanja. Slovenski škofje so kmalu po osamosvojitvi sklenili, da se bo slovenski narod posvetil Mariji. Takole je bilo zapisano po seji slovenske škofovske konference z dne 21. januarja 1992: "Ker je bila že dostikrat izražena želja, naj bi se slovenski narod slovesno posvetil Mariji, je bilo na seji sklenjeno, da bo ta posvetitev ... 15. avgusta. Na posvetitev se je treba duhovno dobro pripraviti."  Tako je takratni nadškof Alojzij Šuštar na Brezjah na Veliki šmaren leta 1992 slovesno posvetil naš slovenski narod Devici Mariji, mariborski škof na Ptujski Gori, koprski škof pa na Sveti Gori pri Gorici, župniki pa so to dejanje opravili po župnijah. To pomeni, da letos obhajamo 30-letnico te posvetitve Mariji.

Kot veste, posvetitev Mariji vsako leto slovesno obnavljamo prav na praznik Marijinega vnebovzetja. To bomo storili tudi letos.

Naš slovenski narod je veljal za Marijin narod. Prepričani smo lahko, da je Božja Mati Marija bdela nad našim narodom in tudi nad našo osamosvojitvijo, da je potekala tako lepo v miru. Bog ve, koliko rožnih vencev so zmolili naši predniki. Kaj pa mi danes: Ali še dnevno molimo rožni venec po naših domovih? Hvaležen sem tistim, ki še molite to molitev, in spodbujam vse, da bi radi molili za mir, pa tudi za našo domovino. Posvetitev Mariji je povezana prav z molitvijo rožnega venca, pa tudi s krščanskim načinom življenja: da živimo tako, kot bi v naši situaciji živela Marija. Spodbujam vas k temu, da bi resnično živeli v duhu te posvetitve Mariji.

 

IZ MOLITVE POSVETITVE SLOVENSKEGA NARODA MARIJI

Sveta Devica Marija!

Ti si tudi naša Mati: tvoja materinska roka nas je varovala skozi vso zgodovino.

Tebi izročamo sami sebe, da bi v molitvi in pokori spreminjali svoja srca.

Tebi izročamo naše družine, da bi bile odprte za življenje in bi mladim odkrovale duhovne vrednote.

Tebi izročamo slovensko domovino, da bi napredovala v luči vere in krščanskega izročila.

Tebi naša Mati, se danes vsi skupaj posvetimo...

 

IZ TISKANIH OZNANIL (AVE MARIA 2022, ŠT. 10, z dne 10. 7. 2022):

UVODNIK:

SADOVI SINODALNEGA SREČANJA NA BREZJAH

V soboto, 4. junija 2022, je potekalo škofijsko sinodalno srečanje na Brezjah. S tem se je zaključila prva faza sinodalnega dogajanja na škofijski ravni. Sinoda nas navdaja s hvaležnostjo za spoznanje, da se prepoznamo kot živi kamni, po katerih Bog deluje.  Hvaležni smo za vsa tista občestva, ki že delujejo sinodalno. Udeleženci srečanja na Brezjah so povzetek celoletnega dogajanja dopolnili s konkretnimi smernicami:

1. Nameniti pozornost oz. poudarek pri vzgoji za odprtost, sinodalnost in sodelovanje; spodbujati povezovanje občestva, omogočati srečanja, ki gradijo odnose; prepoznavati potrebe občestva.

2. Posebno skrb bomo namenili gradnji odprtega medgeneracijskega občestva s posebno pozornostjo do mladih.

3. Krepitev osebne vere, ki bo podlaga za vse drugo udejstvovanje.

4. Sinodalno pot bomo spodbujali z utrjevanjem odnosov znotraj skupnosti in med različnimi skupnostmi, s spoštovanjem različnosti in vzpostavljanjem dialoga, povezovanja in sodelovanja med vernimi in nevernimi.

(povzeto po zapisih v Sporočilih slovenskih škofij, zapisala Mojca Bertoncelj)

 

IZ TISKANIH OZNANIL (AVE MARIA 2022, ŠT. 8, z dne 29. 5. 2022):

UVODNIK:

Naša rojakinja iz Kisovca sestra Irena Janež v teh dneh (konec maja / začetek junija 2022) obhaja 50-letnico redovnih zaobljub. Kot veste, je uršulinka. To pomeni, da pripada redu, ki ga je ustanovila sv. Angela Merici, imenuje se pa po sv. Uršuli. Lahko bi rekli, da je karizma reda ukvarjanje z vzgojo. Poleg raznih funkcij, ki jih s. Irena opravlja v skupnosti, se ukvarja tudi s poučevanjem verouka. Petdesetletnica je lep - zlat jubilej. S. Irena ga bo obhajala v krogu svoje samostanske družine. S. Ireni želimo še naprej veliko notranje moči, zdravja in vsega Božjega blagoslova, da se bo še naprej lahko razdajala tistim, h katerim je poklicana.

Več o uršulinkah si lahko preberete na njihovi spletni strani:

www.ursulinke.si

Obenem pa smo lahko ponosni na duhovne poklice, ki izhajajo iz naših župnij. Iz kisovške župnije sta to s. Irena Janež in duhovnik Gregor Celestina, iz šentlambertske pa duhovnik Izidor Grošelj.

 

IZ TISKANIH OZNANIL (AVE MARIA 2022, ŠT. 6, z dne 10. 4. 2022):

UVODNIK:

 

POST:

Tretja cerkvena zapoved naroča: Posti se zapovedane postne dni! Priznajmo, da večina ne ve več, zakaj naj bi se postili, razen če gre za zdravje ali da bi shujšali. Težko je ob petkih ne jesti mesa, kaj šele, da se na veliki petek ne bi do sitega najedli. Skušajmo se spomniti na bistveni klic postnega časa, potem bomo laže osmislili post (odpoved). Namen posta ni predvsem v odpovedi določeni hrani in pijači, ampak v spreobrnjenju srca in doseganju večje odprtosti za potrebe bližnjega ter večji povezanosti z Bogom v molitvi. Dobra dela, post, miloščina in molitev so torej usmerjena k doseganju osebnega spreobrnjenja, ne pa sama sebi namen.

GLEDE SLAVJA IN PRIPRAV:

1. Naj delo, čiščenje stanovanja, priprava jedil in drugo ne vzame toliko časa, da ne bi mogli k obredom ali, kar bi bilo še huje, da boste utrujeni in naveličani praznovanja, še preden se bo praznovanje začelo.

2. Pri vsem naporu, kar boste postorili ali pripravili, ne izgubite izpred oči, da je ves trud samo zato, da bi čimgloblje praznovali veliko noč.

(povzeto po: Andrej Vovk, Predlogi za praznovanje velikega tedna, Oznanjevalec 2022, str. 144.)

