Novice - oznanila

BINKOŠTNI PONEDELJEK (29. 5.): Na binkoštni ponedeljek obhajamo praznik Marije, Matere Cerkve. Verouk kljub prazniku bo. Sv. maša bo zvečer ob 19h.

GOSPODOV VNEBOHOD (18. 5.): bomo obhajali v četrtek, 18. maja. Sv. maša bo ob 19. uri. Pridružili se nam bodo svetogorski birmanci in birmanke. Eno uro pred sv. mašo bo tudi molitvena ura. Verouk bo samo za prvoobhajance. Za birmance ga ne bo!

DELAVNIŠKE SV. MAŠE (19. - 27. 5.): Od vključno 19. maja do vključno 27. maja v kisovški župniji ne bo večernih sv. maš ob običajni uri, ker bo potekala birmanska devetdnevnica v sosednji župniji. Kadar bodo v tem obdobju delavniške sv. maše, bodo že ob 17:30. V petek, 19. maja, pa sploh ne bo sv. maše. To se bo zgodilo tudi nekajkrat v tednu med 21. in 28. majem.

ŠMARNICE 2023 pa bodo še vedno potekale od ponedeljka do sobote v maju ob 19:40. Glede šmarnic lahko več preberete v zavihku "AKTUALNO"

PRVO SV. OBHAJILO: v Kisovcu bo prvo sv. obhajilo v nedeljo, 11. junija, ob 10:30, torej na nedeljo, ko v Cerkvi še vedno (lahko) praznujemo praznik Svetega Rešnjega Telesa in Krvi, ki ga sicer praznujemo na četrtek pred omenjeno nedeljo. Molite za naše prvoobhajanke in prvoobhajance.

ROMARSKI SHOD V JUNIJU bo v soboto, 17. junija. Ob 16h bo molitvena ura, ob 17h pa sv. maša. Če bo vse prav, bomo imeli duhovnika gosta.

ŽEGNANJE bo v nedeljo, 18. junija, to je na nedeljo po prazniku Marijinega brezmadežnega Srca. Žegnanje je torej praznovanje zavetnika cerkve oz. skrivnosti, kateri je cerkev posvečena.

RITEM SRCA 2023:

Festival sodobne krščanske glasbe Ritem srca 2023 bo potekal v četrtek, 25. maja, v neposredni bližini Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu pri Ljubljani. Če bo vreme dopuščalo, se bo festival odvijal pod milim nebom, med stavbama Škofijske klasične gimnazije in Osnovne šole Alojzija Šuštarja. Uradni začetek bo ob 19:30, dogajanje s stojnicami se bo pričelo že ob 17:30.

BL. ALOJZIJ GROZDE:

Bl. Alojzij Grozde goduje 27. maja, na dan, ko je bil rojen. Letos obhajamo 100-letnico njegovega rojstva in 80-letnico njegove mučeniške smrti.

Organizirano bo nočno peš romanje mladih iz vse Slovenije na Zaplaz. Romanje se bo pričelo v petek, 26. 5., ob 18h na Mirni. Kdor želi, se lahko pridruži na Čatežu ob 21h, od koder je potem čisto blizu do cilja. Na Zaplazu bo potem celonočni program za mlade. - Na sam god bl. Alojzija Grozdeta, 27. maja, bo slovesna romarska sv. maša na Zaplazu ob 10h. Vabljeni!

STARO IN PODVOJENO:

ŠMARNICE ZA OTROKE 2023: Po sklepu župnijskega pastoralnega sveta bomo letos šmarnice za otroke v kisovški župniji obhajali brez sv. maše, v skrajšani obliki, in sicer ob delavnikih v maju ob 19:40; to velja tudi ob sobotah ob 19:40.

DELAVNIŠKE MAŠE V MESECU MAJU 2023: V prvi polovici maja bomo sv. maše imeli po običajnem razporedu. To pomeni tudi to, da bomo letos v maju načeloma obdržali tudi jutranje sv. maše ob sredah (razen na prvo sredo in drugih izjem). Za drugo polovico maja pa se obeta sprememba glede delavniških sv. maš zaradi birmanske devetdnevnice na Sveti Gori in tudi drugih razlogov. To pomeni, da bo v tistem obdobju manj sv. maš v kisovški župniji, ali pa bo ura sv. maše prilagojena.

ŠMARNICE ZA ODRASLE: Na tiste delavnike v maju, ko bo sv. maša, jih bomo brali pri sv. maši (ne velja za prvo soboto). - Glede šmarnic lahko več preberete v zavihku "AKTUALNO"

PRVE SOBOTE PO FATIMSKO, PRVA SOBOTA V MAJU (6. 5.):

Prva posodobljena prvosobotna pobožnost v kisovški župniji bo že 6. maja 2023: ob 8h zjutraj molitvena ura, ob 9h dopoldne sv. maša. Župnija Kisovec bo namreč z mesecem majem 2023 poživila prvosobotno pobožnost. Prve sobote bomo do septembra obhajali na fatimski način, kar pomeni, da si moramo vzeti več časa. Še vedno bo ta pobožnost v dopoldanskem času. Ker pa pričakujemo tudi romarje od drugje, smo se na župnijskem pastoralnem svetu odločili, da bo prvosobotna pobožnost potekala malo kasneje kot sicer pri nas ob prvih sobotah. To pomeni, da bo odslej nekaj časa na prvo soboto ob 8h molitvena ura z možnostjo sv. spovedi, ob 9h pa sv. maša.

Prvo takšno srečanje bo že v soboto, 6. maja 2023, v cerkvi Marijinega brezmadežnega Srca v Kisovcu. Ostali datumi so: 3.6., 8. 7., 5. 8. in 2. 9. 2023. S tem se pripravljamo na vseslovensko posvetitev Jezusovemu in Marijinemu Srcu. Priprava bo po več cerkvah v Sloveniji organizirana na pobudo in pod okriljem Društva prijateljev Medjugorja – Mir Slovenija. Slovesna posvetitev bo v soboto, 7. oktobra, v župniji Velesovo. Informacije tudi na: http://www.medjugorje.si

ROMARSKI SHOD (13. 5.)

Romarski shod v čast fatimski Materi Božji bo v mesecu maju potekal prav na god fatimske Matere Božje, v soboto, 13. maja. Ob 16h bo molitvena ura, ob 17h pa sv. maša.

ORATORIJ 2023 bo potekal od 31. julija do 4. avgusta v Kisovcu.

KARITAS - POMAGAJMO (PRE)ŽIVETI

Karitas je lani v vseslovenskem merilu z materialno pomočjo (predvsem s hrani in plačilom najnujnejših položnic) pomagala več kot 99.408 osebam. Prostovoljci pa so ogroženim gospodinjstvom razdelili 3.490 ton hrane.

Na voljo so položnice Slovenske karitas, s katerimi lahko pomagamo tej dobrodelni ustanovi in po njej ljudem v stiski.

staro, podvojeno:

TEDEN MOLITVE ZA DUHOVNE POKLICE bo potekal od 23. do 30. aprila 2023 pod geslom: Poklicani, da bi živeli! Povabljeni, da skupaj molimo za nove duhovne poklice in za svetost in zvestobo poklicanih.

POSEBNO VABILO IZ IZLAK: v soboto, 22. aprila, ob 19. uri bo v župniji Izlake LITERARNO - HUMANITARNI VEČER, ko bo kulturnik in organizator humanitarnih projektov Igor Gošte ob pestrem kulturnem programu predstavil svojo deseto knjigo z naslovom Zamegljeni čas. Večer se bo dogajal v dvorani Doma sv. Jurija na Izlakah. Vabljeni!

BLAGOSLOV KONJ OB GODU SV. JURIJA IN BLAGOSLOV MOTORISTOV OZ. MOTORJEV bo v nedeljo, 23. aprila, na Golden Ranchu na Lokah. Vabi nas Konjeniški klub Vajkard Valvasor - Loke. Pričetek bo ob 12h.

POT LUČI bo potekala ob vzponu na Zasavsko Sveto Goro, in sicer na belo nedeljo, 16. aprila. Ob 16h bo začetek pri Ravenskem znamenju, ob 18h bo izjemoma tudi sv. maša v cerkvi. Vabi nas kulturno - mladinska skupina Rozalinda, ki je pred kratkim obeležila 10-letnico svojega delovanja v kisovški župniji.

VELIKI ČETRTEK (6. 4.): Spominjamo se zadnje večerje, ki jo je imel Jezus s svojimi učenci. Sv. maša bo ob 19. uri. Po sv. maši bo prenos Najsvetejšega v stranski oltar. Z molitvijo se bomo spomnili Jezusovega trpljenja v vrtu Getsemani.  Pred sv. mašo ne bo molitvene ure, bo pa zato molitev po sv. maši.

VELIKI PETEK (7. 4.): To je dan Jezusovega trpljenja in smrti na križu, zato tudi dan strogega posta. Križev pot bomo molili ob 15h. Zvečer ob 19h bodo obredi velikega petka.

VELIKA SOBOTA (8. 4.) - Ne spreglej akcije: VELIKONOČNA KOŠARA !

Blagoslov velikonočnega ognja bo letos že ob 7h zjutraj.

Blagoslov velikonočnih jedil: v cerkvi bosta blagoslova ob 11h in ob 17h.

Ostali blagoslovi velikonočnih jedil pa bodo:

14h Sp. Šemnik - Štrikarjeva kapela

14:40 Zavine - Drganjeva kapela

Ob 19h bo slovesna velikonočna vigilija.

VELIKA NOČ (9. 4.)

To je dan, ko se spominjamo Jezusovega vstajenja. Ob 7h bo vstajenjska procesija, sledila bo vstajenjska sv. maša. Druga sv. maša bo ob 11h.

VELIKONOČNI PONEDELJEK (10. 4.)

Sv. maša bo žal samo ob 7:30 zjutraj.

ROMARSKI SHOD v čast Fatimski Materi Božji bo v soboto, 15. aprila. Ob 16h bo molitvena ura, ob 17h pa sv. maša. Lepo, da bo romarski shod potekal na predvečer nedelje Božjega usmiljenja.

SPOVEDOVANJE

V spovednici bom na razpolago za sv. spoved na veliki četrtek med molitveno uro - torej po maši. Ostale četrtke sem običajno na razpolago pred sv. mašo (vendar ne zadnje minute).

VEROUK: V velikem tednu ni verouka (edina izjema so ponedeljkovi birmanci). Verouka ni zato, ker se od otrok pričakuje obiskovanje obredov na veliki četrtek, petek in soboto. Obredi velikonočnega tridnevja so najboljša kateheza. V tednu po veliki noči pa ni verouka, ker so velikonočne počitnice.

STAREJŠI IN BOLNI

V velikem tednu imam v torek in sredo priliko, da obiščem starejše in bolne. Če koga posebej priporočate, mi sporočite, da se dogovorimo.

DEVETDNEVNICA pred praznikom Božjega usmiljenja se prične na Veliki petek. Praznik Božjega usmiljenja obhajamo na Belo nedeljo.

AKCIJA “VELIKONOČNA KOŠARA”

Župnijska karitas nas vabi, da bi ob blagoslovu jedil na Veliko soboto pred cerkvijo oddali tudi kako nepokvarljivo hrano za ljudi v stiski. Naj bo to zlasti hrana, ki ne potrebuje hladilnika, in ima daljši rok uporabe. V poštev pridejo zlasti konserve in podobno. Imejmo pred očmi dejstvo, da nekateri zaradi draginje že občutijo stisko tudi na področju prehrane, ne glede na to, ali so kaj krivi za svoje žalostno stanje ali ne. Sramota bi bila, če bi bil kdo v 3. tisočletju v civiliziranem svetu lačen.- Če bi kdo rad daroval kako hrano, ki nujno potrebuje hladilnik, bo bolj dobrodošlo po praznikih (po dogovoru...). Bog povrni!

MOLITVENE SKUPINE:

- Ponovno goreče vabljeni k molitvi pred Najsvetejšim ob četrtkih ob 18h (eno uro pred sv. mašo) (ne velja na Veliki četrtek).

- Poleg tega pa se lahko pridružite molitveni skupini “Otroci Brezmadežne”, ki pa se dobiva ob torkih ob 18h (eno uro pred sv. mašo).

staro in podvojeno:

TEDEN DRUŽINE poteka vsako leto od 19. do 25. marca, med praznikom sv. Jožefa in praznikom Gospodovega oznanjenja. Ker je letos 19. marca nedelja, bomo god sv. Jožefa obhajali že v soboto, 18. marca. Teden družine pa so organizatorji letos podaljšali, tako da se bo začel že v soboto, 18. marca in bo potekal do sobote, 25. marca. Programi bodo dosegljivi po ZOOM-u. V vseslovenskem merilu je v soboto, 18. marca, predviden moški večer, v soboto 25. marca, pa ženski večer. (V naši župniji zaradi mnogih drugih obveznosti žal teh dveh večerov ne moremo organizirati.) . Od ponedeljka do petka pa bodo Zoom-večeri za družine, kjer bomo prisluhnili zgodbi, zapeli pesem in molili za mir v naših družinah, od 19:45 – 20:05. Povabljeni pa ste, da te stvari spremljate po ZOOM-u. Povezava bo na: https://katoliska-cerkev.si/ ali https://portal.pridi.com oz. na: https://katoliska-cerkev.si/teden-druzine-2023. Teden družine poteka pod geslom: "Mir se začne v družini".

SPOVEDOVANJE PRED VELIKONOČNIMI PRAZNIKI v kisovški župniji bo v petek, 31. marca, od 18:30 dalje. Na razpolago bo tuj spovednik - kapucin. Lepo vabljeni! Med tem bomo ob 18:30 molili križev pot, ob 19h pa bomo imeli sv. mašo.

GOSPODOVO OZNANJENJE (25. 3. 2023): Na ta Marijin praznik, ko se spominjamo angelovega oznanjenja Mariji, bomo v kisovški župniji izjemoma imeli 2 sv. maši: ob 10h dopoldne in ob 16h popoldne. Ta dan dejansko obhajamo tudi materinski dan.

MATERINSKI DAN: V župniji bomo praznovali materinski dan v nedeljo, 26. marca. Poseben program za mamice bo takoj po polenajsti maši. Na praznovanje posebej vabi Župnijska karitas Kisovec v sodelovanju z našim otroško-mladinskim pevskim zborom. Matere, lepo povabljene na ta program, in seveda že k sv. maši!

MENJAVA URE bo izpeljana v noči s 25. na 26. marec. To pomeni, da bodo potem od 26. marca naprej večerne maše ob 19h, torkova in četrtkova molitvena ura ob 18h, petkov križev pot pa ob 18:30.

CVETNA NEDELJA (2. 4.): Na to nedeljo se spominjamo Jezusovega slovesnega vhoda v Jeruzalem. Drugi poudarek cvetne nedelje pa je: spomin Jezusovega trpljenja. Jutranja maša bo tako kot običajno: ob 7:30. Za drugo sv. mašo pa se zberemo ob 10:30 zunaj pred cerkvijo k slovesnemu blagoslovu zelenja. Sledil bo sprevod v cerkev in sv. maša v cerkvi. (Upamo seveda na lepo vreme. Avtomobilov ne puščajte na cesti in tudi sicer pazite na promet!)

ORATORIJ 2023 bo potekal od 31. julija do 4. avgusta v Kisovcu.

TAIZEJSKA MOLITEV ZA MLADE z možnostjo spovedi bo za mlade iz vse dekanije organizirana v petek, 24. 3., zvečer v Litiji. Dodatne informacije in prijave pri domačem župniku. To je že priprava na evropsko srečanje mladih, ki bo ob novem letu potekalo v Ljubljani.

KRIŽEV POT sicer molimo ob petkih pol ure pred sv. mašo in ob nedeljah ob 10:30 po maši (ob nedeljah samo po nekaj postaj, ob petkih pa seveda vseh 14 postaj). Vabljeni!

SREČANJE ZA STARŠE VSEH VEROUKARJEV bo v torek, 14. marca, ob 19h v učilnici pod kisovško cerkvijo. Imeli bomo predavanje domačinke z naslovom: "Prava vzgoja ni bila še nikoli tako potrebna!" Vabljeni vsi starši, zlasti starši otrok prve triade. Lahko pridete tudi starši, ki imate predšolske otroke in tudi drugi, ki vas ta tematika zanima.

SV. JOŽEF: Ker letos 19. marec pride na nedeljo, bomo sv. Jožefa praznovali na soboto, 18. marca. Ker je ta dan tudi romarski shod v čast fatimski Mariji, pomeni, da bo v soboto, 18. marca, sv. maša ob 16:30.

ROMARSKI SHOD v čast fatimski Materi Božji bo v soboto, 18. marca, ko bomo praznovali tudi sv. Jožefa. Ob 15:30 bo molitvena ura, ob 16:30 pa sv. maša.

TEDEN DRUŽINE 2023: Mir se začne v družini

Na nadškofijskem uradu za družino so si letošnji teden družine zamislili takole:

Od 18. do 25. marca bo potekal Teden družine pod geslom »Mir se začne v družini«. Prvi dan so možje in očetje povabljeni, da prisluhnejo posnetemu pogovoru in se potem še sami pogovorijo v skupini. Zadnji dan so k temu povabljene žene in matere.  - V nedeljo, 19. marca, naj bi bil po župnijah družinski križev pot v naravi (o možnosti izvedbe v eni od naših treh župnij se bomo pogovorili na seji ŽPS). Od ponedeljka do petka pa bodo od 19:45 – 20:05 "Zoom - večeri" za družine, kjer bomo prisluhnili zgodbi, zapeli pesem in molili za mir v naših družinah. Povezava bo na: https://katoliska-cerkev.si/ ali https://portal.pridi.com

MATERINSKI DAN bomo v naši župniji praznovali v nedeljo, 26. marca, ob 10:30. Vabi tudi Župnijska Karitas!