 

IZ TISKANIH OZNANIL (AVE MARIA 2022, ŠT. 5, z dne 27. 3. 2022):

UVODNIK:

PAPEŽ FRANČIŠEK JE POSVETIL RUSIJO IN UKRAJINO MARIJINEMU SRCU (25. 3. 2022)

Papež Frančišek, povezan s škofi in duhovniki ter verniki po svetu, je v tem žalostnem trenutku zgodovine na praznik Gospodovega oznanjenja, 25. marca 2022, posvetil Rusijo in Urajino ter ves svet Marijinemu brezmadežnemu Srcu. V nadaljevanju je navedenih nekaj odlomkov iz te molitve posvetitve:

Sprejmi torej, o Mati, našo prošnjo.

Ti, Morska zvezda, ne dovoli, da bi potonili v viharju vojne.

Ti, Skrinja nove zaveze, navdihuj načrte in pota sprave.

Ti, »dežela neba«, vrni Božjo slogo v svet.

Pogasi sovraštvo, pomiri maščevanje, uči nas odpuščanje.

Reši nas vojne, obvaruj svet jedrske grožnje.

Kraljica rožnega venca, ponovno vzbudi v nas potrebo po molitvi in ljubezni.

Kraljica človeške družine, pokaži ljudstvom pot bratstva.

Kraljica miru, pridobi svetu mir.


V tej uri je izčrpano in vznemirjeno človeštvo skupaj s teboj pod križem. Izročiti se mora tebi, se po tebi posvetiti Kristusu. Ukrajinski narod in ruski narod, ki te z ljubeznijo častita, se zatekata k tebi, medtem ko tvoje srca utripa zanju in za vsa ljudstva, ki jih uničujejo vojna, lakota, krivica in beda.

Mi torej, Božja Mati in naša Mati, slovesno izročamo in posvetimo tvojemu Brezmadežnemu Srcu sami sebe, Cerkev in vse človeštvo, posebno pa Rusijo in Ukrajino. Sprejmi to naše dejanje, ki ga vršimo z zaupanjem in ljubeznijo; stori, da bo prenehala vojna, svetu priskrbi mir. Da, ki je privrel iz tvojega Srca, naj Knezu miru odpre vrata zgodovine; zaupamo, da bo po tvojem Srcu prišel mir. Tebi zato posvečamo prihodnost celotne človeške družine, potrebe in pričakovanja ljudstev, stiske in upanja sveta.

 

IZ TISKANIH OZNANIL (AVE MARIA 2022, ŠT. 3, z dne 13. 2. 2022):

UVODNIK:

30. SVETOVNI DAN BOLNIKOV (11. 2. 2022)

"Bodite usmiljeni, kakor je usmiljen tudi vaš Oče"

Postaviti se poleg tistega, ki trpi, na pot ljubezni

Pred 30 leti je Janez Pavel II. ustanovil svetovni dan bolnikov, da bi Božje ljudstvo, katoliške zdravstvene ustanove in civilno družbo opozoril na pozornost do bolnih in tistih, ki skrbijo zanje.

Geslo "Bodite usmiljeni, kakor je usmiljen vaš Oče," naš pogled usmerja predvsem na Boga, ki je "bogat v usmiljenju", ki svoje otroke vedno gleda z očetov(sk)o ljubeznijo.

Papež posebej opozori na posebno Jezusovo pozornost do bolnikov.

Zato je tako pomembno, da imamo ob sebi priče Božje ljubezni, ki po zgledu Jezusa, ki je Očetovo usmiljenje, na rane bolnikov vlivajo "olje tolažbe in vino upanja."

Papež se seveda obrača tudi na zdravstvene delavce in jim pravi, da se njihove roke "dotikajo trpečega Kristusovega mesa". Opozori tudi na revščino v svetu.

Papež povabi pa tudi k obiskovanju bolnikov. (To vabilo bo še bolj uresničljivo po pandemiji.)

(iz poslanice svetega očeta Frančiška za 30. svetovni dan bolnikov)

 

IZ TISKANIH OZNANIL (AVE MARIA 2021, ŠT. 5, z dne 21. 11. 2021):

UVODNIK:

TEDEN KARITAS (22. - 28. november 2021)

Geslo letošnjega tedna Karitas je: SRCE, KI SPREJEMA.

“Le srce, ki sprejema, ki je sočutno, je sposobno premagati vse ... ovire in ponovno prinesti mir in zaupanje v človekovo notranjost.

Podoba takšnega odprtega in čutečega srca je Jezusovo prebodeno Srce. Njegovo Srce je odprto za vse in in za vsakega posebej. Velikodušnost Božje ljubezni, se pravi Jezusovega Srca, ne bo nikoli prenehala! Jezusovo Srce nam kaže, da ljubezen ni podvržena zakonitostim smrti, ampak nas vodi na pot vstajenja in življenja. Ljubezen raste s tem, da ljubi, saj je to njeno bistvo in njena narava.

Zato se tega, kaj pomeni prav sprejemati bližnjega, kristjani najlepše učimo od Jezusa, po njegovem svetem Srcu, ki je odprto za vse in vedno pripravljeno sprejeti vsakega izmed nas.

... Človek, ki ima odprto srce, je ... hkrati človek, ki ima odprte roke in je darežljiv. Plačilo za to je notranje veselje in potrjenost v človekovi najgloblji notranjosti...”

mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl

IZ TISKANIH OZNANIL (AVE MARIA 2021, ŠT. 4, z dne 7. 11. 2021):

UVODNIK:

IZ NADŠKOFOVE ZAHVALE OB LETOŠNJI ZAHVALNI NEDELJI

"V letu, ki se bliža svojemu koncu, smo doživljali stisko in trdoto epidemije. Ta nepovabljeni gost je že toliko časa med nami, da smo se ga naveličali in nam preseda. Zato se morda vprašujemo, komu in za kaj naj bi se zahvaljevali.

Po eni strani je res, da smo doživljali svojo krhkost. Tudi krhkost ljudi ob sebi, svojih bližnjih. Morda si kdo še vedno briše solze zaradi smrti v družini ali pa še vedno čuti posledice, ki jih je v njegovem telesu pustila bolezen.

Sam bi se rad zahvalil najprej vsem tistim, ki ste v tem času zoreli v dobrem. Niste se naveličali, ampak je vaše srce postajalo vedno bolj čuječe in čuteče do ljudi okoli vas. Po vsakem takšnem dejanju nas je obiskoval dobri Bog.

Rad bi se zahvalil vsem tistim, ki ste bili v tem času poklicani pomagati drugim zaradi svoje službe, pa ste znali odložiti uradnost in ste ljudem v stiski pokazali pozoren pogled in spodbuden nasmeh, pomirjajočo besedo. Po vsakem takem dejanju nas je obiskoval dobri Bog.

Rad bi se zahvalil očetom in mamam, ki ste bili v tem času dvojno ali celo trojno obremenjeni. Čeprav je bilo zahtevno, ste znali postajati vedno bolj očetje in mame in ste svojim otrokom pomagali skozi čas preizkušnje. V vaši skrbi nas je obiskoval dobri Bog. (...)