OBVOZ - KLIC K POTRPEŽLJIVOSTI

Krajevne “oblasti” so nam sporočile, da bo zaradi obnove ceste v Kisovcu predviden nekajmesečni enosmerni obvoz čez Loke (v smeri proti Izlakam). Pred cerkvijo se obeta veliko prometa, zato boste morali biti tudi pešci zelo pazljivi. Starši, opozorite na to svoje otroke, ki obiskujejo verouk. Težave boste imeli tudi verniki iz Zavin, ki se pripeljete z avtomobilom, saj praviloma ne boste mogli priti direktno do cerkve, pač pa boste morali narediti krog čez Kisovec. Mislim, da je najbolje, da to potrpežljivo sprejmemo to kot pokoro (kot so npr. fatimski pastirčki sprejeli nase marsikatero žrtev za spreobrnjenje grešnikov).

Jasno je tudi, da parkirati nikakor ne boste smeli na cesti, zato vas vabim, da bi uporabljali zasilno parkirišče pod nekdanjim starim župniščem. (Počakajte toliko, da tam utrdimo dovoz.)

18. RADIJSKI MISIJON NA RADIU OGNJIŠČE

Ko se temelji reda podirajo - Kaj more storiti pravični? (Ps 11, 3)

Radijski misijon bo od 26. marca do 1. aprila 2023. S svojimi razmišljanji v osrednjih dnevnih govorih (ob 17.00) bo sodeloval nadškof Marjan Turnšek. V kratkih pričevanjih, svetovalnici in pogovorih, bodo sodelovali tudi drugi duhovniki, redovniki, redovnice in laiki. Misijonski nagovori bodo vsak dan ob 11.15 in 17.00. Ponovitev bo vsak večer med 22. in 24. uro. Posnetki bodo na voljo tudi v radijskem arhivu - na spletni strani Radia Ognjišče.

POTRES V TURČIJI: Glede katastrofalnega potresa v Turčiji in Siriji ste na vsak način povabljeni, da skušate kaj pomagati, bodisi finančno bodisi z molitvijo. Slovenska karitas je sporočila, da bodo položnice kmalu na voljo. Za morebitno nakazilo pa si pa lahko pomagate tudi s spletno stranjo Slovenske karitas: http://www.karitas.si

STARO IN PODVOJENO:

PUSTNA SOBOTNA ISKRICA 2023 (18. 2. 2023): V soboto, 18. 2., Radio Ognjišče v sodelovanju z Misijonskim središčem Slovenije organizira pustno sobotno iskrico z dobrim namenom. Zbirali se bodo darovi za misijone. Dve tretjini darov bodo namenili za Afriko - za Senegal (s. Zorica Blagotinšek) in Kongo - za lačne otroke (s. Mojca Karničnik), ena tretjina pa za Arktiko (s. Dorica Sever). Program bo potekal med 9. in 15. uro.

SVETOVNI DAN BOLNIKOV (11. 2.) Ob svetovnem dnevu bolnikov se zahvaljujem vsem, ki kakorkoli skrbite za bolne in starejše. Bog naj vam povrne. Takšnemu starejšemu lahko na obisk pokličete tudi duhovnika. Če bom le mogel, bom prišel. (Ovira so sicer moli prehladi...) Na vsak način pa starejše v molitvi izročajmo Bogu in jih usmerjajmo k Njemu.

ROMARSKI SHOD v čast fatimski Materi Božji in v spomin fatimskih pastirčkov bo v soboto, 18. februarja. Ob 15:30 bo molitvena ura, ob 16:30 pa sv. maša. Dne 20. februarja namreč godujeta sv. Frančišek in Jacinta Marto, dva od treh fatimskih vidcev.

ŽPS: Ker so 7. februarja zimske počitnice, bomo imeli sejo župnijskega pastoralnega sveta na drugi torek v februarju, torej v torek, 14. februarja, po večerni maši.

 

AKTUALNO - TEČAJ PRIPRAVE NA ZAKON

Tečaj bo potekal v Zagorju 25. - 26. februarja ter 4. - 5. marca ob 19h. Info: zagorje.zupnija@gmail.com ali 03 56 64 712.

ZAVOD SV. STANISLAVA:

Škofijska klasična gimnazija in Jegličev dijaški dom v Šentvidu v Ljubljani vabita osmošolce in devetošolce na informativna dneva, ki bosta v petek, 17. februarja, ob 9h in 15h, ter v soboto, 18. februarja, ob 9h. Vabljeni vsi, ki se odločate o vpisu na srednjo šolo in bi si želeli ogledati tudi življenje na katoliški šoli in v dijaškem domu. Več informacij najdete na spletni strani: http://stanislav.si

KATOLIŠKI INŠTITUT: Za bodoče študente bo pa verjetno dobrodošlo vabilo s Katoliškega inštituta, ki "vsebuje" fakulteto za pravo in poslovne vede: Tam bo informativni dan v petek, 17. 2., ob 10h in 15h in v soboto, 18.2., ob 10h.

ZIMSKE POČITNICE bodo od 6. do 10. februarja. Jasno je, da v tem času ne bo verouka.

DUHOVNA MISEL NA ETV: Duhovno misel pripravljamo različni duhovniki iz dekanije in okolice kot odmev na nedeljo. Na sporedu je na ETV ob ponedeljkih zvečer po 19 uri. Običajno jo objavijo tudi na YouTube-u. Tam nekaj dni po tem, ko je bila duhovna misel na sporedu, vtipkate “ETV” in “Duhovna misel” in vam bo brskanik našel marsikaj lepega...

SVETOVNI DAN BOLNIKOV (11.2.)

V soboto, 11. feruarja, na god lurške Matere Božje, bo potekal 31. svetovni dan bolnikov, in sicer pod geslom: “Poskrbi zanj!” (Lk 10,35). Podnaslov pa v duhi sinode kliče: Sočutje kot sinodalno izvajanje zdravljenja. - V soboto, 11. februarja, ob 10h smo povabljeni na Polšnik, kjer bo sv. maša v čast lurški Materi Božji.

MOLITVENO SREČANJE ZA BOLNIKE Z RAKOM: V soboto, 4. februarja 2023, bo na Brezjah molitveno srečanje za bolnike, ki imajo raka, in njihove svojce. Sv. mašo ob 16. uri bo daroval g. nadškof Stanislav Zore. Navzoče bodo relikvije sv. Leopolda Mandića, ki je po novem razglašen tudi za priprošnjika bolnikov z rakom.

SVEČNICA (2. 2.): Tako kot vsako leto bodo tudi letos na razpolago sveče in tekoči vosek. Oboje boste lahko podarili za cerkveno razsvetljavo. Ker bo ob 17h molitvena ura, boste vse to znosili na posebno mizico tako, da boste šli mimo spovednice. Sv. maša z blagoslovom sveč bo ob 18h. Verouk na Svečnico BO.

BLAGOSLOV SV. BLAŽA bomo delili v petek, 3. februarja, pri sv. maši, ki bo ob 18h. Litanije Jezusovega Srca so predvidene že za ob 17:50.

SESTANEK ZA STARŠE PRVOOBHAJANCEV bo v torek, 24. januarja, ob 19h.

DUHOVNA MISEL NA ETV: v ponedeljek, 23. januarja (v tednu, ko molimo za edinost med kristjani), bo duhovno misel na ETV v večernih urah imel duhovnik prof. Bogdan Dolenc, velik poznavalec ekumenizma.

ŠKOFIJSKA KLASIČNA GIMNAZIJA v Šentvidu pri Ljubljani vabi na dan odprtih vrat v soboto, 28. 1. 2023, dopoldne.

NEDELJA BOŽJE BESEDE bo na 3. nedeljo med letom, to je 22. januarja. Spremljalo jo bo geslo, ki se navezuje tudi na sinodo: "Razširi prostor svojega šotora, razpni pregrinjala svojih bivališč" (Iz 54,2). Potekal bo tudi svetopisemski maraton, to je neprekinjeno branje Božje besede, in sicer od 21. do 26. januarja. Po ZOOM-u ga lahko spremljate na: https://www.svetopisemskimaraton.si/

KONCERT: v soboto, 14. 1., ob 18. uri bomo imeli božični koncert. Nastopil bo MePZ Zvon iz Šmartnega pri Litiji, poleg njega pa MePZ Izpod Svete Gore ter župnik Janez Ferlež, ki ga poznamo tudi pod imenom "Pojoči pater". Lepo vabljeni!

MePZ LADKO KOROŠEC bo prepeval pri nedeljski maši v nedeljo, 22. januarja, ob 10:30. Zapel bo tudi nekaj pesmi po sv. maši. Lepo vabljeni!

TEDEN MOLITVE ZA EDINOST KRISTJANOV bo potekal od 18. do 25. januarja, in sicer letos pod geslom: "Naučite se delati dobro, skrbite za pravico" (Iz 1,18). Ekumenizem ni samo molitev za edinost, ampak nujno vključuje tudi konkretno sodelovanje med kristjani različnih skupnosti in Cerkva. - Letošnja razmišljanja se dotikajo predvsem rasizma v ZDA, posebej v tamkajšnji zvezni državi Minnesoti. Vsaka razdeljenost ima korenine v grehu. Tudi rasizem je sestavina greha, ki je razdelil kristjane med seboj. Pri sv. mašah (zlasti delavniških) bomo prebirali besedila, ki so nam jih pripravili v ta namen.

ESM 2023/24: Presenetila nas je sledeča novica: prihodnje evropsko srečanje mladih bo od 28. 12. 2023 do 1. 1. 2024 potekalo v Ljubljani. Verjetno bo potrebno kaj pomagati. Upam, da bodo mladi od drugod prinesli čimveč verksega zagona tudi naši mladini in v našo prestolnico. Dogodek že zdaj priporočam v molitev.

BL. ALOJZIJ GROZDE: 1. januarja 2023 zvečer obhajamo 80-letnice mučeništva in smrti tega našega mladega mučenca, v maju 2023 pa bomo obhajali 100-letnico njegovega rojstva. Naj bl. Alojzij Grozde prosi za spravo v našem narodu in za vse nasm zlasti za naše mlade.

ZASLUŽNI PAPEŽ BENEDIKT XVI.: V Očetovo hišo je odšel upokojeni papež Benedikt XVI. V naši župniji bomo sv. mašo zanj darovali v torek, 3. januarja, ob 18h. V času njegovega pogreba, ki bo predvidoma v četrtek, bo v njegov spomin zvonilo.

ŽPS: v mesecu januarju 2023 ne bo seje Župnijskega pastoralnega sveta.

staro in podvojeno:

ROMARSKI SHOD v čast fatimski Materi Božji bo v soboto, 14. januarja. Ob 15:30 bo molitvena ura, ob 16:30 pa sv. maša, ki jo bo daroval g. Tone Humar. Pri slovesnosti bo prepeval cerkveni pevski zbor župnije Kolovrat. Pred sv. mašo bo priložnost za sv. spoved. Poleg kolovraških romarjev vabljeni seveda tudi častilci Matere Božje iz naše župnije.

VEROUK: Med 4. adventno nedeljo in praznikom sv. Treh Kraljev (6. 1.) ne bo verouka. (Izjema so samo ponedeljkovi birmanci, ki bodo 19. decembra še imeli verouk. Poskrbite za molitev po družinah in za obisk prazničnih sv. maš ter za obisk božične devetdnevnice (vsaj 1-krat).

DVA BOŽIČNA KONCERTA

Napovedana imamo že 2 božična koncerta:

- v soboto, 14. januarja, ob 18h,: MePZ ZVON iz Šmartnega pri Litiji z gosti

- v nedeljo, 22. januarja, ob 10:30 oz. po polenajsti maši: MePZ Ladko Korošec iz Zagorja

Podrobnosti sledijo naknadno.

TRIKRALJEVSKA AKCIJA: glede izvedbe trikraljevske akcije obstaja še nekaj neznank, predvsem glede datuma koledovanja. S koledniki imamo navado, da običajno obiščemo vasi, ki spadajo pod našo župnijo. Po vaseh gremo od vrat do vrat. Če pa ste v Kisovcu ali na Lokah, vas obveščamo, da si zaradi različnosti prebivalcev in kultur ne upamo iti po vseh hišah. Če ste iz Kisovca ali z Lok in bi radi prejeli obisk svetih treh Kraljev, se prijavite pri župniku.

Trikraljevski koledniki naj bi prinesli k hiši blagoslov. Darove, ki jih ob koledovanju darujete, so pa namenjeni misijonom. Bog povrni! Čeprav je praznik Svetih treh Kraljev šele 6. januarja, Misijonsko središče Slovenije dopušča, da koledovanje poteka od 26. decembra naprej. Tako zgodaj se mi najbrž še ne bomo podali na pot. V času, ko govorimo o novi evangelizaciji Evrope, lahko kolednike imenujemo nove evangelizatorje. Preko naših "najmlajših misijonarjev" veselo oznanilo ponovno prihaja v sekularizirane domove naših mest in vasi.

staro, podvojeno:

CELODNEVNO ČEŠČENJE SV. REŠNJEGA TELESA (31. 12.)

V Kisovški župniji imamo češčenje običajno vsako leto 31. decembra. Tako bo tudi letos češčenje Najsvetejšega potekalo na Silvestrovo, ki letos pride na soboto.

Sv. maši bosta ob 10:30 in ob 16h. Češčenje sv. Rešnjega Telesa bo potekalo od 9h do polenajste maše in po polenajsti maši do 12. ure, ko bo kratka prekinitev češčenja. Češčenje se bo nadaljevalo od 14h do popoldanske maše, ki bo že ob 16h.

(Če bo slučajno češčenje tudi 31. 12. zvečer, boste obveščeni naknadno.)

NOVO LETO (1. 1. 2023):

Ker je ta dan nedelja, bosta sv. maši ob 7:30 in ob 10:30.

BOŽIČNA DEVETDNEVNICA bo v tednu med 19. in 23. decembrom potekala vsak večer ob 18h (v sredo brez sv. maše, ostale dneve pa s sv. mašo). Lepo vabljeni!

SVETI VEČER (24. 12.):

Otroška božična sv. maša bo na sveti večer ob 18h. Pred sv. mašo bo božičnica, ki se bo pričela ob 17:30. Spregovorila bo o nepravem in pravem praznovanju Božiča. Predviden začetek božičnice je pred cerkvijo. Božičnica je zamišljena iz več delov, med katerimi so tudi kratke žive jaslice. Spremljajte organizatorje, da boste vedeli, če se bo treba kam premakniti.

Imeli bomo tudi polnočnico opolnoči. Približno pol ure prej, torej ob 23:30, se bo pričela božičnica.

BOŽIČ (25. 12.):

Ker je ta dan nedelja, bosta sv. maši ob 7:30 in ob 10:30.

SV. ŠTEFAN (26. 12.):

Sv. maša bo samo ob 7:30 zjutraj in ob 18h zvečer.

Polenajste maše 26. decembra žal ne bo.

BLAGOSLOV KONJ bo na praznik sv. Štefana, 26. decembra, ob 12h na Golden Ranchu na Lokah. Sledilo bo druženje.

 

ROMARSKI SHOD v čast Fatimski Materi Božji bo v soboto, 17. decembra: ob 15:30 bo molitvena ura, ob 16:30 pa sv. maša. Morda bo organiziran direktni prenos po Katoliškem radiu Mir Slovenija.

SPOVEDOVANJE PRED BOŽIČEM: tuj spovednik (sosednji župnik) bo spovedoval v soboto, 17. decembra, na romarskem shodu, predvidoma od 16h dalje. Domači župnik pa običajno (če ni višje sile) spovedujem ob četrtkih med molitveno uro, eno uro pred sv. mašo.

NEPOSREDNA PRIPRAVA NA BOŽIČ oz. t.i. božična devetdnevnica se bo pričela v petek, 16. decembra, ob 18h. Potekala bo potem tudi od 19. do 23. decembra ob večerih ob 18h, večinoma s sv. mašo. Vabljeni tudi otroci.

MARIJO NOSIJO: v času božične "devetdnevnice" bomo imeli tudi pobožnost Marijinega obiskovanja domov. To pomeni, da boste v cerkvi vzeli Marijin kip in ga slovesno nesli ali peljali domov. Potem boste doma ob njem molili in peli. Naslednji dan boste Marijo prinesli nazaj v cerkev, da jo bodo lahko sprejeli še kje drugje. Tisti, ki ste zainteresirani, si lahko pri g. župniku rezervirate termin, kateri večer bi imeli Marijo. (Lahko družine, lahko posamezniki...)

MLADINSKI VEROUK (bo spet 2. januarja....)

NATEČAJ - BOŽIČNA RAZSTAVA V SLOMŠKOVEM STILU: aktualno zlasti za otroke: Razpisujemo natečaj za izdelke za božično razstavo na temo bl. škofa Antona Martina Slomška. Tematika tokrat torej ni (nujno) božična, pač pa ste vabljeni da narišete (ali kako drugače predstavite) karkoli iz Slomškovega življenja ali njegovih misli. Letos smo namreč obhajali 160 let smrti bl. Antona Martina Slomška in ta svetnik ne sme kar tako iti mimo nas.

OBISK BOLNIKOV IN STAREJŠIH: v tednu med 4. adventno nedeljo in Božičem nameravam obiskati nekaj starejših in bolnih faranov, ki ne morejo več v cerkev, če bom le zdrav. Svetujem vam, da pokličete v župnišče, da se dogovorimo.

SVETI VEČER (24. 12.): Otroško božično sv. mašo načrtujemo ob 18h, polnočnico pa opolnoči. Obakrat nam kulturna skupina Rozalinda pripravlja božičnico približno pol ure pred pričetkom sv. maše.

VEROUK bomo imeli do 4. adventne nedelje. Po 4. adventni nedelji pa ga bomo imeli samo s ponedeljkovo skupino birmancev, da nadoknadimo župnikov izostanek z dne 14. 11. 2022. Za ostale skupine pa velja, da v tednu med 4. adventno nedeljo in Svetim večerom pridete obvezno vsaj enkrat k božični devetdnevnici, ki bo v tistem tednu predvidoma vsak večer ob 18h. Oziroma, še lepše povedano: otroci ste v čimvečjem številu povabljeni k božični devetdnevnici. 