Zato vas povabim, dragi bratje in sestre, da se mi pridružite in da skupaj z Davidom tudi mi zahvalimo Gospodu, »ker je dober, ker na veke traja njegova dobrota«.

msgr. Stanislav Zore OFM, nadškof

 

IZ TISKANIH OZNANIL (AVE MARIA 2021, ŠT. 3, z dne 10.10. 2021):

UVODNIK:

SINODALNA POT CERKVE

Sinoda je cerkveni zbor, ki skupaj rešuje razna cerkvena vprašanja. Sinodalna pot pa pomeni, da v Cerkvi stvari rešujemo s pogovorom. Nekoč so se sinod udeleževali predvsem škofje. Po novem ste v ta sinodalni pogovor povabljeni tudi verniki.

Papež Frančišek je sklical sinodo za obodbje 2021-2023. Novost te sinode je v tem, da se bo prvi del sinode odvijal v krajevnih Cerkvah.

V naši škofiji se bo sinoda pričela v nedeljo, 17. oktobra, s sv. mašo ob 16h v ljubljanski stolnici. K tej sv. maši ste poleg nas duhovnikov povabljeni tudi predstavniki Božjega ljudstva - laiki iz vseh župnij v škofiji. Seveda pa bodo kasneje sledili razni pogovori.

Papež Frančišek nas ob začetku sinode spodbuja: »Vabim vas k molitvi, da bi nam razmišljanja  in izmenjave med tem zbiranjem pomagale odkrivati veselje nad tem,  da smo Božje ljudstvo, ki hodi skupaj, v poslušanju vseh« in na vse sodelujoče kliče Božjega blagoslova.

Nadškof Stanislav Zore nas spodbuja, da odgovorimo na papeževo povabilo ter pogumno stopimo na pot skupnega prepoznavanja, k čemu nas Sveti Duh vabi danes, da bomo vedno bolj Cerkev, ki bo zaradi našega pričevanja privlačna tudi za tiste, ki Kristusa še niso spoznali.

 

IZ TISKANIH OZNANIL (izredna številka z dne 25. 6. 2021):

UVODNIK:

30 - LETNICA SAMOSTOJNOSTI NAŠE MLADE DRŽAVE SLOVENIJE

Na svetu obstaja še precej narodov, ki bi radi imeli svojo državo, pa je žal nimajo. Mi pa imamo svojo državo, pa se zdi, kot da bi nam neke zle sile hotele ustvariti alergijo na lastno samostojnost in na tiste, ki so pred tridesetimi leti z iznajdljivostjo dejansko delali za našo lastno državo... Škoda, da smo premalo ponosni na svojo samostojnost in preveč navajeni, da se vedno pustimo nekomu, da manipulira z nami.

V teh dneh se veselimo 30 - letnice samostojnosti naše mlade države Slovenije. Pred 30 leti nam je Božja Previdnost poskrbela dobrih voditeljev in ti so povezali ljudstvo kot še nikdar ter iznajdljivo izpeljali slovensko osamosvojitev in njeno priznanje v svetu.

Cerkev se je osamosvojitve zelo veselila in pri tem procesu sodelovala. Rad bi vas spomnil na vlogo takratnega ljubljanskega nadškofa Alozjija Šuštarja, ki je v tistih dneh, ko je Sloveniji grozila vojna in bombardiranje, uporabil svoja evropska poznanstva in preko telefonskih pogovorov vplival na odgovorne v svetu, da do množičnega bombardiranja pri nas vendarle ni prišlo.

Cerkev je bila osamosvojitve vesela tudi zato, ker je bila le-ta povezana s prekinitvijo totalitarnega režima, zaradi katerega je naš slovenski narod v preteklosti zelo veliko pretrpel in je še danes razdeljen. Cerkev se seveda zaveda, da mora delovati povezovalno; poklicana je k enim in drugim oz. k vsem skupaj. Cerkev se mora zavzemati za resnico in si zanjo prizadevati, zato nas v Cerkvi boli, če slišimo, da kdo na javnem mestu širi med ljudmi neresnice ali polresnice ali pa nekaj pove v čisto drugačnem kontekstu, z drugimi besedami povedano: prizadeti smo, če kdo manipulira z ljudmi... Cerkev se torej zavzema za resnico. Pri vsem tem pa seveda Cerkev spoštuje človeka kot človeka, tudi če ta slučajno živi v zmoti. Cerkev zato oznanja spravo in odpuščanje in medsebojno sprejemanje.

Vabim vas, da bi si priklicali v spomin tiste dogodke izpred trideset let. V branje vam posebej priporočam zbornik z naslovom Z lepilom na podplatih, ki ga je ob tridesetletnici Slovenije izdala Celjska Mohorjeva družba. Ob branju takšnih knjig, kot je ta, si laže izoblikujemo zgodovinsko podobo naše osamosvojitve in spoznamo, kdo ima dejanske zasluge za našo samostojnost in kdo je celo zahrbtno delal proti osamosvojitvi. Toliko bolj nam postaja jasno, da je naša samostojnost velik Božji dar, ki ga ne smemo zapraviti.

Naj nam bo 30 - letnica naše mlade slovenske države v spodbudo, da bi se znali veseliti svoje samostojnosti. Naj nam praznovanje pomaga, da bi znali stopiti skupaj, da bomo prerastli razne delitve in ideologije. Da bomo (za)živeli kot bratje in sestre pod Triglavom.

Zaključimo to naše razmišljanje z besedami našega pesnika Franceta Prešerna: “Bog našo nam deželo, Bog živi ves slovenski svet!”

 

 

IZ TISKANIH OZNANIL (AVE MARIA 2020, ŠT. 10, z dne 11.10. 2020):

UVODNIK:

ČAS PANDEMIJE NAS VABI K MOLITVI IN SPREOBRNJENJU

Skrbno upoštevajmo navodila naših škofov glede obiska bogoslužja (maske, zadostna medsebojna razdalja, razkuževanje, oddajanje tel. številk...).

Glede nadaljnjih ukrepov bomo spremljali navodila škofovske konference. Pričakujemo lahko, da se bodo navodila ponovno zaostrila in bodo škofje dodatno oz. ponovno omejili obisk pri bogoslužju. Kot veste, trenutno čakamo, kakšno mnenje bo glede tega škofom dal NIJZ. Odgovor pričakujemo v začetku tedna. Do (vključno) torka,13. oktobra, se lahko v Cerkvi držimo še starih navodil.

Kot kaže, spet prihaja obdobje, ko boste najbrž iz varnostnih razlogov malo manj hodili k nedeljski sv. maši. Če boste ostali doma, vam polagam na srce, da spremljate sv. mašo po medijih (Eksodus TV, Radio Ognjišče ali Katoliški radio Mir Slovenija...). Če tega slučajno ne uspete, vas prosim, da vsaj preberete odlomek Božje besede, ki je določen za tekočo nedeljo. Božjo besedo najdete na hozana.si, otroci pa lahko tudi s pomočjo liturgičnih zvezkov poiščete odlomek v Svetem pismu ali na www.biblija.net

Polagam vam na srce, da v vsakem primeru veliko molite, zlasti rožni venec, za konec pandemije, za mir na svetu, za potrebe Cerkve, za naše spreobrnjenje, za rešitev sveta...