MAŠA ZA DOMOVINO bo v nedeljo, 18. decembra, ob 10:30. Lepo vabljeni!

BOŽIČNI NATEČAJ ZA OTROKE: glede na to, da smo letos obhajali 160-letnico smrti blaženega Antona Martina Slomška, ste otroci povabljeni k ustvarjanju na temo o njem:

Škof Slomšek je bil velik kulturnik, učitelj in zgled. Vabljen/a, da ustvarjaš kot Slomšek. Rišeš ali slikaš lahko na temo njegovih citatov, napišeš lahko kakšno božično pesem kot on… Idej je veliko. Povprašaj pri verouku in ustvarjaj tudi ti! Izdelki bodo razstavljeni v cerkvi ob božiču. Oddaj jih do petka, 23.decembra, v župnišču. - Bodi tudi ti kot Slomšek! Ustvarjaj!

ZANIMIVOST: Nekdanji kisovški župnik Miran Kelvišar je na Teološki fakulteti v Ljubljani v mesecu novembru 2022 z odliko zagovarjal doktorsko disertacijo »Anton Strle in njegova teološka antropologija«. (Mentor je bil profesor dr. Anton Štrukelj.)

VIŠEK DOHODNINE: Zaposleni lahko višek dohodnine namenite domači župniji. Tistim, ki ste to že storili lansko leto, odločitve ni potrebno obnavljati in sem vam za ta prispevek hvaležen. Dobrodošlo pa bo, če se še kdo odloči za ta korak. Na voljo bodo posebni obrazci z davčno številko župnije. (Lahko seveda ta višek namenite tudi kaki drugi katoliški organizaciji (npr. Karitas, Misijonskemu središču Slovenije, skavtom itd.).

staro in podvojeno:

MIKLAVŽEVANJE bomo imeli v nedeljo, 4. decembra, ob 16h v naši cerkvi. Potrebne so prijave pri g. župniku do nedelje, 27. novembra, najbolje na župnijski telefon: 070-583-270. Miklavževanje pripravlja naša mladinska skupina v sodelovanju z Župnijsko Karitas Kisovec.

GOD SV. BARBARE: Slovesno praznovanje sv. Barbare, zavetnice rudarjev,  bo v Zagorju v nedeljo, 4. decembra, zvečer: litanije bodo ob 17:30, sv. maša pa ob 18h. Slovesnost bo vodil upokojeni nadškof dr. Anton Stres. Vabljeni!

BREZMADEŽNA (8. 12.): Na praznik Marijinega brezmadežnega Spočetja bo sv. maša samo ob 18h zvečer. Eno uro prej (ob 17h) bo molitvena ura. Verouk kljub prazniku BO.

FILM O SLOMŠKU: Končno je bil posnet dokumentarni film o tem našem blaženem. Spremljajte, kdaj se bo predvajal v kinematografih.

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE: Kmalu se bo delal nov seznam čiščenja in krašenja. Župnijski pastoralni svet bi rad videl, da bi se še kdo pridružil rednemu čiščenju in krašenju. K temu spodbujam zlasti mlade starše veroukarjev. Hvala vsem, ki se že trudite na tem področju. - Če pa ima kdo kako posebno željo glede čiščenja, naj pa tudi sporoči, recimo v roku dveh tednov,  tja do 3. adventne nedelje

ADVENTNI KOLEDARJI: Adventni koledarji, ki jih je pripravilo Misijionsko središče, za otroke so na razpolago. Če ga kdo od otrok še nima, naj ga vzame pri verouku. Koledar opisuje življenje bl. Pauline Jaricot, ki je bila letos razglašena za blaženo.

ŽUPNIKOVA ZAHVALA OB NEDELJI KARITAS: Ob nedelji Karitas bi se rad zahvalil tajnici in vsem sodelavkam naše župnijske Karitas. Hvala tudi tistim, ki ste dobrotniki in člani naše župnijske Karitas. Hvala vsem, ki kakorkoli pomagate. Seveda iščemo tudi novih moči pri tem delu. Pri Karitas ne gre samo za razdeljevanje hrane oz. materialne pomoči. Radi bi tudi pomnožili obiske ostarelih, po drugi strani pa bi radi ponudili ljudem v stiski mnoge programe, ki jih nudita Škofijska in Slovenska karitas (zlasti ob problematiki zasvojenosti, iskanju samopodobe in podobno).

ADVENTNI VENČKI: Tudi letos bodo skavti imeli na razpolago adventne venčke, ki jih bodo sami izdelali. Nekaj venčkov je še na razpolago.

OB GODU SV. CECILIJE: Ob godu sv. Cecilije čestitam in se zahvaljujem vsem cerkvenim pevkam in pevcem, zborovodkinji in organistki Manci, organistkama Blažki in Neži, organistu Simonu, ki se trudi za učenje našega mladega rodu vsem ostalim instrumentalistom. Hvala tudi vsem, ki se trudite za ljudsko petje.

NABIRKA ZA KARITAS bo na 1. adventno nedeljo, 27. novembra, ko obhajamo nedeljo Karitas. Bog vam povrni!

MOLITVENA URA: V četrtek, 24. novembra, ob 17h bomo imeli molitveno uro za blagoslov dela na Karitas in za vse uboge. Lepo vabljeni, da z molitvijo podpremo našo Župnijsko karitas!

MIKLAVŽ ŽE VE: Rad bi pomagal Miklavžu in bi naredil kratko reklamo za knjigo našega farana Blaža Vozlja z naslovom Miklavž že ve.

MARIJO NOSIJO: Po sklepu župnijskega pastoralnega sveta bomo v času devetdnevnice pred Božičem skušali vpeljati običaj oz. pobožnost "Marijo nosijo". To pomeni, da boste v času neposredne priprave na Božič ob večerih lahko sprejeli Marijo na svoj dom in ob njej molili. Tisti, ki bi sprejeli Marijo, se lahko že prijavite pri župniku. Prednost imajo družine, lahko pa se prijavite tudi posamezniki. K molitvi lahko potem na svoj dom povabite tudi sosede in sorodnike. (Začetek: 16. 12. 2022. Več informacij v prihodnjem župnijskem listu.)

TEDEN ZAPOROV (13. - 19. november 2022)

Po vsem svetu ga obhajamo v okviru Katoliške Cerkve in drugih krščanskih Cerkva. Namen tedna zaporov je, da bi se kristjani zavedali potreb zapornikov in njihovih družin, žrtev kaznivih dejanj, zaposlenih in vseh drugih, ki skrbijo za zapornike.

Naslov letošnjega tedna zaporov je "Hvala za..." Težko je biti hvaležen, počastiti Boga, ko je življenje brezupno, osamljeno ali nepravično. Z izrazom hvaležnosti za male stvari vendarle spoznamo, da so te dejansko velike, npr. nov dan, ki nam prinaša novo priložnost. Hvaležnost nas vodi v stanovitnost, h kateri nas vabi sam Gospod Jezus Kristus, da se nam naše vsakdanje življenje ne bi zdelo samoumevno, temveč bi ga doživljali kot dar.

Zapornikov se bomo v molitvi spomnili tudi pri delavniških mašah, vključite jih pa tudi v svoje osebne molitve.

TEDEN KARITAS (21. - 27. november 2022)

V letošnjem tednu Karitas nas bo nagovarjalo geslo: "Skupaj delajmo za dobro". Delajmo skupaj, ker en sam ne zmore vsega. Poleg tega je treba povedati, da smo ljudje bitja skupnosti in smo ustvarjeni za skupnost, zato nas individualizem in osmljenost uničujeta. Organizatorji tedna karitas nas želijo spodbuditi tudi in predvsem k medgeneracijskemu sodelovanju, za skupno dobro. V cerkvi bomo skupaj molili za ljudi v stiski in za tiste, ki jim pomagajo. Temu bo posvečena tudi molitvena ura v četrtek, 24. novembra, ob 17h. K molitvi pa ste povabljeni tudi doma.

KLIC DOBROTE bo v sredo, 23. novembra, v dvorani Golovec v Celju, ob 20h. Prenos bo pa potekal tudi po TV Slovenija 1 in po Radiu Ognjišče. Med koncertom boste lahko darovali za ljudi v stiski.

DEKANIJSKO SREČANJE ČLANOV ŽPS je predvideno za soboto, 10. decembra, popoldne na Izlakah.

SVETOVNI DAN UBOGIH: Na pobudo papeža Frančiška na 33. nedeljo med letom (13. 11. 2022) obhajamo svetovni dan ubogih. (Prvi takšen dan smo obeležili 19. novembra 2017.)

ZAHVALE SLOVENSKIH ŠKOFOV (posebej povabljeni, da poiščete zahvalo ljubljanskega nadškofa):

https://katoliska-cerkev.si/zahvale-slovenskih-skofov-ordinarijev-ob-zahvalni-nedelji-2022

ROMARSKI SHOD bomo obhajali v soboto, 19. novembra. Ob 15:30 bo molitvena ura, ob 16:30 pa sv. maša, ki jo bo daroval izlaški župnik Janez Mihelčič.

ŽUPNIJSKI PASTORALNI SVET: V torek, 8. novembra, ob 18:45 bo seja ŽPS-ja.

DUHOVNA MISEL NA ETV: v ponedeljek, 31. 10., zvečer bom na ETV v okviru Duhovne misli med drugim spregovoril o obnašanju na cerkvenih pogrebih. Duhovna misel je na sporedu ob ponedeljkih okrog 19:30, oz jutri ob 19:40.

RAZMIŠLJANJE OB MISIJONSKI NEDELJI

Lahko bi rekli, da nas misijonska nedelja vabi k premisleku o tem, kaj lahko naredimo za "širjenje vere" (bodisi v Tretjem svetu bodisi pri nas doma). S tem namenom seveda podpiramo misijonarje z molitvijo in darovi. - Ob misijonski nedelji se pa lahko vprašamo tudi že samo to, ali dovolj naredimo za lajšanje bede v misijonih. (Ponudila se je konkretna možnost za pomoč misijonarju Tonetu Kerinu, saj tam otroci umirajo od lakote.)

DUHOVNA AKADEMIJA je program vseživljenjskega učenja, ki poteka na Teološki fakulteti v Ljubljani in nudi odraslim dodatno oporo za vseživljenjsko duhovno rast, utemeljeno na krščanskem izročilu in duhovnosti. Na srečanjih z izbranimi predavatelji skupaj razmišljajo tudi o aktualnih družbenih temah, zato bo rdeča nit programa 2022/2023 »Izziv miru«.

Srečanja (prvo je bilo že 13. oktobra) bodo potekala približno vsakih 14 dni, ob četrtkih ob 18. uri, na Teološki fakulteti v Ljubljani. Za vse, ki se ne bi mogli udeležiti srečanj v živo, bo na voljo spletni prenos (ZOOM). Ob minimalnem prispevku slušateljev želi Teološka fakulteta lepoto in bogastvo krščanskega izročila in duhovnosti ponuditi širokemu krogu slušateljev. Vpišete se lahko do 29. oktobra. Več na: http://www.duhovna-akademija.si

MENJAVA URE: izvedla se bo v noči iz 29. na 30. oktober. Ne pozabite spremeniti ure. Ura sv. maš bo ostala nespremenjena (edina izjema so romarski shodi v Kisovcu, ki pa se bodo premaknili za pol ure).

VEROUČNE POČITNICE bodo med 30. oktobrom in 6. novembrom, ker imajo takrat otroci počitnice tudi v šoli. Seveda pa nas tudi med počitnicami veže 3. Božja zapoved: Posvečuj Gospodov dan! Gre za dolžnost obiskovanja nedeljskih in prazničnih sv. maš!

VDC ZAGORJE OB SAVI - OGLASNO SPOROČILO

Varstveno delovni center Zagorje ob Savi ima na razpolago krstne sveče in bele prtičke, ki jih potrebujete za krst, pa tudi druge uporabne stvari. Njihov telefon: 03-56-69-790. Spletna stran: http://www.vdc-zagorje.si ali https://vdc-zasavje.si/trgovina

KOTIČEK "KARITAS":

S Škofijske Karitas so nas opozorili, naj med ljudi razširimo sledečo novico:  poleg delitve hrane in materialne pomoči se Karitas ukvarja tudi z drugačnimi oblikami pomoči, npr. s socialnovarstvenimi programi, kot so programi socialne rehabilitacije zasvojenih, duševno zdravje, skrb za brezdomce, programi za starejše, programi za preprečevanje nasilja, programi psihosocialne pomoči otrokom, mladostnicam, mladostnikom in njihovim družinam... Več informacij dobite na Župnijski karitas, predvsem v času uradnih ur, ali na Škofijski karitas Ljubljana.

staro, podvojeno:

VSI SVETI (1. 11.): sv. maša bo samo ob 7:30. Po njej bomo molili očenaše za pokojne, ki ste jih (ali jih še boste) posebej priporočili v molitev. Polenajste maše ne bo, prav tako ne bo večerne sv. maše. Sv. maše se lahko udeležite v sosednjih župnijah, zlasti če imate tam grob (Zagorje, Izlake...).

MOLITVE ZA RAJNE bomo molili 1. 11. ob 7:30

in 2. 11. ob 7:30 in 18h.

ROŽNI VENEC ZA POKOJNE (1. 11.): tri dele rožnega venca bomo v naši cerkvi molili v torek, na praznik Vseh svetih, ob 18h, vendar po molitvi rožnih vencev ne bo sv. maše.

VERNE DUŠE (2. 11.): To je dan, ko so v koledar zapisani verni rajni, oz. dan, ko molimo in se pokorimo za duše v vicah. Sv. maši bosta ob 7:30 in ob 18h. Zvečer Pri obeh mašah bomo molili očenaše za pokojne, ki ste jih posebej priporočili.

ZAKONSKI JUBILEJI: Ker med Božičem in novim letom letos ni nedelje, se je župnijski pastoralni svet odločil, da bomo letos zakonske jubileje obhajali na zahvalno nedeljo, 6. novembra, pri sv. maši ob 10:30. Pari, ki ste (ali še boste) v letu 2022 obhajali jubilej cerkvene poroke na 5 let, ste lepo povabljeni, da se udeležite slavja. Prej se seveda prijavite pri župniku. Običajno smo jubileje obhajali na nedeljo Sv. Družine, ki jo obhajamo med Božičem in Novim letom. Letos takrat po Božiču ni nedelje, zato bomo slovesnost zakonskih jubilejev obhajali že na zahvalno nedeljo

ROMARSKI SHOD V ČAST FATIMSKI MATERI BOŽJI: V soboto, 15. oktobra, bomo imeli glavni letošnji romarski shod v čast fatimski Mariji. Ker je to glavni shod, ga bomo obhajali ob tistih urah, kot nekoč: ob 17h bo molitvena ura, ob 18h pa slovesna sv. maša. Po maši bo procesija z Marijinim kipom in lučkami.

Slovesno sv. mašo na romarskem shodu bo daroval g. prelat Božidar Metelko, ki je bil nekoč v Zagorju kaplan. Peli bodo pa pevci iz Trbovelj.

Za spoved bo na razpolago msgr. Miro Šlibar. Če je le možno, k spovedi pridite že med molitveno uro, se pravi od 17h dalje.

Vzemimo to slovesnost kot praznovanje 60-letnice Marijinega kipa na Lokah. Šestdeset let je sicer minilo že 31. marca letos, a je takrat ta jubilej šel nekoliko mimo nas. Hkrati pa vzemimo to slovesnost kot priložnost, da obnovimo svojo posvetitev Marijinemu brezmadežnemu Srcu.

Po slovesnosti bi se radi malo zadržali pred cerkvijo, zato ste naprošeni, da spečete kaj peciva in ga prinesete v soboto dopoldne v župnišče, recimo do 12h. Hvala že vnaprej!

PO ČIŠČENJU CERKVE: Prav tako hvala tistim, ki ste se včeraj odzvali povabilu in prišli na generalno čiščenje cerkve. Bog povrni!

VEČERNE SV. MAŠE so oktobra ob 18h.

MLADINSKI VEROUK za mlade po sv. birmi (torej tudi za 9. razred) bomo imeli ob petkih zvečer (predvidoma na 14 dni). Naslednje srečanje bo v petek, 14. oktobra, ob 20h. Mladi, povabite se med seboj!

SEJA ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA bo v torek, 4. oktobra, ob 18:45.

SREČANJE STAREJŠIH bo v soboto, 1. oktobra, ob 15h. Srečanje imamo namen organizirati kar v učilnici v župnišču, da bodo lahko prišli tudi starejši in invalidi. Srečanje organizira naša Župnijska karitas. Povabljeni, tudi če že dalj časa niste bili v cerkvi. Če poznate koga od starejših in osamljenih, ki imajo v srcu vsaj nekaj vere, ga lepo povabite. Če je problem prevoz, se lahko obrnete na župnijsko karitas (030-762-970). Seveda lepo povabljeni tudi tisti "upokojenci in upokojenke", ki ste še zdravi in še redno obiskujete cerkev. V okviru srečanja bo sv. maša, pri kateri bomo delili zakrament bolniškega maziljenja. (Upam, da bo pred mašo tudi kratka možnost za sv. spoved.) Po maši pa bo kratek program in skromna pogostitev.

PRVO SOBOTO bomo obhajali v soboto, 8. oktobra. V Cerkvi na Slovenskem je namreč tako določeno, da prvo soboto običajno obhajamo po prvem petku, in sicer zato, da spoved prvega petka velja tudi za prvo soboto. Sv. maša na prvo soboto, 8. oktobra, bo ob 7:30 zjutraj, po njej pa bo kratka prvosobotna pobožnost.

GENERALNO ČIŠČENJE CERKVE bo v soboto, 8. oktobra, en teden pred romarskim shodom. Čiščenje organiziramo na soboto, da se ga boste lahko udeležili tudi tisti, ki med tednom hodite v službo. Začetek čiščenja bo od 8:30 dalje, oz. po jutranji sv. maši.