Če se bo izkazalo za potrebno, bomo imeli prenos tudi iz kisovške župnijske cerkve po Youtubu. Običajno je bil nekaj minut pred prenosom na župnijski spletni strani objavljena povezava do prenosa.

 

IZ TISKANIH OZNANIL (AVE MARIA 2020, ŠT. 7, z dne 2. 8. 2020):

UVODNIK:

OBNOVITEV POSVETITVE SLOVENSKEGA NARODA MARIJI (15. 8.)

Kot pravi naš nadškof Stanislav Zore, se hočemo zahvaliti Mariji, da je Bog po njeni priprošnji v prvem valu koronavirusne bolezni naš narod obvaroval hujših posledic. Spomnimo se, da smo z g. nadškofom v času karantene ob ponedeljkih zvečer molili rožni venec (povezani prek radijskih valov)  in da nas je g. nadškof konec marca ponovno posvetil Marijinemu Srcu. In sam g. nadškof pravi, da se močno zavedamo, kako zelo potrebujemo Marijino pomoč tudi v nadaljnjem spoprijemanju s to boleznijo.

Iz vsega srca ji bomo tudi priporočili naš narod, ki doživlja nepotrebna nasprotovanja in proteste, ki ne gradijo skupnosti in ne obetajo prihodnosti. Zato ji bomo priporočili našo Cerkev, naše družine, naše izseljence in zdomce, priporočili ji bomo vse, ki so odgovorni za skupno dobro in prihodnost našega naroda.

Ta izročitev oz. posvetitev Mariji bo potekala na Brezjah, ostalih Marijinih svetiščih in tudi po župnijah.

Ko je že govora o Mariji, povejmo še to: Papež Frančišek je v lavretanske litanije dodal še tri vzklike: Mati usmiljenja, Mati upanja in Tolažba beguncev.

 

IZ TISKANIH OZNANIL (AVE MARIA 2020, ŠT. 5, z dne 14. 6. 2020):

UVODNIK:

Ob 30-letnici slovenske demokracije in 29. rojstnem dnevu naše države smo ponovno pred dnevom državnosti povabljeni k devetnevnici za domovino. Organizatorji pravijo, da je to letos že desetič po vrsti. Letošnje geslo se glasi: Skupaj za skupno dobro - s Teboj bomo zmogli. Devetdnevnica bo potekala od 16. do 24. junija.

Od 23. junija od 17:30 do 24. junija do 17:30 bo 24 ur molitve in posta za domovino. Osrednja 24-urna neprekinjena molitev bo potekala v ljubljanski stolnici in se bo zaključila z mašo za domovino, ki jo bodo 24. junija ob 17:30 darovali naši škofje.

Naša domovina zelo potrebuje molitev, saj se rana razdvojenosti v narodu nikakor ne zaceli. Včasih žal dobivam občutek, da se ta rana vedno bolj poglablja. Ne morem razumeti, zakaj se zle sile tako močno zaletavajo v trenutno vlado, ki uživa podporo mnogih volilcev, lahko bi rekli, da uživa tudi podporo Cerkve in po mojem mnenju tudi dokaj dobro vodi domovino v teh težkih časih. Hudobni duh se vedno prikrade in razdvaja ljudi. Ne dovolimo tega. Ostanimo prijatelji in oz. se vsaj spoštujmo med seboj, saj pripadamo istemu narodu in isti državi. Molimo za naše politične voditelje.

 

IZ TISKANIH OZNANIL (AVE MARIA 2020, ŠT. 3, z dne 1. 3. 2020):

UVODNIK:

Bratje in sestre, kakor je po enem človeku prišel na svet greh in po grehu smrt, tako je smrt prišla na vse ljudi, ker so vsi grešili. 

prim. Rim 5,12

 

BOŽJI NAČRT ZA ČLOVEKA IN NJEGOVO SREČO

Kako je lahko po grehu in vseh njegovih posledicah prišla in prihaja smrt na svet? Tega nikoli ne bomo popolnoma razumeli. Toda razmislek v zemeljskih okvirih nam lahko pomaga.

Predstavljajmo si, da bi vsi upoštevali higienske, varnostne in okoljevarstvene predpise.

Da nihče ne bi prodajal ali uporabljal orožja in drog.

Da se nihče ne bi ukvarjal z mafijskimi in drugimi nezakonitimi posli ter s prostitucijo.

Da bi tudi v spolnosti živeli čisto oz. zvesto.

Da bi vsi pred poroko opravili zdravniške preglede in laboratorijske analize.

Da bi vsi, z zdravniki na čelu, opravljali svoj poklic strokovno in zavzeto.

Skratka, zamišljajmo si, da ne bi bilo nikogar, ki bi bil pretkan, nasilen, brezvesten, izkoriščevalski, podkupljiv, ki bi se izmikal obveznostim ...

Če bi se to zgodilo, ne bi izginile bolezni in smrt, bili pa bi blizu Božjemu načrtu: življenje v sreči tu na zemlji, nato prijeten spanec in potem raj.

Lepe sanje ...  Seveda!

Toda pozor!

Manj grehov pomeni manj bolezni, nesreč in smrti.

To pa ni majhna odgovornost.

Po: T. Lasconi, 365+1 dan s Teboj

 

IZ TISKANIH OZNANIL (AVE MARIA 2020, ŠT. 2, z dne 2. 2. 2020):

UVODNIK:

STOLETNICA SMRTI SV. JACINTE MARTO IN ZGLED NJENE POTRPEŽLJIVOSTI

Sv. Frančišek in Jacinta Marto, dva od treh fatimskih vidcev, godujeta 20. februarja. Ko ju je papež sv. Janez Pavel II. leta 2000 razglasil za blažena, je o njiju tako pomenljivo rekel, da sta kakor “dve sveči, ki ju je prižgal Bog, da bi razsvetljevali človeštvo v njegovih urah teme in nemira”.

Lani aprila smo obhajali 100-letnico Frančiškove smrti, letos pa bo na njun godovni dan, 20. februarja, minilo 100 let, od kar je Marija vzela v nebesa malo Jacinto.

Jacinta je bolezen najprej prebolevala doma, potem pa je morala oditi na zdravljenje drugam, v različne ustanove in bolnišnice, najprej v bolnišnico sv. Avguština v kraju Vila Nova de Ourem. Potem je morala v Lizbono. Ko je bila v zavetišču “Naše Gospe čudežev” v Lizboni, ji je bilo v veliko uteho, da je lahko hodila v kapelo k “Skritemu Jezusu”.  Ko je bila potem v bolnišnici v Lizboni, se je počutila bolj osamljeno. Štiri dni pred smrtjo jo je (spet) obiskala naša Gospa in ji povedala, da jo bo prišla v kratkem iskat. Odvzela ji je vse bolečine. Na večer pred smrtjo jo je duhovnik spovedal (obhajati jo je nameraval naslednji dan). Okoli pol enajstih zvečer je umrla, kar se da mirno. Te misli so zelo aktualne tudi ob svetovnem dnevu bolnikov, ki ga obhajamo 11. februarja.

STATISTIKA ZA LETO 2019

KRSTI: V Kisovcu je bilo v letu 2019 krščenih 11 otrok: 5 iz cerkvenega zakona, 2 iz civilnega zakona in 4 zunajzakonski otroci. (V letu 2018 je bilo krščenih samo 6 otrok.)

POROKE: V kisovški poročni knjigi sta v letu 2019 zabeleženi 2 cerkveni poroki, ki sta bili urejeni preko naše župnije. (V letu 2018 je bila samo 1 poroka.)

POGREBI: V letu 2019 je bilo cerkveno pokopanih 16 vernikov, od tega so bili z zakramenti prevideni samo 4. Najstarejša je dopolnila 94 let, najmaljši pa je dopolnil 64 let. (V letu 2018 je bilo 11 cerkvenih pogrebov.)

 

IZ TISKANIH OZNANIL (AVE MARIA 2019, ŠT. 14, z dne 27. 10. 2019):

UVODNIK:

ZAHVALA BOGU IN POSEBNO VABILO OB PRAZNIKU VSEH SVETIH

Zahvaljujemo se ti za dan vseh tvojih svetih.

Bili so luč sveta; kažejo nam pot do tebe.

Blagrujemo jih, ker so uresničili vse tvoje blagre.

Bili so sol zemlje;

očiščujejo nas vsega nevrednega,

tolažniki naših zemeljskih stisk.

Nekoč so nam bili podobni

v težavah in radostih življenja.

Zdaj molijo za nas, da bi vredno obhajali svete skrivnosti.

(Po: B. Golob, Zahvala za Božji kruh)

Ob prazniku Vseh svetih preverjamo, kakšen je naš cilj. Za kaj ali za koga živimo? Ali morda živimo kar tjavendan, se držimo ustaljenih navad in nič pravega ne delamo? Bojim se, da se zaradi naglice življenja z vprašanjem smisla življenja pravzaprav niti ne ukvarjamo, pa čeprav gre za bistveno zadevo v življenju. Ali še vemo, kaj je smisel življenja?

V veliko pomoč ob teh vprašanjih nam želi biti ekipa katehistov iz Neokatehumenske poti, ki so na lastni koži izkusili, da Jezus živi. Del te izkušnje Božje ljubezni želijo podeliti z nami. Kateheze so ob torkih in ob petkih ob 19h v kisovški župniji. Lepo vabljeni, tudi če veste, kaj je smisel življenja!

 

IZ TISKANIH OZNANIL (AVE MARIA 2019, ŠT. 10, z dne 4. 8. 2019):

UVODNIK:

OB MORJU ALI V GORAH

Gospod, vsaj enkrat v letu

bi rad za nekaj tednov

zaklenil vrata stanovanja

in bi se odpeljal na dopust.

Rad bi vstajal,

kadar bi mi prijalo,

rad bi ležal na soncu

in med prsti pretakal pesek.

 

Gospod, pelji se z menoj

na dopust ob morju ali v gorah.

Bodi z menoj povsod tam,

kamor bom odpotoval.

Ne gre mi le za to,

da ubežim sivi vsakdanjosti.

Iščem mir in tišino, da bi

glasneje slišal tvoje besede.

Morda bi potem spet znal

tudi bolje moliti.

 

Gospod, naj začutim,

da imaš ti vedno čas zame.

Naj začutim,

da potrebujem ne samo

sonce in veter,

ampak predvsem sonce

in dih tvoje ljubezni.

(Paul Roth)

IZ TISKANIH OZNANIL (AVE MARIA 2019, ŠT. 7, z dne 19. 5. 2019):

UVODNIK:

OB GODU MARIJE POMAGAJ (24. 5.) - RAZMIŠLJANJE OZ. PRIČEVANJE O MARIJI POMAGAJ, KOT GA JE V ŠMARNICAH ZAPISAL DRAMSKI IGRALEC GREGOR ČUŠIN

Marijina slika je vedno visela na steni. In vedno na istem mestu. Televizor je kar nekajkrat zamenjal svojo pozicijo v sobi. Prav tako kavč, seveda logično sledeč poziciji televizorja. A Marija je svojo pozicijo obdržala.

Premikali smo omare. In mizo. A Marija se ni premaknila! Zamenjali omare in mizo. A Marije nismo zamenjali!

Milostna podoba Marije Pomagaj je bedela nad našim odraščanjem, nad našo puberteto, nad našimi prihajanji in odhajanji. Tudi nad razhajanji! Marija Pomagaj je bedela nad našo družino.

Do naših src ne seže in ne sme seči nobena človeška moč, nobena oblast. Le Bog! Naše skrite kamrice, naše srčne verande so Božje. In če bo tam prostor za Mater Božjo, če bo tam prostor za njeno podobo, potem tudi milosti, ki jih bo izprosila od svojega Sina, ne bodo nikoli umanjkale...

(Odlomki iz besedila: "M kot Marija Pomagaj", G. Čušin, Moj mali besednjak od Ž do A, Šmarnice za odrasle 2019, str. 47 -49.)

Z ZADNJE STRANI - IZJAVA SLOVENSKIH ŠKOFOV PRED EVROPSKIMI VOLITVAMI:

Pojdimo na volitve in podprimo Evropo, ki bo spoštovala krščanske korenine in vrednote

Slovenski škofje vabimo vse državljanke in državljane, da se volitev v Evropski parlament, ki bodo prihodnjo nedeljo, 26. maja 2019, zanesljivo udeležijo in podprejo kandidatke in kandidate ter stranke, ki si prizadevajo za evropsko Slovenijo in Evropo krščanskega izročila. Volilni rezultat bo naslednjih pet let pomembno vplival na življenje vseh prebivalcev Evropske unije. V času migrantske krize, nepredvidljivih ekonomskih razmer, varnostnih izzivov in verjetnem odhodu Velike Britanije iz Evropske unije moramo s temi volitvami podpreti Evropsko unijo kot jamstvo za varnost in red ter mirno sožitje in sodelovanje v Evropi. Obenem pričakujemo, da bodo poslanci nove sestave Evropskega parlamenta podprli tiste rešitve, ki bodo učinkovito odgovorile na pojav verske nestrpnosti do kristjanov v Evropi in po svetu, prav tako pa aktivno skrbeli za spoštovanje vseh človekovih pravic in solidarnosti med ljudmi. Zato vas lepo vabimo, da se prihodnjo nedeljo udeležite volitev in tako izpolnite svojo državljansko dolžnost.

 

IZ TISKANIH OZNANIL (AVE MARIA 2019, ŠT. 6, z dne 28. 4. 2019):

UVODNIK:

OB  TEDNU MOLITVE ZA DUHOVNE POKLICE IN OB ZAČETKU ŠMARNIC NAMIŠLJENI PRIMER IZ ŠMARNIČNEGA BRANJA ZA ODRASLE

Škof ni mogel spati, ker je izgubil še enega duhovnika. Šel je v kapelo pred Najsvetejše in molil:

"Ne moremo več... Preveč si naložil. Pomagaj nositi. Vsak od mojih duhovnikov mora skrbeti za več cerkva, v povprečju za pet. To je več, kot človek zmore!"