VABILO ZA MLADE PEVCE

Otroško-mladinski pevski zbor bo v letošnjem veroučnem letu ponovno začel z rednimi pevskimi vajami. Vabljeni se, da se “vpišete” novi člani, zlasti osnovnošolski otroci (od 1. do 9. razreda). Vaje bodo potekale vsako drugo nedeljo pred sv. mašo. Prve letošnje pevske vaje bodo v nedeljo, 9. oktobra, ob 9:30., in sicer v cerkvi. (Kasneje pa v učilnici.)

FATIMSKA MARIJA: Letos spomladi je minilo 60 let, od kar imamo na Lokah kip Fatimske Matere Božje. Žal je ta obletnica konec marca šla mimo nas. V senci te 60-letnice pa še vedno lahko preživimo preostanek letošnjega leta, zlasti največji Marijin praznik: Marijino vnebovzetje, pa tudi fatimske slovesnosti, ki so nam še preostale (romarski shodi, ki jih obhajamo okrog trinajstega). 31. marca 1962 je namreč takratni zagorski župnik - dekan Anton Smerkolj slovesno prinesel - pripeljal na Loke kip Fatimske Matere Božje.

VABILO K SKAVTOM: otroci od 8 let starosti naprej (in mladi vse tja do 21. leta starosti) ste vabljeni k skavtom. Prvo srečanje oz. začetek skavtskega leta bodo imeli v nedeljo, 2. oktobra, dopoldne v Zagorju, in sicer se bodo dobili ob 8:45 pri zagorski cerkvi. Informacije tudi na fB: Steg Zagorje 1 ali skavti.zagorje1@gmail.com

POHOD ZA ŽIVLJENJE 2022 bo v soboto, 1. oktobra, v Ljubljani, ob 9:30 na Prešernovem trgu. Spremljalo nas bo geslo: "Enakopravnost se začne pred rojstvom." Info: www.pohodzazivljenje.si

SHOD V PODPORO KLASIČNI DRUŽINI pa bo v torek, 27. septembra, popoldne v Ljubljani. Zle sile v naši državi (kakor tudi ponekod drugod po svetu) nam želijo spremeniti pojmovanje družine. Kristjani smo dolžni narediti vse, kar je v naši moči, da ohranimo družino, kakršna nam je bila razodeta, in da pokažemo, da se z nekimi novimi oblikami in poskusi na tem področju ne strinjamo, saj nam že zdrava pamet veleva, da se je treba držati naravnega zakona (moški + ženska).

SREČANJE SLOVENCEV, HRVATOV IN MADŽAROV bo v soboto, 8. oktobra 2022, v Beltincih. Vabljeni v lastni režiji! (Pri eni maši je bilo narobe oznanjeno, da bo srečanje že na prvo soboto v oktobru.)

STARO, PODVOJENO:

DUHOVNA MISEL NA ETV ob nedelje svetniških kandidatov ljubljanske metropolije bo v ponedeljek, 19. septembra, zvečer po 19. uri, in sicer s poudarkom na škofu Antonu Vovku.

NEDELJA SVETNIŠKIH KANDIDATOV LJUBLJANSKE METROPOLIJE (18. 9.): Praznovanje nedelje svetniških kandidatov bo v nedeljo, 18. 9., popoldne v ljubljanski stolnici. V ospredju je lik škofa Antona Vovka. Sicer pa se je seznamu naših svetniških kandidatov pred kratkim pridružila prva žena: Magdalena Gornik z Gore pri Sodražici, ki je imela mistična doživetja.

SREČANJE STAREJŠIH, ki je bilo načrtovano za zadnjo soboto v septembru in ga običajno organizira naša župnijska karitas, bomo imeli v soboto, 1. oktobra 2022.

MLADINSKI VEROUK: prvo srečanje načrtujemo za petek, 30. septembra, ob 20h.

MAVRICA, NAJST

Mavrica je namenjena mlajšim veroučencem (v roke jo jemljejo tudi starši). Letna naročnina pri založbi znaša 49,90 evra. #Najst je namenjen starejšim veroučencem (najstnikom). Letna naročnina pri založbi stane 33 evrov. Naročilnice je možno dobiti tudi v župniji oz. pri verouku.

SREČANJE Z ROJAKINJO S. IRENO JANEŽ:

Na Mali šmaren, v četrtek, 8. septembra, pri sv. maši ob 19h nas bo obiskala naša rojakinja uršulinka s. Irena Janež, ki je letos obhajala 50-letnico njenih redovnih obljub. Lepo vabljeni k praznični sv. maši !!!

VPIS V PRVI RAZRED VEROUKA bo:

- v ponedeljek, 29. avgusta, od 17h do 18:30

- v torek, 30. avgusta, od 17h do 18:30

- ali po dogovoru.

(Če bo zelo malo vpisanih prvošolcev, bomo v letu 2022/23 združili 1. in 2. razred.) (Najbrž ne bo treba združiti teh dveh skupin...)

KATEHETSKA NEDELJA: v Kisovcu jo bomo obhajali v nedeljo, 4. septembra. Pri sv. maši ob 10:30 bomo imeli tudi blagoslov šolskih torbic.

NEDELJA MLADIH: obhajali jo bomo v nedeljo, 11. septembra. Vseslovensko srečanje mladih bo potekalo v Stični v soboto, 17. septembra.  Mladi, rezervirajte si ta dan!

DAN MOLITVE ZA DUHOVNE POKLICE NA BREZJAH bo v soboto, 10. septembra. Vabljeni v lastni režiji.

 

ZA MLADE:

Teden mladih bo potekal od 11. do 17. septembra 2022.

Vseslovensko srečanje mladih bo potekalo v Stični v soboto, 17. septembra.  Mladi, rezervirajte si ta dan!

MAŠA V STILU KARIZMATIČNE PRENOVE bo v nedeljo, 11. septembra, popoldne. Program se bo začel ob 15. uri. Sledila bo sv. maša. Med nami bo duhovnik Peter Nastran.

URNIK NEDELJSKIH SV. MAŠ: Župnijski pastoralni svet je pripravil predlog spremembe urnika nedeljskih sv. maš, in sicer na način, ki bi bil za župnijo najmanj boleč. (Nadškofija bi sicer zaradi pomanjkanja duhovnikov rada napravila večjo spremembo na tem področju.) Počakajmo, da zadeva dozori. Z novim razporedom nedeljskih maš bi začeli v mesecu oktobru.

RAZSTAVA FOTOGRAFIJ - BARKA: V predverju Pošte v Kisovcu oz. na stopnišču, ki vodi proti knjižnici in Krajevni skupnosti, si lahko ogledate razstavo fotografij kozolcev g. Staneta Grandljiča, ki je stanovalec skupnosti Barka Zbilje za osebe z motnjami v duševnem razvoju. Spomnimo: Skupnost Barka je bila gostja v kisovški cerkvi pred korono. Vabljeni na ogled razstave!

staro, podvojeno:

MLADINSKI FESTIVAL: v murskosoboški škofiji pripravljajo 2. mladinski festival po vzoru Medjugorja. Vabljeni v soboto, 27. avgusta 2022, v župnijo Radenci, od 14h dalje !!!

MARIJINO VNEBOVZETJE (15. 8.)

Sv. maša v kisovški župniji bo na praznik, 15. avgusta, ob 7:30 zjutraj. Polenajste sv. maše na praznik v Kisovcu žal ne bo.

Lahko se udeležite tudi sv. maše, ki bo na Veliki Šmaren na Sveti Gori ob 10h dopoldne, predvidoma na prostem, ali pa sv. maše, ki bo v Zagorju ob 19h zvečer.

FILM O FATIMI bo na sporedu TV Slovenija 1 v ponedeljek, na praznik, 15. avgusta, ob 20h. Nekaj informacij o tem dokumentarnem filmu si lahko preberete v prilogi zadnje Družine na strani 23.

DUHOVNA MISEL NA ETV ob prazniku Marijinega vnebovzetja pa bo prav tako v ponedeljek, 15. avgusta, zvečer - na ETV.

 

staro, podvojeno:

ROMARSKI SHOD v čast fatimski Materi Božji bo v soboto, 13. avgusta: ob 16h bo molitvena ura, ob 17h pa sv. maša.

KRIŠTOFOVA NEDELJA (24. 7.)

Letos jo bomo obhajali ravno na god sv. Krištofa, torej 24. julija. Po obeh sv. mašah bomo imeli blagoslov avtomobilov in drugih prevoznih sredstev in bomo prosili za srečno vožnjo.

Ob tej priložnosti boste lahko darovali za misijonska vozila. Lahko si predstavljate, koliko dobrega naredijo naši misijonarji z vozili, ki jim jih preskrbi MIVA Slovenija oz. mi s svojimi darovi. Misijonarji in misijonarke so nam za naše darove zelo hvaležni. Akcija poteka pod geslom: "Z veseljem darujem, življenja rešujem" in  "Moj dar Boga slavi za vse prevožene poti."

FATIMSKA POBOŽNOST V STIČNI bo v sredo, 13. julija, s pričetkom ob 18:30. Sledila bo sv. maša ob 19h. Po sv. maši je predvidena procesija z Marijinim kipom in lučkami. Vabljeni v Stično!

MARIJA ROMARICA NA VEJNI: V fatimskem svetišču Vejna nad Trstom bodo gostili Marijo Romarico iz Fatime od 9. do 17. julija. Cerkev tam bo v tem času odprta vsak dan od 7:30 do 21:30. Vabljeni v lastni režiji.

SVETOVNI DAN STARIH STARŠEV IN OSTARELIH (24. 7.)

Lansko leto je papež Frančišek sprejel odločitev, da se vsako leto četrta nedelja v juliju praznuje kot svetovni dan starih staršev in ostarelih. To je namreč nedelja v neposredni bližini 26. julija, ko obhajamo god sv. Joahima in Ane, ki sta bila Marijina starša oz. Jezusova stara starša.

Letos bo ta svetovni dan potekal v nedeljo, 24. julija, in sicer pod geslom: "Še v starosti rodijo sadove" (Ps 92,15). Papež Frančišek pravi, da se ostareli ne smejo omejiti zgolj na opazovanje dogajanja v svetu ali se celo umakniti iz njega. Poudarja, da jih čaka novo poslanstvo... Poziva jih, naj se vključijo v "duhovno revolucijo nežnosti" v svetu, ki doživlja hude preizkušnje.

Ta dan se posebej spomnimo naših starejših. Papeževa želja je, da ne bi nihče tega dneva doživljal v osamljenosti.

ROMARSKI SHOD V ČAST FATIMSKI MATERI BOŽJI (16. 7.): V soboto, 16. julija, bomo obhajali romarski shod v čast Fatimski materi Božji, ker je sobota po trinajstem. Molitvena ura bo ob 16h, sv. maša pa ob 17h. Sv. mašo daroval g. Srečko Fras, predsednik Združenja posvečenih Jezusovemu in Marijinemu Srcu, letošnji srebrnomašnik. Lepo vabljeni! Pred sv. mašo bo g. srebrnomašnik na razpolago za sv. spoved. -  Vsakokratna fatimska pobožnost je tudi prošnja za mir na svetu.

POMAGAJMO ČEMŠENIKU: iz župnije Čemšenik so poslali vabilo k sv. maši, ki jo bodo ob zaključku celodnevnega češčenja imeli naslednjo sredo, 13. julija, ob 17h na župnijskem dvorišču v Čemšeniku. Maševal bo znani duhovnik g. Martin Golob. Nabirka bo namenjena za obnovo župnijske cerkve. Vabljeni!

NEDELJA SLOVENCEV PO SVETU (3. 7.): Ob izseljenski nedelji si lahko ogledate spletno stran Rafaelove družbe, ki povezuje Slovence po svetu in organizira oz. koordinira razne dogodke, kot je npr. Romanje treh Slovenij na Svete Višarje in podobno: https://www.rafaelova-druzba.si/

ORATORIJ 2022 bo od 25. do 29. julija 2022. Prijavnice so trenutno v elektronski obliki (pač, pišite župniku mail). Prijave so žal zaključene.

SPREMEMBA GLEDE SV. MAŠ: Pa še ena novica, ki je najbrž ne boste mogli popolnoma mirno sprejeti. Dne 7. 6. 2022 smo imeli sejo Župnijskega pastoralnega sveta. Obeta se sprememba glede urnika nedeljskih svetih maš, tako da bi eno nedeljsko sv. mašo na mesec župnija Kisovec odstopila župniji Sveta Gora. Ker stvari še niso popolnoma dorečene, o podrobnostih za zdaj ne bi govoril. Prav gotovo bo čez poletje ostal stari ustaljeni razpored sv. maš: vsako nedeljo ob 7:30 in 10:30. Hvala za razumevanje!

POMAGAJMO PREŽIVETI

Slovenska karitas organizira dobrodelno akcijo z naslovom Pomagajmo preživeti in živeti, ki je namenjena predvsem pomoči starejšim, vključevanju trajno nezaposljivim ter podpori ljudem z minimalno plačo ter nizkimi prihodki v Sloveniji. Ti ljudje velikokrat živijo v podnajemniških stanovanjih, kar jim redne stroške še poveča. Doživljajo pa tudi zdravstvene probleme... Zadnji dve leti na Karitas poskušajo tudi s programom socialnega vključevanja (svetovanje, aktivacija za prostovoljno delo, učenje spretnosti in drugo...). Kdor bi lahko podprl Karitas pri tem delu, ima v cerkvi na razpolago letake s položnicami. Informacije tudi na: http://www.karitas.si

ZAHVALA: župnija Šmarje pri Kopru se zahvaljuje za darove, ki ste jih namenili za oljčne vejice: "Vaš dar, ki ga že vrsto let namenite za vzdrževanje cerkva v slovenski Istri, je znamenje vaše solidarnosti in dobrote do naše župnije. Zato se vam, dragi verniki, iskreno zahvaljujemo za vsak vaš iskren dar. Naj vam ... Bog poplača z večnimi darovi!"

STARO, PODVOJENO:

SVETO REŠNJE TELO IN KRI (16. 6.): to je zapovedani praznik, ki nima stalnega datuma. Letos ga obhajamo v četrtek, 16. junija. V kisovški župniji bo sv. maša ob 7:30 zjutraj in ob 19h zvečer. Pred večerno sv. mašo ne bo molitvene ure, ker bo po sv. maši procesija z Najsvetejšim. V sklopu procesije so 4 postanki pri 4 oltarjih s prošnjo za vsestranski blagoslov.

VABILO IZ ŽUPNIJE ŠTANGA: Zdaj, ko je naša dekanija povečana, smo dobili vabilo iz župnije Štanga: V nedeljo, 19. Junija ob 19. uri bo koncert "Pojočega patra", župnika Janeza Ferleža v športnem parku Komun v Veliki Štangi. Spremljal ga bo Dejavu bend in spremljevalni vokali. Župnik Janez Ferlež, ki je letos srebrnomašnik, bo izvedel nekatere svoje pesmi in priredbe. Po koncertu bo še druženje ob hrani in pijači

ROMARSKI SHOD v čast fatimski Mariji bo v soboto, 18. junija: ob 16h bo molitvena ura, ob 17h pa sv. maša.

VSESLOVENSKO SREČANJE POSVEČENIH JEZUSOVEMU IN MARIJINEMU SRCU bo v Logu pri Vipavi v soboto, 25. junija, ko bo ravno praznik Marijinega brezmadežnega Srca. Tudi iz naše župnije bi radi poromali tja s kombijem ali z osebnimi avtomobili. Informacije pri župniku.

JEZUSOVO SRCE: praznik Jezusovega Srca bomo letos obhajali v petek, 24. junija.

MARIJINO SRCE: praznik Marijinega brezmadežnega Srca bomo letos obhajali v soboto, 25. junija.

ŽEGNANJE v Kisovcu bomo obhajali v nedeljo, 26. junija. Cerkev je namreč posvečena Marijinemu brezmadežnemu Srcu. Ta praznik pa letos obhajamo v soboto, 25. junija.

VRTNICE: v juniju obhajamo vrtnice. To je pobožnost v čast Jezusovemu usmiljenemu Srcu. Prebirali bomo vrtnice o Božjem služabniku Antonu Strletu in njegovem češčenju Jezusovega Srca. Napisal jih je duhovnik p. Andrej Pirš FSO, ki je postulator za Strletovo beatifikacijo. Pobožnost boste predvidoma lahko spremljali tudi po Katoliškem radiu Mir Slovenija, ki je dostopen na spletu, in sicer ob približno: 7:30, 12:30 in 16:30.

ROMANJE BOLNIKOV IN INVALIDOV NA BREZJE bo v soboto, 18. junija. Ob 9h bo tam začetek molitvene ure, ob 10h pa bo sv. maša, ki jo bo daroval msgr. Maksimilijan Matjaž, celjski škof. Vabljeni v lastni režiji.

SEJA ŽPS: Župnijski pastoralni svet bo imel sejo v torek, 7. junija, ob 19:45. Člani, lepo vabljeni!

RITEM SRCA: V torek, 24. maja, bo v Ljubljani ob 19:30 na prostem pri Škofovih zavodih potekal koncert duhovno ritmične glasbe z naslovom Ritem Srca. Seveda potrebujete vstopnico. Predvidevam, da bo prenos po Radiu Ognjišče.

PROŠNJI DNEVI (23., 24. in 25. maj 2022): V ponedeljek, torek in sredo pred Goospodovim vnebohodom bomo obhajali prošnje dneve, ko posebej molimo tudi za dobro letino, odvrnitev hude ure in blagoslov slehernega dela. Mi bomo sv. mašo s tem namenom imeli v sredo, 25. 5., ob 19h . Molili bomo tudi litanije vseh svetnikov. Lepo vabljeni!

GOSPODOV VNEBOHOD (26. 5.): V četrtek bo praznik Gospodovega vnebohoda. Sv. maša bo samo zvečer ob 19h. Molitvena ura pred sv. mašo bo tako kot običajno eno uro pred sv. mašo, torej ob 18h. Verouk v četrtek kljub prazniku bo.

70 - LETNICA TEDNIKA DRUŽINA: Ob 70-letnici izhajanja katoliškega tednika Družina še vedno poteka akcija, kjer se lahko naročite na enomesečno brezplačno naročnino na ta časopis.