Jezusov odgovor pa se je glasil:
"Ne poznam tvojih duhovnikov, a moji skrbijo le za eno Cerkev. In vsakemu odmerim, kolikor zmore. Moje breme je lahko in moj jarem sladak. ... Nisem rekel: "Sedite, sezidajte si hišo in bogoslužni prostor, ki jima boste vsakih nekaj let menjali streho in na novo prebarvali fasado, ter čakajte, če bo kdo prišel..."

... Škof je potem v nedeljo pridigal: "Poslal jih je naokrog, v svet, med ljudi ... Po dva in dva... Tarnamo, da imamo premalo apostolov. Navadili ste se, da jih imamo; da jih imate vsi in da jih imate pri roki, kadarkoli jih potrebujete in kadar je potrebno. In da tako mora biti in bo konec sveta, če ne bo več tako. Prihajajo časi, ko se bodo zvonovi le redko oglasili..." 

Povzeto in skrajšano po: Gregor Čušin, Moj mali besednjak od Ž do A, Šmarnice za odrasle 2019, Š kot škof, str. 23-25.

 

IZ TISKANIH OZNANIL (AVE MARIA 2019, ŠT. 4, z dne 17. 3. 2019):

UVODNIK:

OB  100-LETNICI FRANČIŠKOVE SMRTI PESEM NJEMU V ČAST

Frančišek, zdaj v nebesih si

(po napevu Kraljica venca rožnega)

1. Frančišek, zdaj v nebesih si

z Marijo, vsemi svetimi.

Z Jacinto gledata Boga,

za nas ga vdano prosita.

 

2. Si rožni venec molil rad,

svetost dosegel si že mlad.

Z molitvijo, odpovedjo

izprosil mnogim si nebo.

 

3. Si ljubil vse, kar Božje je:

človeka, sonce, ptičice;

najbolj pa ljubil si Boga,

veselje svojega srca.

 

4. Poglobil ves si se v Boga,

le v njem se čutil si doma.

Doživljal ga kot Mojzes si

in hotel si ga gledati.

 

5. Prav rad častil si Jezusa

v podobi kruha skritega.

Izprosil mnoge milosti

si tistim, ki žive v temi.

(AVTOR pesmi je p. Anton Nadrah O'Cist)

IZ TISKANIH OZNANIL (AVE MARIA 2019, ŠT. 3, z dne 17. 2. 2019):

GOD SV. FRANČIŠKA IN JACINTE MARTO LETOS V LUČI 100-LETNICE FRANČIŠKOVE SMRTI

(god: 20. februar)

UVODNIK (razširjena verzija):

Sv. Frančišek in Jacinta sta najmlajša svetnika vesoljne Cerkve, ki nista mučenca. V Cerkvi je namreč od nekdaj veljalo pravilo, da otroke in mlade, ki so umrli naravne smrti pred 17 letom starosti, ni mogoče prišteti med blažene in svetnike. Papež Janez Pavel II. je prekinil s to tradicijo in pri sv. Frančiški in Jacinti napravil izjemo. Sv. Frančišek in Jacinta Marto sta dva od treh fatimskih pastirčkov, katerim se je pred dobrimi 100 leti (leta 1917) prikazala Devica Marija. Lahko bi rekli, da fatimska stoletnica še vedno traja, saj letos pri sv. Frančišku obhajamo 100 let rojstva za nebesa, in sicer je v 11. letu starosti  umrl 4. aprila 1919, na prvi petek zvečer, potem ko se je spovedal in prejel prvo zakramentalno sveto obhajilo.

Marija je tem trem pastirčkom v junijskem prikazanju dejala, da bo Frančiška in Jacinto kmalu vzela k sebi, Lucijo pa bo pustila še nekaj časa, da bo na svetu razširila pobožnost do Marijinega brezmadežnega Srca. Frančišek in Jacinta sta res kmalu (približno eno leto po zadnjem - oktobrskem prikazanju) zbolela za špansko gripo. Najprej je umrl Frančišek, leto za njim pa še Jacinta. Za svetnika sta razglašena zaradi junaških kreposti, s katerima sta dosegla heroično stopnjo svetosti. Za blažena ju je razglasil papež sv. Janez Pavel II. 13. maja 2000, za svetnika pa papež Frančišek 13. maja 2017.

Godujeta skupaj na smrtni dan Jacinte, 20. februarja. Letos bo zaradi stoletnice nekoliko bolj v ospredju sv. Frančišek, prihodnje leto pa sv. Jacinta. Naj pri Bogu prosita za vse nas, zlasti za to, da bi naša Cerkev spet postala mlada.

 

IZ TISKANIH OZNANIL (AVE MARIA 2019, ŠT. 1, z dne 6. 1. 2019):

UVODNIK:

TEDEN MOLITVE ZA EDINOST KRISTJANOV (18. - 25. januar)

Teden molitve za edinost kristjanov so letos pripravili kristjani iz Indonezije, ki je znana kot država z zelo velikim deležem muslimanskega prebivalstva na svetu: kristjanov je okrog 10 %, muslimanov pa okrog 86 %. Zadnja desetletja ta dežela doživlja gospodarsko rast, ki temelji na konkurenci. Gospodarski napredek pa je žal povezan z nasiljem, izkoriščanjem, uničevanjem okolja...

Geslo letošnje molitvene osmine se glasi: "Prizadevaj si za pravičnost, da boš živel" (5 Mz 16,20). Spominja nas, da edinosti ne more biti brez pravičnosti. Zavzemanje za pravičnejšo družbo, za mir in dostojanstvo vseh je velika ekumenska naloga.

V Sloveniji se nas v letu 2019 dotikata dve pomembni obletnici. Prekmurje, kjer živi največ naših evangeličanov, letos praznuje 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Skupaj z njimi se veselimo tega dogodka in lepega ekumenskega sodelovanja. - Sodelujemo pa tudi s predstavniki srbske pravoslavne Cerkve, ki bo letos 6. decembra obhajala 800-letnico samostojnosti.

Z ZADNJE STRANI - STATISTIKA VERSKEGA ŽIVLJENJA ZA LETO 2018 - ŽUPNIJA KISOVEC:

Krsti: V letu 2018 je bilo v župniji Kisovec krščenih 6 otrok: 4 so bili domači otroci, 2 sta bila od drugod (1 naš otrok pa je bil krščen drugje). Samo 1 od novokrščenih otrok je zakonski, kar 5 otrok pa prihaja iz izvenzakonske skupnosti. Vsi so bili krščeni v prvem letu starosti (4 dečki in 2 deklici).

Poroke: V naši cerkvi se je v letu 2018 poročil samo 1 par. Vsaj 2 naša para pa sta se poročila drugje.