SVETA BIRMA bo v soboto, 7. maja 2022, ob 11h. Birmoval bo g. nadškof Stanislav Zore. Kandidatov za sv. birmo imamo letos kar 20. Cerkev bo rezervirana za ožje domače birmank in birmancev. - Prvosobotna pobožnost 7. maja bo žal odpadla. Molimo za birmanke in birmance, saj so postavljeni v težko situacijo na svetu.

ŠMARNICE bodo potekale ob delavnikih (od ponedeljka do petka) ob 19h, večinoma s sv. mašo. Glede sredine jutranje maše pa velja, da je v maju ne bo (to velja za vse srede v maju: 4. in 11. maja ter 18. in 25. maja). Ob sobotah in nedeljah pa organizirajte šmarnice po družinah. (V soboto, 14. maja, ste seveda povabljeni na romarski shod.)

ŠMARNICE ZA OTROKE: branje lahko poiščete v podcastu Radia Ognjišče: "Zgodbe za otroke".

ŠMARNICE ZA ODRASLE: so po Katoliškem Radiu Mir Slovenija ob delavnikih približno ob 7:30, po 12:30 in 16:30 uri.

staro in podvojeno:

VEROUK: z veroukom smo nadaljevali 3. maja. Birmanci v tednu pred sv. birmo niso imeli verouka, ker so hodili k devetdnevnici.

ROMARSKI SHOD v čast fatimski Materi Božji bo v soboto, 14. maja. Ob 16h bo molitvena ura, ob 17h pa sv. maša.

SLAVILNI KONCERT bo v Šmartnem pri Litiji v soboto, 7. maja, ob 19:30, in sicer v Športni dvorani. Pripravljata ga skupina Svetnik in Stična band. Organizatorji so zapisali: "Vabljeni vsi, mladi in stari in vsi vmes". Vstop je prost (brez predhodnih prijav...). Župnija Šmartno pri Litiji nas vabi na ta dogodek v okviru svojega misijona. Ves vikend (6. - 8. maj) pa bo potekalo srečanje mladih, na katerega se je morda še možno prijaviti.

TEDEN MOLITVE ZA DUHOVNE POKLICE (1. - 8. maj 2022): V tednu pred 4. velikonočno nedeljo molimo za nove duhovne poklice in za svetost duhovnikov. Spremljalo nas bo geslo: "Pojdi in popravi mojo Cerkev!" Četrta velikonočna nedelja oz. nedelja Dobrega Pastirja je namreč svetovni molitveni dan za duhovne poklice.

TEČAJ RAČUNALNIŠTVA: Župnijska karitas je v sodelovanju s škofijsko karitas pripravljena izpeljati delavnico osnovnega računalniškega znanja za starejše in ostale, če bo dovolj interesa. Kdor se zanima za to, naj to sporoči župniku ali predstavnicam naše karitas. Tečaj bo brezplačen.PRVEGA SV. OBHAJILA letos v naši župniji ne bo, ker nimamo nikogar v tretjem razredu pri verouku.

staro in podvojeno:

VELIKI PETEK (15. 4.)

ob 15h bo križev pot

ob 19h obredi velikega petka

VELIKA SOBOTA (16. 4.)

Blagoslov velikonočnega ognja bo ob 7:30, slovesna velikonočna vigilija pa bo ob 19h.

BLAGOSLOVI VELIKONOČNIH JEDIL NA VELIKO SOBOTO

Na Lokah bo blagoslov ob 11h , ob 14:30 (preprosta oblika) in ob 17h. Glede na to, da je prišlo do sprostitve ukrepov, bo blagoslov potekal najbrž kar v cerkvi. (Če bo blagoslov zunaj, lahko kljub temu greste pred blagoslovom ali po njem v cerkev, da počastite Jezusa v Božjem grobu.)

V Zavinah letos blagoslov ni bil v načrtu, ker je bil zaradi preobremenjenosti župnika takšen sklep ŽPS-ja že pred začetkom pandemije. Sicer se že za letos išče zasilna rešitev in se je tudi že našla: blagoslov bo ob 15:30 v Zavinah pri Drganjevi kapelici.

Blagoslov v Sp. Šemniku pa bo nespremenjen, in sicer ob 14h.

VELIKA NOČ (17. 4.)

 7h - velikonočna procesija (upoštevajte razdaljo!), sledi sv. maša

11h - druga sv. maša, ki se začne izjemoma pol ure kasneje kot običajno

VELIKONOČNI PONEDELJEK (18. 4.)

Sv. maši bosta ob 7:30 in 10:30.

POT LUČI bomo imeli na velikonočni ponedeljek, 18. aprila, popoldne ob vzponu na Zasavsko Sveto Goro. Start iz križišča pri Ravnah (Ravensko znamenje) ob 15:30. Prosimo, vzemite s seboj pohodno opremo, zlasti obutev. Sv. maša na Sveti Gori bo ob 18h. Če kdo potrebuje prevoz do začetka pešpoti, naj sporoči.

BLAGOSLOV KONJ bo na velikonočni ponedeljek, 18. aprila, ob 12h (oz. po dvanajsti uri) na poligonu KK Vajkard Valvasor na Lokah (Golden Ranch). Prisotni bodo tudi nekateri visoki gostje.

VEROUK V VELIKEM TEDNU (10. - 15. 4. 2022): v velikem tednu verouka ni. Edina izjema je 7. razred v Kisovcu, ki bo imel 11. 4. verouk (sv. spoved). Ostali veroukarji verouka nimajo. (Velja tudi za šentlabertsko župnijo.)

VEROUK V TEDNU PO VELIKI NOČI: (17. - 23. 4. 2022): Verouka tudi ne bo v tednu po veliki noči. V Kisovcu so izjema četrtkovi birmanci, ki pa bodo 21. 4. normalno imeli verouk. V Šentlambertu in Čolniščah pa so izjema prvoobhajanci in birmanci, ki bodo prav tako imeli verouk 22. 4. oz. 19. 4.; ostali otroci pa v dneh od 18. do 22. 4. ne bodo imeli verouka.

PRVOMAJSKE POČITNICE: 25. in 26. aprila bo še verouk, potem pa bodo sledile prvomajske počitnice.

NABIRKA ZA UKRAJINO bo pri sv. mašah na veliki četrtek.

NABIRKA ZA SVETO DEŽELO je predvidena za veliki petek.

MOLITEV ZA DOMOVINO: Vabljeni ste, da bi v teh dneh pred volitvami veliko molili za našo domovino, da bi presegli usodno razdeljenost med nami. Aktualno tudi po volitvah...

ROMARSKI SHOD V ČAST FATIMSKI MARIJI bo v soboto, 23. aprila: ob 16h bo molitvena ura, ob 17h pa sv. maša.

staro in podvojeno:

SPOVEDOVANJE bo v torek, 12. aprila 2022, ob 19h (tuj spovednik).

VELIKI ČETRTEK (14. 4. 2022)

Sv. maša v spomin zadnje večerje bo ob 19h. To bo hkrati začetek birmanske devetdnevnice, ki je letos izjemoma malo “razpotegnjena” na daljši čas. Na veliki četrtek ne bo molitvene ure pred sv. mašo.

SLOVESNI BLAGOSLOV ZELENJA bo na cvetno nedeljo, 10. aprila, ob 10:30 na dvorišču pred cerkvijo. Blagoslov bo kar ob pol, ne ob četrt, kot je bila navada. Obvestite se med seboj! (Skromna oblika blagoslova bo tudi po jutranji sv. maši.

RADIJSKI MISIJON (3. - 9. 4.)

V tednu med tiho in cvetno nedeljo bo potekal 17. radijski misijon. Ker smo v času sinode, bo misijon imel naslov Hodimo skupaj!

Misijonski dan bomo od ponedeljka do petka, na temo dneva, začenjali ob 8h zjutraj s Svetovalnico, ob 10:15 bo t. i. mali nagovor, ob 17h osrednji misijonski nagovor, ob 20h pa pogovor z gosti. Osrednji gostje in teme (ob 17h) so:

nadškof Alojzij Cvikl: Hoditi skupaj (nedelja)

s. Rebeka Kenda: Moliti “na samem” (ponedeljek)

škof Andrej Saje: Osmisliti Cerkev “preteklosti” (torek)

br. Miran Špelič: Prva Cerkev (sreda)

Tomaž Kete: Kje se konča “moja skupnost”? (četrtek)

Slavko Rebec: Cerkev 3. tisočletja (petek)

škof Maksimilijan Matjaž: Največja pa je ljubezen (sobota) Vse to boste lahko spremljali po valovih Radia Ognjišče.

ŽPS: Seja novosestavljenega župnijskega pastoralnega sveta bo v torek, 5. 4. 2022, ob 19:45 (po večerni maši). Imena novih članov bodo župniji predstavljena naknadno.

GENERALNO ČIŠČENJE CERKVE bo v soboto, 9. aprila, od 8h dalje. Letos bo to čiščenje na soboto, da se ga boste lahko udeležili tudi tisti, ki ste zaposleni, zlasti starši letošnjih birmancev in birmank.

SPOVEDOVANJE: pred velikonočnimi prazniki bo možno opraviti sv. spoved:

- v četrtek, 7. aprila, med molitveno uro ob 18h (domači župnik).

- v torek, 12. aprila, ob 19h (tuji spovednik - kapucin).

OLJKE: Kot običajno, nam bodo tudi letos primorske župnije pripravile oljčne vejice, ki bodo na razpolago predvidoma že na 5. postno nedeljo (3. aprila). Prostovoljni darovi bodo namenjeni za primorske župnije. Bog povrni!

LETO DRUŽIN: Še vedno smo v letu družine, ki traja od lanskega praznika Sv. Jožefa (19. marec 2021) in bo trajalo do 26. junija 2022.

KRIŽEV POT molimo ob petkih pol ure pred sv. mašo. Do menjave ure je to ob 17:30. Pri vodenju molitve se bodo zvrstili se bodo različni župnijski sodelavci (od sodelavk Župnijske karitas naprej). (Križevega pota ni bilo v petek, 25. marca, in ga ne bo na Veliki petek, 15. aprila.)

KOTIČEK ZA MLADE:

https://katoliskamladina.si

ROMARSKI SHOD (23. 4.) - aprilski romarski shod bo izjemoma šele v soboto, 23. aprila, pred nedeljo Božjega usmiljenja. Ob 16h bo molitvena ura, ob 17h pa sv. maša.

 

GALA KONCERT RADIA OGNJIŠČE bo potekal v nedeljo, 3. aprila. Vabljeni, da tako ali drugače podprete delovanje Radia Ognjišče!

DAN MOLITVE ZA ŽRTVE SPOLNIH ZLORAB (3. 4.)

Naši škofje so sklenili, da bo dan molitve in sprave za žrtve spolnih zlorab v Cervki in družbi v Sloveniji potekal na tiho nedeljo, 3. aprila. Ta dan verniki pri mašah zmolijo molitev, ki jo je pripravila Papeška komisija za zaščito otrok.Verniki lahko prižgejo svečo v znak solidarnosti z žrtvami ter lahko organizirajo adoracijo pred Najsvetejšim.

STARO IN PODVOJENO:

GOSPODOVO OZNANJENJE MARIJI IN POSVETITEV SVETA IN DRŽAV, KI SO V VOJNI, MARIJINEMU SRCU: V petek, 25. marca, bo praznik Gospodovega oznanjenja Mariji. Sv. maša v naši kisovški župniji bo samo zvečer ob 18h, eno uro pred tem, ob 17h, pa bo molitvena ura. - Papež Frančišek bo v petek, na praznik, v Rimu pri večernicah ob 17h posvetil Ukrajino in Rusijo Marijinemu brezmadežnemu Srcu. Prvič je Rusijo posvetil Marijinemu brezmadežnemu Srcu papež Janez Pavel II., 25. marca 1984 (uporabil je besede: posebej ti izročamo narod, ki to posvetitev posebej potrebuje). Ta posvetitev je bila opravljena v času, ko je svetu grozila jedrska vojna. - Zdaj bo papež Frančišek obnovil to posvetitev Marijinemu Srcu. Pri vsem skupaj nas lahko spodbujajo besede Marijinega privatnega razodetja, da bo na koncu Marijino brezmadežno Srce zmagalo. Vabim vas, da bi v teh dneh pred posvetitvijo še posebej molili rožni venec za mir.

MATERINSKI DAN: V petek, 25. marca, bo tudi materinski dan. Naša karitas bo materinski dan obeležila v nedeljo, 27. marca, po polenajsti maši. Kratek program pa je zamišljen tudi po jutranji maši. Matere, lepo povabljene!

POMOČ BEGUNCEM: Karitas nas vabi, da bi pomagali beguncem. Konkretno bomo v nedeljo, 27. marca, za begunce v dogovoru s Škofijsko karitas v naši župniji zbirali higienske pripomočke, kot npr.: zobne krtačke, zobne paste, toaletni papir, brisače, pleničke. Te stvari lahko naslednjo nedeljo prinesete spotoma k sv. maši in jih oddaste pri vhodu v cerkev. (Velja za obe sv. maši. Lahko pa te stvari prinesete k sv. maši že med tednom.)

Hrano za begunce pa lahko kupite in oddaste v Mercatorju v škatlo za "Karitas". Zaželene so zlasti konserve oz. živila z daljšim rokom uporabe, ki ne potrebujejo hladilnika in kuhanja.

TEDEN DRUŽINE (19. - 25. 3. 2022) vsako leto poteka med praznikom sv. Jožefa in praznikom Gospodovega oznanjenja Mariji. Teden družine bo potekal pod geslom: Družinska ljubezen: poklicanost in pot k svetosti.

Vsi lepo povabljeni, da se v tednu družine od 20h do 20:20 preko spleta pridružite družinam iz vseh slovenskih škofij in večjih družinskih organizacij. Prisluhnili bomo pričevanjem nekaterih družin, skupaj zapeli in skupaj molili. Povezave bodo objavljene na spletnih straneh škofij (npr. naša škofija: https://www.nadskofija-ljubljana.si) ter na portalih https://katoliska-cerkev.si in https://portal.pridi.com   , npr.: https://portal.pridi.com/2022/03/07/teden-druzine-2022-od-19-do-25-marca

Vsak dan bo z nami molil predvidoma tudi eden od škofov.

POMAGAJMO UKRAJINI:

Prebivalci Ukrajine, ki jih je prizadela vojna, potrebujejo našo solidarnost in sočutje! Pomagajmo jim!

Pomagate lahko preko Slovenske karitas: https://www.karitas.si

SI56 0214 0001 5556 761

Sklic: SI00 870

Namen: POMOČ UKRAJINI

Še vedno poteka teden družine, in sicer do vključno petkovega praznika. Lahko se preko spleta povežete s spletom in tam spremljate posamezne družine, ki bodo pričevače in molile, in sicer ob 20h. Do povezave lahko pridete tudi preko naše spletne strani ali spletne strani katoliške cerkve.

MENJAVA URE: V vikendu 26. - 27. marec 2022, bomo iz sobote na nedeljo izvedli menjavo ure: prehod na poletni čas. Kot sem bral, bomo to počeli še vse do leta 2026.

ODPADNI PAPIR: Odpadni papir bodo naslednji vikend (25. -27. marec 2022) v naši župniji zbirali skavti. Lahko kaj pridenete zraven. (Karton ne pride v poštev.)

ROMARSKI SHOD (19. 3.): Marčevski marijanski romarski shod, ki ga sicer obhajamo v čast Fatimski Mariji, bomo letos združili s praznovanjem sv. Jožefa, saj ga bomo obhajali ravno na soboto, 19. marca. Molitvena ura bo ob 15:30, sv. maša pa ob 16:30. Če bo tudi spovedovanje, bo oznanjeno kak teden prej. (Ne bo še velikonočnega spovedovanja.)

GOSPODOVO OZNANJENJE MARIJI (25. 3.): sv. maša bo ob 18h.

MATERINSKI DAN bomo v naši župniji obhajali v nedeljo, 27. marca, po sv. maši ob 10:30, simbolično pa se bomo mamic spomnili tudi pri jutranji sv. maši. Matere, še naprej se zgledujte po naši nebeški Materi Mariji. In lepo povabljene v cerkev k maši in kratki prireditvi...

TEDEN DRUŽINE (19. - 25. 3.)

Od 19. do 25. marca bo potekal Teden družine pod geslom »Družinska ljubezen: poklicanost in pot k svetosti.« Vsi lepo povabljeni, da se v tem tednu vsak dan od 20.00 do 20.20 ure preko spleta pridružite družinam iz vseh slovenskih škofij in večjih družinskih organizacij. Prisluhnili bomo pričevanjem nekaterih družin, skupaj zapeli in v molitvi izročili vse naše prošnje Bogu. Povezave (Zoom, Fb, Youtube) bodo objavljene na spletnih straneh škofij ter na portalih Katoliška Cerkev in Pridi.com.

40 DNI BREZ ALKOHOLA: Tudi letos nas Karitas vabi k akciji 40 dni brez alkohola, ki bo potekala v postnem času. V znamenje solidarnosti z vsemi, ki tako ali drugače trpijo zaradi prekomernega pitja alkohola ste povabljeni, da se odločite, da v tem času ne boste pili alkoholnih pijač (in tudi ne stregli alkoholnih pijač); gre tudi za solidarnost z družinami, ki imajo alkoholika. (Geslo "SMEJ SE!" morda letos ni posrečeno, ker nihče ni računal na to, da se bo na evropskih tleh med tem pričela vojna.) Na razpolago so kartončki oz. letaki za akcijo 40 dni brez alkohola, pa tudi za akcijo: Poglobimo postni čas in Ne pozabimo!

RESNIČNOST JE LEPŠA: Postna akcija za naslovom "Resničnost je lepša" je namenjena predvsem mladim, ki so preveč zaposleni z mobiteli. Letos imajo organizatorji akcije zelo konkretno in hvalevredno pobudo: Zamenjaj uro s telefonom za uro s p(P-)rijateljem, pri čemer je beseda Prijatelj lahko napisana z veliko začetnico. Lahko si vzamemo čas za prijatelja, ali pa za molitev, ki je pogovor s Prijateljem - Jezusom.

POSTNA KOCKA ZA OTROKE: Postno kocko, ki nas spodbuja k dobrim delom, bodo otroci lahko prejeli pri verouku (ta postna akcija je predvsem za otroke).

 

RADIJSKI MISIJON bo potekal po Radiu Ognjišče med 3. in 9. aprilom 2022. Že zdaj opozarjam na ta pomembni dogodek.

VELIKONOČNI PONEDELJEK: že zdaj objavljam, da za velikonočni ponedeljek, 18. aprila 2022, skupina Rozalinda pripravlja posebno romanje, na katerem bomo predvidoma hodili tudi peš in molili pot luči. Podrobnosti bodo oznanjene naknadno.

PROTIKORONSKI UKREPI: PCT pogoj za vstop v cerkev od 21. 2. 2022, hvala Bogu, ni več potreben. Še naprej ohranjajmo medsebojno razdaljo in poskrbimo za razkuževanje. Tudi masko moramo v cerkvi še vedno nositi. Kot kaže, bo treba masko še naprej nositi tudi pri verouku.

MENJAVA URE: bodite pozorni na to, da je iz sobote, 26. marca, na nedeljo, 27. marca, predvidena menjava ure.

staro, podvojeno:

PEPELNICA (2. 3.): V sredo bomo obhajali pepelnico in se bo pričel postni čas  Sv. maša z obredom pepelenja bo ob 18. uri. Jutranje sv. maše ne bo. V sredo je, kot veste, že tako ali tako strogi post. Tako papež Frančišek kot tudi naši škofje nas v sredo vabijo k postu in molitvi za mir v Ukrajini.

MOLITEV ZA MIR V UKRAJINI: Molitveno uro za mir v Ukrajini in povsod na svetu bomo imeli v četrtek, 3. marca, ob 17h.

VEROUK: V tedeu po zimskih počitnicah bo spet verouk v živo za vse skupine. Tudi v sredo, 2. marca, BO verouk, kljub temu, da je pepelnica..

KRIŽEV POT: ob petkih v postu bomo molili križev pot, in sicer ob 17:30 (pol ure pred sv. mašo). Lepo vabljeni. Prvič že 4. marca 2022.

POSEBNA SV. MAŠA NA BREZJAH: Sv. maša za vse, ki tako ali drugače trpijo zaradi raznih odvisnosti, bo na Brezjah v soboto, 5. marca, ob 10h. Maševal bo stiški opat p. Maksimilijan File. Prenos bo tudi po TV Golica.

VEROUK: V tednu po zimskih počitnicah bo spet verouk v živo za vse skupine. Tudi v sredo, 2. marca, BO verouk, kljub temu, da je pepelnica.

UKREPI: PCT pogoj za obisk cerkve, hvala Bogu, ni več potreben. Še vedno pa pazimo na zadostno medsebojno razdaljo, razkuževanje in na nošenje maske!

MOLITE ZA MIR: Povabljeni ste, da bi veliko molili za mir v Ukrajini in povsod po svetu. Zlasti priporočam molitev rožnega venca.

TEČAJ PRIPRAVE NA ZAKON bo v Zagorju 26. in 27. februarja 2022 in 5. in 6. marca ob 19h - v cerkvi v Zagorju.

PUSTNA SOBOTNA ISKRICA: v soboto, 26. februarja, Radio Ognjišče v sodelovanju z Misijonskim središčem Slovenije organizira pustno sobotno iskrico. Predvidevam, da rajanja v živo ne bo. Za podrobnosti spremljajte Radio Ognjišče. Povabljeni k darovanju za misijon v Mozambiku, kjer deluje s. Zvonka Mikec.

ROMARSKI SHOD v čast Fatimski Materi Božji bo v soboto, 19. februarja. Ob 15:30 bo molitvena ura, ob 16:30 pa sv. maša. Na predvečer njunega godu se bomo spomnili tudi dveh fatimskih vidcev: sv. Frančiška in Jacinte, ki godujeta 20. februarja. Žal bo na romarskem shodu manj možnosti za spoved (za spoved pridite že pred 15. uro).

GOD SV. FRANČIŠKA IN JACINTE (20. 2.): bomo obhajali 20. februarja. Letos to pride na nedeljo. Sv. Frančišek in Jacinta sta dva od treh fatimskih vidcev, ki ju je Marija vzela k sebi še kot otroka.

V naši cerkvi imamo tudi relikvije sv. Frančiška in Jacinte. Naj prosita za nas, da bomo z večjo otroško vdanostjo priznavali Boga nad seboj in ga častili. Naj nam bosta tudi zgled žrtvovanja, da bomo tudi mi radi sprejeli kako pokoro, tako za svoje grehe kot tudi za grehe drugih. Še vedno je aktualen Marijin klic, da bi vsak dan molili rožni venec.

MAVRICA - 50 LET: Revija Mavrica je v januarju obhajala 50-letnico izhajanja. To je revija, ki izhaja enkrat na mesec in je namenjena otrokom - vse od najmlajših, ki berejo v materinem naročju, do tistih, ki so zakorakali v najstniška leta, slišal sem pa, da jo radi preberejo tudi starši.

Ob tem jubileju so pri Mavrici organizirali posebno akcijo za tiste, ki še niste naročniki Mavrice: S posebno naročilnico, ki jo dobite v župnišču ali v cerkvi, lahko brezplačno naročite februarski izvod Mavrice in dobite zraven še Mavrični zabavnik in neko praktično darilo. Informacije tudi po telefonu 01/360-28-28 ali po elektronski pošti: narocila@druzina.si

ZA SKAVTSKO HIŠO: Skavti v Ljubljani gradijo skavtsko hišo. Gre za vseslovenski projekt Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov. Več na: http://hisa.skavt.net

Lahko tudi pošljete SMS SKAVTI5 ali SKAVTI10 na 1919 in darovali boste 5 oz. 10 evrov.

NOVI SOSED: Na parceli na vzhodni strani cerkve, kjer je tudi vhod v cerkev, smo dobili novega soseda, ki bo gradil hišo. Želim, da bi bili z njim v dobrih odnosih. Hvala Bogu tako tudi kaže, saj nam je novi sosed obljubil, da bo odmeril nekaj zemljišča za ureditev normalnega dostopa do cerkve in dostopa za invalide. Seveda gre za projekt, ki zahteva svoj čas. Zadevo priporočam v molitev.

PEPELNICA bo v sredo, 2. marca. Sv. maša s pepelenjem bo v kisovški župniji ob 18h, jutranje maše pa ne bo.

POSTNI ČAS: letos se bo postni čas pričel relativno pozno: na pepelnično sredo, 2. marca. Že zdaj lahko premišljujete, kakšno pokoro bi radi izbrali za postni čas. Predlogi so: več molitve, dejanska odpoved hrani in užitkom, lahko pa izberete tudi kako drugo pokoro. Poleg tega predlagamo razne akcije, kot so 40 dni brez alkohola itd. ...

POČITNICE: Otroci imajo v šoli t. i. zimske počitnice od 21. do 25. februarja. Takrat tudi ne bo verouka.

VEROUK:   V tednu po 13. februarju bi imeli verouk kar v živo v učilnici za vse skupine (razen za 6. razred). (Med 6. in 13. februarjem 2022 je bil verouk na daljavo.)

INFORMATIVNI DNEVI: Škofijska klasična gimnazija in Jegličev dijaški dom v Šentvidu v Ljubljani vabita osmošolce in devetošolce na informativna dneva na daljavo, ki bosta v petek, 11. februarja ob 9h on 15h, in v soboto, 12. februarja, ob 9h. Vabljeni vsi, ki se odločate o vpisu na srednje šole in imate med možnimi izbirami tudi katoliško šolo. Več informacij najdete na spletni strani gimnazije: http://stanislav.si

Vabilo na informativni dan so objavile tudi druge katoliške gimnazije.

TEOLOŠKA FAKULTETA:Teološka fakulteta se s podobnim vabilom obrača na bodoče študente: http://www.teof.uni-lj.si

KATOLIŠKI INŠTITUT: Katoliški inštitut v Ljubljani, kjer je možno študirati ekonomijo, poslovne vede (magistrski študij) in po novem tudi pravo (magistrski študij) je poslal tudi nekaj zgibank z informacijami o možnosti študija na tej katoliški ustanovi. Več na: http://www.katoliski-institut.si

DELAVNIŠKE MAŠE IN ŽUPNIKOVA BOLNIŠKA ODSOTNOST: Nekatere maše bodo tudi po 6. februarju žal odpadle, za nekatere pa bo poskrbljeno za nadomeščanje. Ker obstaja še nekaj nejasnosti, za bolj jasno sliko spremljajte spletno stran župnije, saj bo med tednom dozorelo. Ta hip je jasno, da v ponedeljek, 7. februarja, ne bo sv. maše. Naslednja sv. maša bo v torek, 8. februarja, zvečer ob 18h - saj bo poskrbljeno za nadomeščanje.

ODŠLI SO: V večnost je odšla Danica Mikelj, ki je sicer živela v Ljubljani, izvira pa iz naše kisovške župnije. Pogreb bo v sredo, 9. 2., ob 16h v Zagorju. Ker se je še vedno počutila del naše župnije, bo v naši župniji tudi zvonilo.

DUHOVNA MISEL O SINODI (ETV): v ponedeljek, 7. februarja, zvečer po 19. uri ste na ETV povabljeni k ogledu duhovne misli o sinodi, ki jo je skllical papež Frančišek in že poteka tudi v naši škofiji.

SVETOVNI DAN BOLNIKOV (11. 2.) obhajamo na god lurške Marije. Več poiščite na tej spletni strani na: ARHIV NOVIC / IZ TISKANIH OZNANIL

ROMARSKI SHOD (19. 2.) v čast Fatimski Materi Božji bo v soboto, 19. februarja. Ob 15:30 bo molitvena ura, ob 16:30 pa sv. maša.

(Zaradi župnikove bolezni je bilo javno versko življenje  v začetku februarja omejeno na mininum, pač v okviru zmožnosti nadomeščanja.)

(V dneh 1.2.-5.2 je ODPADEL VES VEROUK, TUDI SKUPINAM, KI JIH NE POUČUJE G. ŽUPNIK)

 

ŠKG - DAN ODPRTIH VRAT: Škofijska klasična gimnazija (ŠKG) in Jegličev dijaški dom v Šentvidu v Ljubljani vabita na dan odprtih vrat na daljavo v soboto, 29. januarja 2022, ob 9. uri. Dobrodošli mladi, starši in vsi, ki vas zanima življenje naše katoliške izobraževalne ustanove. Vse podrobnejše informacije najdete na spletni strani gimnazije: stanislav.si

ŠKG - INFORMATIVNA DNEVA: Informativna dneva na Škofijski klasični gimnaziji in v Jegličevem dijaškem domu bosta prav tako izpeljana na daljavo, in sicer v petek, 11. februarja, ob 9h in 15h, in v soboto, 12. februarja, ob 9h. Vabljeni osmošolci in devetošolci. Informacije tudi na vpis.stanislav.si

ŠTUDENTSKI DOM JANEZA GNIDOVCA, ki je del Škofovih zavodov, pa že zbira prijave za sprejem v naslednjem študijskem letu 2022/23.

ZIMSKE POČITNICE bodo od 21. do 25. februarja. To pomeni, da takrat ne bo verouka.

SVEČNICA (2. 2.): čeprav svečnica pride na sredo, jutranje sv. maše ne bo. Sv. maša bo zvečr ob 18h. Bo tudi blagoslov sveč. Lepo povabljeni.

BLAGOSLOV SV. BLAŽA bom delil pri večerni maši na četrtek, 3. februarja. Molitvena ura za zdravje bo ob 17h. Sv. maša bo ob 18h.

 

TEDEN MOLITVE ZA EDINOST KRISTJANOV (18. - 25. 1. 2022) poteka pod geslom, povezanim s sv. tremi kralji: "Videli smo, da je vzšla njegova zvezda, in smo se mu prišli poklonit." Mislili naj bi posebej na kristjane na Srednjem Vzhodu, ki veliko trpijo.

NEDELJA BOŽJE BESEDE (23. 1.): obhajamo jo na 3. nedeljo v času med letom. Letos je to 23. januarja. Ob nedelji Božje besede nas vabijo svetopisemski maraton (neprekinjeno branje Svetega pisma), ki bo organiziran preko spleta, vabijo nas pa tudi na razna svetopisemska predavanja. Več na: https://www.svetopisemskimaraton.si/

VABILO ZA BODOČE SREDNJEŠOLCE: Škofijska klasična gimnazija v Šentvidu pri Ljubljani sporoča, da bo imela dan odprtih vrat v soboto, 29. januarja, seveda na daljavo. Več informacij pa na spletu: http://vpis.stanislav.si . Informativni dan pa bo: 11. in 12. februarja 2022.

VEROUK: Po 9. januarju bo spet potekal verouk za vse skupine. Nekateri otroci ne morejo priti zaradi napotitve v karanteno. Hvala vsem tistim, ki to sporočite že vnaprej, da laže načrtujemo verouk.

VERSKI TISK: Mesec januar je mesec verskega tiska. Tisti, ki imate verski tisk naročen preko župnije, ste vabljeni, da poverjeniku župniku prinesete ustrezen dar za naročnino. Tisti, ki imate verski tisk naročen direktno pri založbi, boste od založbe dobili (ali ste že dobili) položnico. Vabljeni tudi novi naročniki.

TRIKRALJEVSKA AKCIJA: S trikraljevsko akcijo smo zaključili. Hvaležen sem vse sodelujočim. Žal so zmogljivosti omejene (nekateri birmanci, ki bi bili radi koledniki, so bili napoteni v karanteno...). Glede darov so se letos posebej potrudili verniki iz soseske Spodnji Šemnik - Strahovlje. Bog povrni! - Če kdo še želi darovati dar za misijone ob trikraljevski akciji, to seveda še vedno lahko stori: http://www.missio.si. Na razpolago so tudi nalepke za vaše domove in letaki.

SEZNAM ČIŠČENJA IN KRAŠENJA 2022: Seznam čiščenja in krašenja pridite iskat v zakristijo oz. v župnišče. Bog povrni vsem, ki se trudite, da je naša cerkev urejena in sveža.

STATISTIKA VERSKEGA ŽIVLJENJA ZA LETO 2021

KRSTI: V kisovški župniji je bilo v letu 2021 krščenih 17 otrok: 12  iz domače župnije, 5 pa jih je bilo teritorialno gledano iz drugih župnij. Glede na poročenost staršev je bilo krščenih 6 zakonskih otrok, 10 zunajzakonskih in 1 nezakonski otrok. Glede na starost pa je bilo 11 majhnih oz. nekajmesečnih otrok, 4 so bili stari okrog 1 leta, 2 pa okrog 1,5 let oz. 2 let starosti.

(V letu 2020 je bilo zaradi pandemije samo 5 krstov.)

POROKE: v letu 2021 v župniji Kisovec ni bilo porok, en naš par pa se je poročil drugje. (V letu 2020 ni bilo porok.)

POGREBI: V letu 2021 smo iz naše župnije (ali preko naše župnije) pokopali 21 vernikov, kar je zelo veliko. Najstarejši je odšel v 97. letu starosti, najmlajši pa je umrl v prometni nesreči, ko je ravno dobro dopolnil 50 let. Dva sta bila pokopana na Izlakah, ostali pa v Zagorju.

Kot je razvidno iz mrliške knjige, je bilo v 54-letni zgodovini župnije cerkvenih pogrebov več kot letos samo 2-krat: leta 1970 (23 pogrebov) in leta 1990 (22 pogrebov). Težko je vedeti, kaj je bil razlog za tako veliko število cerkvenih pogrebov: ali se je zmanjšalo število civilnih pogrebov in se je na ta račun povečalo število cerkvenih pogrebov, ali pa je dejansko narastlo število umrlih.

(V letu 2020 je bilo 16 cerkevnih pogrebov.)

NEDELJA BOŽJE BESEDE bo na 3. nedeljo med letom, 23. januarja.

GOSTILI BOMO PEVSKI ZBOR: V nedeljo, 23. januarja 2022, bomo pri sv. maši ob 10:30 imeli goste: prepeval bo Mešani pevski zbor izpod Svete Gore. Lepo vabljeni.

MLADINSKI VEROUK poteka v kisovški župniji ob petkih zvečer na dva tedna, in sicer je naslednje srečanje predvideno za 14. januar. Po novih predpisih samotestiranje, ki ga dijaki vršijo v šoli, velja tudi za obisk verskih dejavnosti.

HRANILNIKI - ADVENTNA AKCIJA “OTROCI ZA OTROKE”

Darove, ki so jih otroci v času adventa zbirali za otroke v misijonih, naj v papirnatih hranilnikih v teh dneh prinesejo k jaslicam.

VERSKI TISK: tisti, ki verski tisk prejemate v župniji, ste vabljeni, da prinesete ustrezen dar za prihodnje leto. Tisti, ki ste naročeni direktno pri založbi (prejemate verski tisk po pošti), boste pa prejeli položnico. Naročnine pri založbah ni treba obnavljati. Seveda vabljeni tudi novi naročniki.

ZAHVALA: Župnik se iskreno zahvaljujem za vse čestitke, pozornosti in darove, ki ste mi jih namenili ob godu, rojstnem dnevu in ob praznikih. Bog povrni!

IZ ZAKONIKA CERKVENEGA PRAVA PROBLEMATIKA PRETEKLEGA LETA V NAŠI ŽUPNIJI:

Kanon 873 glede krstnih botrov pravi: Boter in botra naj bo samo eden, lahko pa sta eden in ena.