Pogrebi: Preko naše župnije je bilo v letu 2018 izpeljanih 11 cerkvenih pogrebov, in sicer 10 v Zagorju, 1 pa na Izlakah. Od teh je bilo 6 previdenih (so prejeli zakramente v zadnjem času pred smrtjo), 5 pa je bilo neprevidenih (odšli brez zakramentov v zadnjem času). Najstarejši je dopolnil 92 let, najmlajši pa 74 let. (Če upoštevamo moškega, ki smo ga pokopali od drugje in ima v naši župniji ožje sorodnike, pa je najmlajši dopolnil komaj 65 let).

Eno leto prej, v letu 2017 pa je bilo v kisovški župniji 10 krstov, 1 poroka (upoštevajoč poroke drugje pa skupaj 4 poroke) in 14 cerkvenih pogrebov.

IZ TISKANIH OZNANIL (AVE MARIA 2018, ŠT. 14, z dne 25. 11. 2018):

UVODNIK:

SV. KATARINA LABOURE IN MARIJINA “ČUDODELNA” SVETINJA

Letošnji oktobrski romarski shod je vodil vizitator lazaristov g. Franc Rataj, ki je hkrati narodni voditelj Združenja čudodelne svetinje. To pomeni, da povezuje otroke Brezmadežne. Spregovoril nam je o zelo pomembnih Marijinih privatnih razodetjih v Parizu v prvi polovici devetnajstega stoletja, povezanih z naročilom kovanja in nošenja svetinjic Brezmadežne.

Sv. Katarina Laboure, redovnica, ki goduje 28. novembra, je 27. novembra 1830 doživela Marijino prikazanje. Marija je v videnju stala na zemeljski polobli; z nogami je teptala kačo. V rokah je držala majhno zlato oblo, na kateri je bil zlat križ. Na prstih je imela prstane z biseri različnih velikosti, ki so se svetili v čudoviti svetlobi. O žarkih, ki so prihajali iz žlahtnih kamnov, je Katarina slišala: “Ti žarki pomenijo milosti, ki jih razlivam na tiste, ki me zanje prosijo.” Kamni, ki niso izžarevali svetlobe, pa so pomenili tiste milosti, za katere se nihče ni potrudil prositi. - Potem je okrog Marije videla napis: O Marija, brez madeža spočeta, prosi za nas, ki se k tebi zatekamo! Katarina je slišala v srcu naročilo, naj se kuje takšna svetinja. Več na: http://amm-brezmadezna.rkc.si

Z ZADNJE STRANI - OB TEDNU KARITAS:

TEDEN KARITAS bo potekal med 26. novembrom in 2. decembrom, in sicer pod geslom: Mladost iz korenin modrosti.

KLIC DOBROTE bo v sredo, 28. novermbra, ob 20h v dvorani Golovec v Celju. Prenos bo tudi po radiu in televiziji. Vabljeni ste k darovanju!

KARITAS nas vabi, da bi pomagali ljudem v stiski. Oblik pomoči je veliko: od nasmeška in spodbudnih besed, do konkretnih oblik pomoči. Župnijska karitas pomaga prosilcem s pomočjo škofijske karitas. Večino donirane hrane in druge pomoči nam posreduje Škofijska karitas Ljubljana, ki pa prav tako potrebuje dobrotnike. Pomagate lahko npr. tako, da vsak mesec preko položnice darujete 3,- evre v ta namen. Ta akcija se imenuje “STISKA”. Obstajajo seveda tudi druge možnosti in akcije (npr. višek dohodnine...). Več na: http://karitas.si

Kadar pa se kdo znajde v stiski, naj kontaktira župnijsko karitas in bomo skušali pomagati.

 

 

IZ TISKANIH OZNANIL (AVE MARIA 2018, ŠT. 13, z dne 4. 11. 2018):

UVODNIK:

NADŠKOFOVA ZAHVALA OB ZAHVALNI NEDELJI

"Kaj naj povrnem Gospodu za vse dobro, kar mi je storil? Kelih odrešenja bom vzdignil in klical bom ime Gospodovo" (Ps 116, 12-13).

Ko se ob zahvalni nedelji sprašujem, kako naj povrnem toliko ljudem zavse dobro, ki ste ga storili v tem letu, tudi sam ne najdem bolj primernega načina, kot da skupaj z vami, dragi bratje in sestre, dvigam kelih odrešenja in da skupaj z vami kličem Gospodovo ime.

Potem g. nadškof našteva, za koga "dviga" kelih odrešenja. To so: duhovniki, redovnice in redovniki, ključarji, člani župnijskih gospodarskih in pastoralnih svetov in drugi župnijski sodelavci. G. nadškof dviga kelih odrešenja skupaj z ostarelimi im bolnimi in drugače preizkušanimi, z molilci za duhovne poklice, z mladimi, pa tudi s tistimi, ki so se v tem letu preselili v večnost.

Gospodova daritev in iskrena prošnja, naj vas Gospod iz dneva v dan varuje in blagoslavlja, je moja zahvala vsem...

                                               msgr Stanislav Zore, nadškof

 

IZ TISKANIH OZNANIL (AVE MARIA 2018, ŠT. 11, z dne 23. 9. 2018):

UVODNIK:

50 LET SMRTI SV. PATRA PIJA IN 100-LETNICA PREJEMA STIGEM

Sv. p. Pij je umrl 23. septembra 1968. V teh dneh torej mineva 50 let, od kar je odšel k Bogu. Hkrati pa mineva 100 let, od kar je prejel stigme.

"Petdeset let so ga bolele roke in noge in srce, kajti na tel esu je imel Kristusove rane. V samostanu je dobil ime Pij. Kmalu so se pokazale njegove izredne lastnosti. Bil je zelo pobožen, veliko je molil in častil Marijo. Toda moral se je rvati s samim hudobnim duhom. Prav tepel se je z njim. Imenoval ga je surovež. ... Ljudem je videl v dušo in bral njihove misli. .. Spovedoval je po deset ali več ur na dan. Natančno je napovedal mnoge prihodnje dogodke. Tudi to, kateri škof bo nekoč papež...

Maševal je skoraj 2 uri. Papež Pavel Vi. je nekoč dejal: "Ena sv. maša p. Pija zaleže več kot deset dni misijona." (Berta Golob, Svetniki, Božji prijatelji, Šmarnice za leto 2002).

ZADNJA STRAN:

SVETA VERA BODI VAM LUČ

V Slomškovem duhu, na to nedeljo (23. 9.), ki je še posebej posvečena njemu, prosimo za dar trdne osebne vere. Naj bo vodilna misel za naše življenje in za naše delovanje Slomškov osebni moto in hkrati njegovo škofovsko geslo: »Vse v večjo čast Božjo in zveličanje duš«.