Ugotovljeno je bilo, da smo ta predpis v letu 2021 kar nekajkrat kršili, ker smo v nekaj primerih dovolili po dve botrici. V prihodnje se skušajte dosledno držati tega pravila: če sta torej dva botra, naj bosta moški in ženska. Nikjer ne piše, da bi boter moral biti sorodnik krščenca ali birmanca. Boter je pač nekdo, ki je postavljen za zgled življenja po veri.

podvojeno ali zastarelo:

ROMARSKI SHOD: V soboto, 15. januarja, bomo imeli romarski shod v čast fatimski Mariji, ker je sobota po trinajstem. Ob 15:30 bo molitvena ura, ob 16:30 pa sv. maša. V načrtu je, da bodo prepevali pevci iz župnije Kolovrat. Žal bo tokrat manj možnosti za sv. spoved. (Prišlo je do spremembe: maševal bom  izjemoma kar domači kisovški župnik.)

TRIKRALJEVSKA AKCIJA bo v kisovški župniji potekala v nedeljo, 2. januarja, v sredo, 5. januarja, popoldne oz. zvečer (v primeru slabega vremena bo morda prestavljena) in v skrajni sili morda tudi še 8. in 9. januarja. Če živite v Kisovcu ali na Lokah in bi radi prejeli obisk trikraljevskih kolednikov, se prijavite v župnišču. Če ste iz okoliških vasi v župniji, se ni treba prijavljati, ker imamo tam namen iti od hiše do hiše (kolikor bo le v naši moči). Koledniki vam bodo prinesli blagoslov, vi pa jim boste lahko darovali darove za misijone.

ROMARSKI SHOD (15. 1.): romarski shod v čast Fatimski Mariji bomo obhajali v soboto, 15. januarja 2022. Ob 15:30 bo molitvena ura, ob 16:30 pa sv. maša. Posebej vabljeni romarji iz župnije Kolovrat.

VIŠEK DOHODNINE (1%) po novem lahko namenite župniji. Zadevo morate urediti do konca leta. Podatki za našo župnijo so: Naziv pravne osebe: ŽUPNIJA KISOVEC. Davčno številko dobite pri župniku (aktualno do 31. 2. 2021.)

VEROUK:  Verouka ne bo od 19. decembra do vključno 6. januarja.

CELODNEVNO ČEŠČENJE Svetega Rešnjega Telesa bo v petek, 31. decembra. Sv. maši bosta ob 10:30 in ob 18h. Češčenje pa bo od 9h do dopoldnaske sv. maše in po maši do 12h. Popoldne bo češčenje od 15h do večerne sv. maše.

TRIKRALJEVSKA AKCIJA: izpeljali jo bomo predvidoma po novem letu. Po okoliških vaseh v župniji nameravamo iti od hiše do hiše. V Kisovcu in na Lokah pa bomo obiskali samo tiste, ki se boste prej prijavili (klic ali SMS na: 070-583-270).

NOVO LETO (1. 1.): sv. maša bo ob 10:30.

SV. OBHAJILO izven sv. maše delimo ob nedeljah med 11:30 in 12. uro - velja za tiste, ki imajo pogoje za prejem sv. obhajila. Vabljeni zlasti birmanci, birmanke in drugi otroci, ki zaradi pandemije ne upate hoditi k sv. maši oz. nočete delati dodatne gneče v cerkvi.

VEROUKARJI IN POGOJ PCT: 12. oz. 13. 11. nam je bilo sporočeno, da za šolske otroke in dijake tudi nad 12 let starosti glede PCT pogoja velja samotestiranje, ki ga opravljajo v šoli. To pomeni: če imajo pogoje za obisk šole, lahko pridejo tudi k sv. maši in k verouku. (Ta hip ne vem, kako je v času šolskih počitnic. Primerno je, da se v tem primeru doma vsaj samotestirate...)

staro, podvojeno:

SPOVEDOVANJE: Za spoved bom na razpolago še v četrtek, 23. 12., med molitveno uro - med 17. in 17:45 uro.

LUČ MIRU iz BETLEHEMA boste lahko prejeli tudi med tednom po 4. adventni nedelji, zlasti po sv. mašah. Geslo: ČLOVEK, NE JEZI SE!

BOŽIČNA “DEVETDNEVNICA” bo potekala od vključno četrtka, 16. decembra naprej, in sicer ob delavnikih ob 18h, v soboto, 18. decembra, pa na romarskem shodu, ko bo sv. maša ob 16:30.

Pričeli smo torej bližnjo pripravo na Božič. Liturgično gledano naj bi obhajali božično osemdnevnico, ki se bo pričela v petek, 17. decembra; ljudska pobožnost pa je iz osemdnevnice napravila devetdnevnico, ki se je pričela že 16. 12. Vsi, zlasti otroci, toplo povabljeni k devetdnevnici.

SVETI VEČER slovesna otroška božična sv. maša bo 24. decembra ob 18h. Za to sv. mašo so potrebne predhodne prijave z SMS-om ali klicem na 070-583-270 do 23. 12. zvečer (povejte tudi število družinskih članov, ki bodo prišli). Prijaviti se ni potrebno pevcem in ožjim župnijskim sodelavcem. Neprijavljeni pa boste sv. mašo lahko spremljali zunaj - po zvočniku.

BOŽIČNICA: Prvi del božičnice, ki ga bodo predstavljale poenostavljene žive jaslice brez recitacij in bo potekal pred cerkvijo, bo na ogled vsem, tudi naključno mimoidočim, na sveti večer med 17:45 in 18. uro, ter med 23:45 in 24. uro. To pomeni, da lahko pridete kadarkoli v razponu teh četrt ure in se nekaj minut zadržite pri živih jaslicah, potem pa daste prostor drugim (Če ne bo veliko ljudi, sa lahko zadržite dalj časa, ne čakajte pa na program, ker ga zunaj ne bo...)...- Drugi del božičnice pa bo potekal pri maši - z recitacijo - tako pri sv. maši ob 18h, kot tudi pri polnočnici. - Božičnico skrbno pripravlja skupina Rozalinda pod vodstvom Blaža Vozlja.

POLNOČNICA bo opolnoči. Za obisk polnočnice predhodne prijave niso potrebne, so pa zaželene vsaj za družine. Seveda pa potrebujete pogoj PCT.

BOŽIČ: sv. maša bo ob 10:30. Tisti, ki bi bili radi pri tej sv. maši, se prosim prej prijavite  na 070 583 270 (do 23. 12. zvečer oz. do zapolnitve mest). Ostali boste lahko sv. mašo spremljali zunaj po zvočniku. Na Božič smo zaradi pandemije naknadno dodali jutranjo mašo ob 7:30 (na jutranjo mašo se ni treba prijavljati). Večerne sv. maše na Božič ne bo.

SPREMLJAJMO UKREPE: Seveda se moramo zavedati, da se marsikaj od napisanega lahko čez noč spremeni, zato spremljajte tudi spletno stran župnije in spletno stran naše škofovske konference: http://katoliska-cerkev.si

SV. MAŠO ZA DOMOVINO bomo darovali v nedeljo, 19. decembra, ob 10:30. Bogu hvala za samostojno državo! Prosimo za blagoslov v naši deželi.

staro in podvojeno:

ROMARSKI SHOD (18. 12.): molitvena ura bo ob 15:30, sv. maša pa ob 16:30. Izkoristite to marijansko pobožnost za božično spoved.

SPOVEDOVANJE bo potekalo na romarskem shodu v soboto, 18. decembra, ob 15:30 dalje, in sicer v zakristiji, nekaj časa pa tudi v hodniku pod cerkvijo.

BREZMADEŽNA (8.12.): V sredo, 8. decembra, bo praznik Marijinega brezmadežnega Spočetja. Sv. maši v naši cerkvi bosta ob 7:30 in ob 18h. Ta dan verouk kljub prazniku bo.

SV. MAŠA ZA KONEC PANDEMIJE: Na praznik Marije Brezmadežne zvečer bo tudi slovesna sv. maša po Radiu Ognjišče. Naši škofje nas vabijo k spremljanju neposrednega prenosa molitve in svete maše za zdravje in konec epidemije na praznik Brezmadežne, 8. decembra, iz cerkve svetega Jožefa v Ljubljani. Ob 18.30 bo molitev rožnega venca in ob 19.00 bo somaševanje vodil predsednik slovenske škofovske konference, ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Sveto bogoslužje bo možno spremljati v neposrednem prenosu po Radiu Ognjišče; na spletni strani, FB profilu in YouTube kanalu Radia Ognjišče ter v programu Exodus TV in TV Golica.

SPOVEDOVANJE pred božičnimi prazniki bomo imeli na romarskem shodu, v soboto, 18. decembra, popoldne. Ob 15:30 bo molitvena ura, ob 16:30 pa sv. maša. Spovedovanje bo od 15:30 ure naprej in ne bo potekalo v spovednici.

MIKLAVŽEVANJE: Sv. Miklavž nas ima namen obiskati v petek, 3. decembra, po 19. uri. Ta datum je zdaj potrjen in dokončen. Ure pa vam bodo različno dodeljene, ker ne smete priti vsi naenkrat... Miklavževanje bo potekalo pred cerkvijo kot DRIVE-IN varianta (ko pridete z avtom in v avtu ostanete), lahko pa boste seveda prišli tudi peš. Skratka, na razpolago so prijavnice, kjer boste pustili tudi svoj kontakt, da boste lahko bolj natančno obveščeni o prihodu sv. Miklavža in o uri, ki vam bo dodeljena. Prijaviti se je potrebno do 1. decembra.

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE CERKVE: v mesecu decembru se bo delal seznam za leto 2022. Povabljeni ste novi kandidati, ki bi čistili cerkev, zlasti starši veroukarjev!

MIKLAVŽEV SEJEM - SKUPNOST BARKA - Skupnost barka povezuje osebe z motnjami v duševnem razvoju. V času pred korono so bili celo na obisku v naši župniji. Podpremo jih lahko tudi na ta način, da "kupimo" kak njihov izdelek. Več na: https://www.skupnostbarka.si/obvestila/vabilo-na-barkin-adventno-miklavzev-sejem

10 LET ŽUPNIJSKE KARITAS KISOVEC: Dne 23. septembra 2011 je bila ustanovljena Župnijska karitas Kisovec, praktično pa je z delom pričela 21. oktobra 2011. To pomeni, da v teh dneh oz. tednih obhajamo desetletnico. Nekaj več pozornosti bomo tej obletnici namenili ob nedelji Karitas. Iskreno se pa že zdaj zahvaljujem tajnici in sodelavkam naše Karitas in nanjo kličem Božji blagoslov. Hvala tudi članom ŽK Kisovec in vsem tistim, ki nam kakorkoli pomagate in nas podpirate. Več o delovanju te naše karitativne ustanove lahko preberete v biltenu, ki ga je ob tej priložnosti izdala naša Župnijska karitas.

ŠE O SV. MIKLAVŽU: "Miklavž dela reklamo" tudi za knjigo Blaža Vozlja z naslovom: Miklavž že ve. Več informacij glede tega dobite pri župniku, avtorju ali pri Založbi Ognjišče.

BOGOSLUŽNO ŽIVLJENJE NAŠIH VEROUKARJEV: Dejansko žal drži, da veroukarji popolnoma premalo hodijo k sv. maši in v cerkev nasploh. Če otroci ne upajo hoditi k sv. maši ob nedeljah zaradi pandemije, imajo dve možnosti: lahko pridejo k sv. maši ob delavnikih ali pa pridejo k sv. obhajilu ob nedeljah med 11:30 in 12. uro. (To pravzaprav velja tudi za odrasle vernike, le da morate odrasli verniki imeti pogoj PCT. )

GLEDE OFRA: V nedeljo, 21. novembra, bomo imeli ofer za potrebe župnije. Hvaležen sem tistim, ki še vedno ohranjate tradicijo in dar posredujete v kuverti. Hvala seveda tudi ostalim, ki darujete dar, pa čeprav brez kuverte. Za tiste, ki boste še naprej darovali dar v kuverti: prazne nepodpisane kuverte lahko dobite tudi v zakristiji. - Bog povrni vsem, ki ste darovali in še darujete za potrebe župnije (ne glede na to, ali darujete v kuverti ali brez kuverte).

DELITEV SV. OBHAJILA OB NEDELJAH: Ker mnogi zaradi epidemije ne upate priti k sv. maši, vam sporočam, da bomo v naši župniji spet delili sv. obhajilo posameznim vernikom, in sicer ob nedeljah od 11:30 do 12h. Zaenkrat se ni treba prijavljati, lahko pa da boste morali nekaj trenutkov počakati pred cerkvenimi vrati. Zlasti bi k sv. obhajilu rad povabil tiste birmanke in birmance, ki si ne upajo priti k sv. maši. - Za individualno duhovno oskrbo pa uradni PCT ni potreben: to pomeni, da lahko pridete k sv. obhajilu ob nedeljah med 11:30 in 12. uro, vendar v primeru, da nimate uradnega PCT- pogoja, vstopajte posamezno.

IZBIRA ČLANOV ŽPS je zaključena. Tisti, ki ste bili predlagani s strani župnijskega občestva, ste naprošeni, da sprejmete to vlogo. (Župnik vas bo še osebno kontaktiral.)

KLIC DOBROTE 2021

V sredo, 24. novembra, bo potekal tradicionalni koncert Klic dobrote za pomoč družinam v stiski. Neposredni prenos koncerta bo na TV Slovenija 1, Radio Slovenija in Radio Ognjišče, in sicer ob 20h. Ob koncertu boste lahko darovali sredstva za družine v stiski.

NEDELJA KARITAS:

Nedeljo Karitas bomo obhajali na prvo adventno nedeljo, 28. novembra. Nabirka bo takrat namenjena za Karitas.

TEDEN KARITAS (22. - 28. november)

V letošnjem tednu karitas nas bo nagovarjalo geslo: "Srce, ki sprejema." Geslo je še posebej primerno za današnji čas. Nadškof msgr. Alojzij Cvikl je ob tem povedal: "Naj nam bo ta teden vsem v spodbudo, da bodo naša srca postajala vedno bolj sposobna sprejemati druge v odprtosti Svetemu Duhu! Če moje srce bližnjega sprejema, me hkrati tudi spodbuja, da se odpravim k njemu in iščem pot do njegovega srca. In potem, ko sem ga slišal in v srcu doumel njegove težave, pač nisem več daleč od spoznanja, na kakšen način mu bom mogel biti v oporo in pomoč. Malo je potrebno za povrnitev upanja: človeka je treba opaziti, ga sprejeti, mu prisluhniti, samo tako se bo počutil sprejetega, razumljenega, spoštovanega."

Jaz pa bi dodal: Če smo iskreni, slej ko prej pridemo do spoznanja, da je vsakdo v vlogi sprejemanja. Naša srca sprejemajo Božjo ljubezen in Božje darove. Zamislimo se tudi nad tem, kaj vse smo že prejeli od drugih. In naj nas ne bo sram, če bomo morali kdaj sprejeti tudi materialno ali kako drugačno pomoč. Seveda pa je povsem naravno: Če smo že marsikaj sprejeli v življenju, smo dolžni to deliti tudi naprej.

KLIC DOBROTE 2021: V sredo, 24. novembra, bo potekal tradicionalni koncert Klic dobrote za pomoč družinam v stiski. Neposredni prenos koncerta bo na TV Slovenija 1, Radio Slovenija in Radio Ognjišče, in sicer ob 20h. Ob Koncertu boste lahko darovali sredstva za družine v stiski.

BOŽIČNICA: skupina Rozalinda nam tudi letos pripravlja božičnico, ki bo letos zastavljena malo drugače, razmeram primerno, skratka bolj preprosto.

LUČ MIRU iz BETLEHEMA bo možno prejeti na 4. adventno nedeljo, ko nam bodo skavti prinesli ta plamen, ponudili pa tudi sveče. V naši cerkvi bo seveda možno prejeti plamen tudi med tednom po 4. adventni nedelji.

NEDELJA KARITAS: Nedeljo Karitas bomo obhajali na prvo adventno nedeljo, 28. novembra. Nabirka bo takrat namenjena za Karitas. Ob tej priložnosti bi v župniji radi obhajali 10-letnico naše Župnijske karitas Kisovec.

RADIO OGNJIŠČE v mescu novembru obhaja obletnico ustanovitve. Ob zahvalni nedelji lahko iskreno rečemo: Bogu hvala za ta radio! GALA koncert pa je iz 14. 11. 2021 prestavljen na 27. februar 2022.

REDNO SPOVEDOVANJE: osebno običajno spovedujem ob četrtkih med molitveno uro, ki jo obhajamo ob četrtkih eno uro pred sv. mašo, in sicer sem na razpolago za spoved med 17:05 in 17:45. V času pandemije spovedujem na hodniku, ki povezuje cerkev in učilnico (vhod iz cerkve).

STARO, PODVOJENO:

TEDEN ZAPOROV (14. - 20. november)

Naslov letošnjega tedna zaporov je: "Pomislite na vrane: ne sejejo in ne žanjejo. Nimajo ne shrambe ne žitnice in vendar jih Bog hrani. Koliko več kakor ptice ste vredni vi!" (Lk 12,24).

Upanje nam pomaga potovati iz temin bolečine, trpljenja, strahu ali bridkosti - do kraja, kamor lahko posije svetloba. Bog skrbi za nas. Bog nam želi biti blizu. Ne glede na to, kako težko postane življenje, Bog nikoli ni oddaljen. Bog hrepeni po tem, da bi ga spustili k sebi.

Namen tedna zaporov je, da bi se kristjani zavedali potreb zapornikov in njihovih družin, žrtev kaznivih dejanj, zaposlenih v zaporih in vseh drugih, ki skrbijo za zapornike. Več na: http://www.center-ecce.si

ADVENTNI VENČKI: Skavti iz Zagorja bodo tudi letos izdelovali adventne venčke in nam jih ponudili. Žal je akcija že zaključena...

ROMARSKI SHOD v čast fatimski Materi Božji bo v soboto, 13. novembra. Molitvena ura bo ob 15:30, sv. maša pa ob 16:30. Maševal bo g. Janez Mihelčič, izlaški in čemšeniški župnik. Posebej so vabljeni k nam romarji iz župnij Izlake in Čemšenik.