Večkrat in radi prosimo blaženega Antona Martina Slomška, naj nam s svojim posredovanjem pri Bogu pomaga na poti do poglobljene, žive in trdne vere; vere, ki je dar iz nebes in ki nam je po našem krstu že zagotovljen in darovan. Naša trdna vera ne bo zgolj kakšen privesek v našem življenju in ravnanju, ampak bomo v Bogu resnično spoznali našega usmiljenega Očeta, ki nas ljubi in se ljubeče sklanja k nam. Tako bo vera za nas postajala vedno bolj zares luč. Luč, ki nam bo svetila na poti življenja in nam bo prinašala upanje ter s tem tako zelo potreben optimizem, ko gre za našo osebno ali za našo skupno prihodnost! Globoka in trdna osebna vera je človeku luč tudi takrat, ko se, bodisi osebno ali povezani v to ali ono skupnost, znajdemo v najrazličnejših teminah, sencah in strahovih, ki nam jih prinaša življenje.

Blaženi škof Anton Martin Slomšek – prosi za nas in za naš slovenski narod in za Cerkev na Slovenskem!     (Po: radio.ognjisce.si)

 

IZ TISKANIH OZNANIL (AVE MARIA 2018, ŠT. 10, z dne 2. 9. 2018):

UVODNIK:

IZ NADŠKOFOVE IZJAVE O VZGOJI

       Dragi starši!

Vaša razpetost se bo z novim šolskim letom še povečala. Nič več samo služba in dom, ampak še toliko drugih dejavnosti, s katerimi boste skušali svojim otrokom dati kar največ za življenje. Vem, da danes nekaj velja tisti, ki ima čim več dejavnosti. To hlastanje po količini se je preselilo tudi v našo skrb za vzgojo in izobraževanje otrok. Čim več krožkov, čim več dejavnosti, da nam ne bo kdo očital, da nismo dovolj poskrbeli zanje. Drage mame, dragi očetje, otrokom ne morete nikoli dati nič večjega, kot da jim dajete sami sebe. Nikoli naj ne dobijo občutka, da so pomembne njihove dejavnosti ali njihovi uspehi ne pa oni sami. Naj vedno čutijo, da jih imate radi zaradi njih samih in ne zaradi njihovih dosežkov. Tudi na govorilnih urah in roditeljskih sestankih naj bo to v ospredju: kako je z otrokom, kaj doživlja in kaj potrebuje, ne pa kakšne ocene je dosegel. Skrb za otroka in ne za njegove ocene naj bo središče sodelovanja med vami in učitelji.

                        Nadškof Stanislav Zore ob začetku tedna vzgoje 2018

ZADNJA STRAN:

MOLITEV ZA NOVE DUHOVNE POKLICE

Škofijski molitveni dan za nove duhovne poklice in svetost duhovnikov bomo obhajali v soboto, 8. septembra, na Brezjah. Molitvena ura tam se bo pričela ob 9h, sv. maša pa ob 10h! Lepo povabljeni k tej molitvi v lastni režiji.

STIČNA MLADIH: V Stični bo vseslovensko srečanje mladih v soboto, 15. septembra. Informacijo o odhodu dekanijskega avtobusa bodo mladi prejeli naknadno. Mlade spodbujam k udeležbi. Informacije tudi na http://www.sticna.net

NEDELJA SVETNIŠKIH KANDIDATOV LJUBLJ. METROPOLIJE

Obhajali jo bomo 23. septembra v Trebnjem, saj je letos v ospredju lik častitljivega Božjega služabnika škofa Friderika Baraga ob 150-letnici njegove smrti. Ob 15h bo ogled dokumentarnega filma o Baragovem življenju, sledila bo molitvena ura in sv. maša. Vabljeni v Trebnje!

V nedeljo, 23. septembra obhajamo tudi Slomškovo nedeljo!

50-LETNICA SMRTI SV. P. PIJA

Sv. p. Pij iz Pietrelcine je živel v Italiji. Slovenski kapucini ob tej priložnosti vabijo v kapucinski samostan v Škofji Loki. Razne prireditve ob 50-letnici smrti tega svetnika in 100-letnici prejema njegovih stigem (Kristusovih ran) bodo imeli od 19. do 23. septembra.

 

KISOVŠKA STRAN (podobno že v "novicah"):

VEROUK: z veroukom bomo pričeli po 9. septembru. Urnik je objavljen na internetni strani župnije Kisovec in na oglasni deski. V kolikor vam ne bi ustrezal, svetujem, da verouk obiskujete v kaki drugi župniji.

VPIS K VEROUKU bo tudi v ponedeljek, 3. septembra, od 18h do 18:45, in v nedeljo, 9. septembra, po polenajsti maši.

8. 9. - MARIJINO ROJSTVO: Ta praznik letos pride na soboto. Sv. maša bo ob 19h, po njej bo prvosobotna pobožnost. Ta dan ste povabljeni na Brezje v lastni režiji s prošnjo za nove duhovne poklice.

TEDEN VZGOJE bo potekal med 2. in 9. septembrom, in sicer na pobudo Društva katoliških pedagogov Slovenije.

BLAGOSLOV ŠOLSKIH TORB bo v nedeljo, 9. septembra, pri sv. maši ob 10:30. To je zamišljeno kot krona tedna vzgoje.

15. 9. - ROMARSKI SHOD v čast fatimski Materi Božji: ob 18h bo molitvena ura, ob 19h pa sv. maša, ki jo bo daroval Tomaž Šojč, ki župnikuje v Trbovljah. Lepo povabljeni!

SREČANJE ZA STAREJŠE IN BOLNE bo imeli predvidoma v soboto, 29. septembra, popoldne. Točna ura bo sporočena naknadno. Vabi Župnijska karitas! Nagovorite vaše starejše. Sv. mašo načrtujemo kar spodaj v učilnici, da bo laže dostopno za vse.

 

IZ TISKANIH OZNANIL (AVE MARIA 2018, ŠT. 9, z dne 12. 8. 2018):

UVODNIK:

RAZMIŠLJANJE OB VELIKEM ŠMARNU (iz uvodnika v župnijski list 09/2018):

“V mesecu avgustu kristjani z veseljem praznujemo Marijino vnebovzetje. Na ta dan so Marijina svetišča polna romarjev, pa tudi župnijske cerkve so praznične. Letos bomo praznik obhajali ob stoletnici konca prve svetovne vojne, ki jo je papež Benedikt XV. imenoval ‘nekoristna morija’. Tudi med našimi ljudmi je zahtevala veliko žrtev. Letos mineva tudi 75 let, odkar je škof Gregorij Rožman 30. maja 1943, sredi divjanja druge svetovne vojne in bratomorne revolucije, ljubljansko škofijo in ves slovenski narod posvetil Marijinemu brezmadežnemu Srcu. Zato bomo posvetitev Mariji obhajali še bolj goreče, saj se nam vedno znova razodeva kot Kraljica miru, ki nas spodbuja k molitvi in delu za mir. Prosili jo bomo, naj našim voditeljem in vsem nam izprosi potrebne modrosti, da bi odločitve vedno sprejemali ob misli na skupno dobro in za prihodnost našega naroda.” (SSŠ 08/18, str. 135).

S temi besedami nas vabi nadškof Stanislav Zore k slovesni obnovitvi posvetitve Mariji. Slovesna nadškofova maša na Brezjah bo na praznik Marijinega vnebovzetja ob 10h.