VSI SVETI (1. 11.): Sv. maša bo samo ob 7:30 zjutraj. Po sv. maši bodo molitve za rajne. Zvečer ob 18h bo v cerkvi molitev rožnih vencev za pokojne. Polenajste maše in večerne maše 1. 11. ne bo.

(Blagoslov grobov na zagorskem pokopališču je predviden 1. 11. po sv. maši, ki je v tamkajšnji župnijski cerkvi ob 14. uri.)

SPOMIN VSEH VERNIH RAJNIH (2. 11.): Sv. maša bo samo ob 18h zvečer. Zjutraj ne bo sv. maše.

MOLITVE ZA RAJNE: v nedeljo, 31. 10., ob 10:30,

- na praznik, 1. 11., ob 7:30

- na vernih duš dan, 2. 11., ob 18h

MOLITVE ZA RAJNE: bomo letos molili: na praznik vseh svetih 1. 11. ob 7:30 zjutraj, na vernih duš dan, 2. novembra, pa ob 18h. Ker na praznik vseh svetih ne bo polenajste maše, bomo izjemoma letos očenaše za rajne molili tudi v nedeljo, 31. oktobra po polenajsti maši. (Molitve lahko še "naročite"...)

VSI SVETI (1. 11.): opozarjam vas na to, da na ta praznik ne bo polenajste sv. maše, pač pa ob 7:30 zjutraj. Po sv. maši bomo molili očenaše za pokojne. Ob 18h bomo v cerkvi molili rožne vence za pokojne.

MED PRAZNIKI bodimo tudi ekološki: Podpiram pa tudi akcijo: manj sveč za manj grobov.

SPOVEDOVANJE: Za sv. spoved pred praznikom vseh svetih bom na razpolago v četrtrek, 28. oktobra, med molitveno uro: od 17h do 17:45.

NAVODILA ZA PRAZNIKE:  Žal za vstop v cerkev še vedno velja pogoj PCT. Ker se obetajo kontrole, vas prosim, da se tega pogoja striktno držimo.

JESENSKE POČITNICE: v tednu med 24. 10. in 1. 11. ne bo verouka, ker so jesenske počitnice. Verouka tudi ne bo 1. 11..

MENJAVA URE: Opozarjam vas na to, da se bo v vikendu 30. - 31. 10. iz sobote na nedeljo zamenjala ura!

MISIJONSKA NEDELJA (24. 10.): na predzadnjo nedeljo v oktobru obhajamo misijonsko nedeljo. Letos nas bo spremljalo geslo iz Apd: "Ne moreva, da ne bi govorila o tem, kar sva videla in slišala." - Vseslovensko praznovanje misijonske nedelje bo 24. 10. v župniji Sv. Vid pri Ptuju, saj je bil tam doma p. Miha Drevenšek, ki je bil misijonar v Zambiji in je osrednji lik letošnje misijonske nedelje; letos namreč obhajamo 10 - letnico njegove prezgodnje smrti.

ROMARSKI SHOD (16. 10.): Glavni letošnji romarski shod v čast Fatimski Mariji bomo obhajali v soboto, 16. oktobra. Ob 17h bo molitvena ura, ob 18h pa sv. maša, ki jo bo daroval msgr. Miro Šlibar, lurški kaplan in bolniški duhovnik. Po sv. maši bomo imeli kratko procesijo z Marijinim kipom in lučkami. Procesija se bo vila po tisti poti, po kateri gre običajno telovska procesija, torej v breg proti nekdanjemu župnišču. Pri slovesnosti bodo prepevali pevci iz župnije Trbovlje - sv. Martin. - Kot veste, je za vstop v cerkev potrebno izpolnjevati pogoj PCT. Če kdo tega pogoja nima, lahko Marijo pričaka zunaj in jo "pozdravi od daleč". Ob tej priložnosti bomo obnovili svojo posvetitev Marijinemu brezmadežnemu Srcu. Zelo si pa želim, da bi Mariji izročili celotno Zasavje, vso Slovenijo, Evropo in ves svet. Lepo vabljeni! - Po sklepu župnijskega pastoralnega sveta po slovesnosti zaradi pandemije ne bo nikakršne pogostitve. (Upamo na boljše čase.)

SPOVEDOVANJE NA ROMARSKEM SHODU: sv. spoved bo možno opraviti v soboto, 16. oktobra, vendar samo med molitveno uro (17h - 17:45). G. Miro Šlibar bo spovedoval predvidoma v zakristiji.

SINODA (2021-2023): V naši škofiji se bo sinoda pričela v nedeljo, 17. oktobra, s sv. mašo ob 16h v ljubljanski stolnici. K tej sv. maši nas vabi g. nadškof. Poleg nas, duhovnikov, ste v stolnico povabljeni tudi predstavniki Božjega ljudstva - laiki iz vseh župnij v škofiji. Seveda pa bodo kasneje sledili razni pogovori. - Več v zavihku AKTUALNO!

MISIJONSKI MESEC: mesec oktober je posvečen Mariji, pa tudi misijonom, saj bomo 24. oktobra obhajali misijonsko nedeljo. Novo pravilo glede obhajanja misijonske nedelje je, da jo obhajamo na predzadnjo nedeljo v oktobru. Na misijonsko nedeljo bomo imeli nabirko za misijone.

MESEC ROŽNEGA VENCA: oktober je mesec rožnega venca. Lepo vas prosim, da v mesecu oktobru pomnožite molitev rožnega venca po družinah ali vsaj kot osebno molitev. Pomagate si lahko z Radiem Ognjišče (molitev rožnega venca zjutraj ob 5:00) ali s Katoliškim Radiem Mir Slovenija, ki je dosegljiv po spletu in bo vrtel rožni venec tudi dopoldne predvidoma med 8h in 10h in zvečer med 20. in 22. uro.

VABILO K SKAVTOM: Začetek skavtskega leta bo v nedeljo, 3. oktobra, ob 13h v Evroparku v Zagorju. Vabljeni tudi novi skavti (od 8. leta starosti naprej).

Info: skavti.zagorje1@gmail.com, fB: Steg Zagorje 1

MLADINSKI VEROUK: prvo srečanje je bilo v petek, 1. oktobra, ob 20h v učilnici v našem župnišču. Vabljeni mladi po sv. birmi (lahko tudi prejšnje generacije). Obvestite se med seboj. Žal drži, da morajo mladi od 15. leta dalje izpolnjevati pogoj PCT. Naslednje srečanje bo v petek, 15. oktobra, ob 20h.

IZBIRA ČLANOV ŽUPNIJSKEGA PASTORALNEGA SVETA: v nedeljo, 19. septembra, ste lahko po končani sv. maši vzeli prazno požigosano glasovnico s seboj, jo doma v miru izpolnili; vrnili naj bi jo v nedeljo, 26. septembra. Letos boste zaradi pandemije izjemoma lahko vzeli glasovnico tudi za koga drugega, če mu jo boste hoteli nesti. Prazne glasovnice bodo na razpolago tudi naslednjo nedeljo, 26. septembra, in tudi med tednom.

“Volite” lahko tisti župljani, ki ste dopolnili 16 let in ste prejeli zakramente uvajanja v krščanstvo (sv. krst, obhajilo in birmo). Na glasovnico boste lahko napisali največ 6 predlaganih župljanov, ki so dejavni člani župnijskega občestva in jih odlikujejo trdna vera, nravno življenje in razsodnost (ki živijo po cerkvenih pravilih in bodo lahko soodločali pri župnijskem življenju). - Izbira članov ŽPS je podaljšana: Izpolnjene glasovnice sprejemamo do torka, 5. oktobra (podaljšano!).

PO SEPTEMBRSKI SEJI ŽPS:

V ponedeljek, 13. septembra 2021, smo imeli kratko sejo članov ŽPS. Pri tem je potrebno povedati, da je stari ŽPS trenutno še operativen, ker mu je g. nadškof podaljšal mandat do “volitev”. Dogovorili smo se več stvari, med drugim podrobnosti o poteku izbire članov novega ŽPS.

Govorili smo o prihajanju k sv. obhajilu. Zaželeno je, da se ne “usujete” vsi naenkrat, pač pa ste naprošeni, da pristopate postopoma in poskrbite za več medsebojne razdalje tako pri prihajanju in odhajanju kot tudi v sami vrsti pred stopnico, saj je vendar v cerkvi dovolj prostora.

Oktobrski romarski shod: Dogovarjali smo se tudi o oktobrskem romarskem shodu, ki bo potekal v nekoliko prilagojeni obliki. V tednu pred romarskim shodom bomo imeli generalno čiščenje cerkve, na katerega že zdaj vabim. Dan čiščenja bo objavljen na nedeljo, 10. oktobra. Pogostitve po romarskem shodu pa letos zaradi pandemije ne bo.

DUHOVNA MISEL NA ETV: s septembrom smo zopet pričeli s pripravljanjem duhovne misli na lokalni televiziji ETV. Duhovna misel je predvajana na ponedeljek zvečer po 19. uri kot odmev na nedeljo. Točno uro duhovne misli si lahko ogledate na https://www.etv-hd.si/index.php/spored . V ponedeljek, 20. 9., bo na sporedu ob 19:30. Zaenkrat se nas pri pripravljanju in snemanju oddaje redno izmenjuje 5 okoliški duhovnikov.

POHOD ZA ŽIVLJENJE bo v soboto, 2. oktobra, ob 9:30 izpred cerkve sv. Jakoba v Ljubljani. Prijave na http://www.24KUL.si  (Velja pogoj PCT.)

SKAVTSKA HIŠA: Skavstvo se je izkazalo za zelo posrečeno pot vzgoje mladih. Tudi v naši župniji imamo nekaj skavtinj in skavtov. Skavti v vseslovenskem merilu gradimo skavtsko hišo v Ljubljani. Vabljeni ste, da nam pri tem pomagate. Več na:http://hisa.skavt.net

MESEC OKTOBER - MESEC ROŽNEGA VENCA: V petek, 1. oktobra, bomo pričeli mesec oktober, ki je mesec rožnega venca. Spodbujam vas, da bi vsaj v oktobru vsak dan molili rožni venec po naših družinah (vsaj kako desetko !).

SLOVENSKA KARITAS nam je poslala vabila za sledeče akcije: https://www.karitas.si/

- ZA SRCE AFRIKE

- Z delom do dostojnega življenja

- Kupim kozo

DEKANIJA LITIJA - ZAGORJE: Dne 1. 9. je g. nadškof zaradi pomanjkanja duhovnikov združil dekaniji Zagorje in Litija v eno dekanijo, ki se imenuje dekanija Litija - Zagorje. Zavedajmo se, da je dekanija bolj “upravna” enota in ne toliko pastoralno področje. Dekan ostaja radeški župnik g. Miro Bergelj.

STARO IN PODVOJENO:

TEDEN ZA ŽIVLJENJE (3. - 10. 10.): Letošnji teden za življenje je trideseti po vrsti in bo potekal do 10. oktobra. Naslov letošnjega tedna za življenje je: "Z veseljem do življenja skrbimo drug za drugega." Na plakatu je slikana prababica in njena pravnukinja, ki je prababici prinesla šopek rož. Organizatorji nas vabijo, da bi znotraj mednarodnega leta družine izpostavili "kulturo skrbi za drugega", in se spomnili, kje oz. kdo je vir življenja. Več na: http://gibanjezazivljenje.si

PRENOS Z BREZIJ: V četrtek, 7. oktobra, na praznik rožnovenske Matere Božje, bo molitev rožnega venca in sv. maša na Brezjah. Sv. mašo bo daroval upokojeni nadškof Marjan Turnšek. Prenos bo po Radiu Ognjišče od 18h do 21h.

STIČNA MLADIH (18. 9.): Na tretjo soboto v septembru bo srečanje mladih v Stični. Ker je srečanje jubilejno, bo potekalo od 10h do 22h. Mladi se morajo prijaviti na spletni strani: http://www.sticna.net . Letos so organizatorji Stične prevzeli tudi organizacijo avtobusnega prevoza. Mladi se torej lahko prijavijo preko spleta. To velja tudi glede prevoza, saj dekanija ne bo pripravljala dekanijskega prevoza. Ker gre za prireditev, bo za vstop v Stično veljal pogoj PCT. - Vsako leto na tretjo soboto v septembru poteka srečanje mladih v Stični (lansko leto je srečanje potekalo po več različnih krajih v Sloveniji ob istem času). Letos je predvideno, da bi se ponovno srečali v Stični, saj bo to že 40. festival mladih v Stični. Skratka: organizatorji se pripravljajo, kot da srečanje bo, seveda pa bodo spremljali epidemiološko situacijo.

ROMARSKI SHOD v čast fatimski Mariji bo v soboto, 18. septembra. Ob 16h bo molitvena ura, ob 17h pa sv. maša. (Na oktobrskem shodu bo najbrž ura drugačna, od novembra naprej pa spet drugačna.)

VEROUK: v tednu po 5. 9. bomo pričeli z veroukom po urniku, ki je objavljen na oglasni deski in spletni strani župnije (poiščite zavihek VEROUK)... Otroci naj imajo s seboj masko in naj skrbijo za zadostno medsebojno razdaljo. - Glede otrok nad 12 let starosti se moramo posebej dogovoriti s starši.

 

 

staro in podvojeno:

SREČANJE STAREJŠIH

Srečanje starejših bo v soboto, 11. septembra, ob 15h. Najprej bomo imeli sv. mašo. Zaradi pandemije jo bomo imeli kar v cerkvi, zato da si bomo zagotovili čimvečjo medsebojno razdaljo. Po sv. maši bomo namesto družabnega dela imeli kratek program v smislu posebnih delavnic. Srečanje načeloma bo. Za vsak slučaj spremljajte spletno stran župnije! - Vabi vas Župnijska Karitas Kisovec. Čeprav v župnijskem listu piše, da so zaželene prijave, to zdaj preklicujemo. Če ste oz. so dovolj pogumni, naj kar pridejo. (Gotovo drži, da ste starejši dobrodošli v župniji in na tem srečanju. Drži pa tudi, da moramo biti zaradi pandemije previdni. Če kdo zaradi pandemije ne bi upal priti, bomo letos popolnoma razumeli.)

MARIJINO ROJSTVO - MALI ŠMAREN (8. 9.): V sredo je mali šmaren. Sv. maša bo žal samo ob 7:30 zjutraj, Večerne maše v naši župniji ne bo, ker bo večerna maša na Sveti Gori.Večerno mašo lahko obiščete kje drugje...

NEDELJA MLADIH (12. 9.): na nedeljo pred srečanjem v Stični bomo po sklepu naših škofov obhajali nedeljo mladih (to je za našo krajevno Cerkev nekaj novega!).

TEDEN VZGOJE: V tednu 5.  - 12. 9. bomo obhajali teden vzgoje. Več na: http://www.dkps.si

MOLITEV ZA DUHOVNE POKLICE: V soboto, 11. 9., bo na Brezjah škofijski molitveni dan za duhovne poklice. Lepo vabljeni tudi k zasebni molitvi za nas duhovnike in za nove duhovne poklice.

NABIRKA ZA SVETO DEŽELO: V nedeljo, 12. septembra, bomo imeli nabirko za kristjane v Sveti Deželi. Nabirka je bila po navodilu škofov prestavljena z velikega petka v bližino praznika Povišanja Sv. Križa.

ODŠLI SO: Osmrtnice lahko spremljate na:   http://osmrtnice.org (Navedeni so tudi civilni pogrebi. Včasih pa kak pogreb ni naveden.)

Za večnost je v zadnjem času dozorela naša vrla faranka Mari Burgar iz Lok, ki je zadnja leta preživela v Domu starejših občanov na Izlakah. Bog naj ji da večni mir in pokoj!

KK VAJKARD VALVAZOR: Ob 20-letnici društva Konjeniški klub Vajkard Valvasor Zagorska dolinaki deluje v kraju, čestitamo članom društva in simpatizerjem ter nanje in na konje kličem(o) Božji blagoslov.

STARO (MORDA ŠE VEDNO AKTUALNO) IN PODVOJENO:

VPIS V PRVI RAZRED VEROUKA

bo v torek, 31. avgusta, od 17h do 18:30,

ali v četrtek, 2. septembra, od 17:30 do 18h ali po dogovoru.

STIČNA MLADIH (18. 9.)

Vsako leto na tretjo soboto v septembru poteka srečanje mladih v Stični (lansko leto je srečanje potekalo po več različnih krajih v Sloveniji ob istem času). Letos je predvideno, da bi se ponovno srečali v Stični, saj bo to že 40. festival mladih v Stični. Skratka: organizatorji se pripravljajo, kot da srečanje bo, seveda pa bodo spremljali epidemiološko situacijo. Dogajanje spremljajte na: http://www.sticna.net

15. 8. 2021 - POMEMBNO OBVESTILO: Na praznik Marijinega vnebovzetja, 15. avgusta 2021, v kisovški župniji NE BO POLENAJSTE SV. MAŠE, čeprav bo to nedelja. Romarski shod pa bo na soboto, 14. avgusta, popoldne (ob 16h molitvena ura, ob 17h pa sv. maša).

ROMARSKI SHOD: Romarski shod v čast Fatimski Mariji bomo imeli kar na soboto po trinajstem, 14. 8., tako kot je že utečeno, na predvečer Marijinega praznika. Morda bo malo manj udeležbe zaradi romanja k Novi Štifti, a vendar se je izkazalo za najbolj primerno, da ne spreminjamo utečene navade... Romarski shod bo torej v soboto: Ob 16h bo molitvena ura, ob 17h pa sv. maša. Upam, da bo tudi priložnost za sv. spoved, zlasti v prvi polovici molitvene ure.

MARIJINO VNEBOVZETJE: 15. 8. bo velik praznik: Marijino vnebovzetje. Sv. maša bo zjutraj ob 7:30. Polenajste sv. maše NA VELIKI ŠMAREN, 15. 8., ne bo. Če bo lepo vreme, ste povabljeni na Sveto Goro, kjer bo sv. maša ob 10h dopoldne, in sicer predvidoma na prostem. Tukaj bo sv. maša tudi zvečer ob 19h, za vsak slučaj, da ne bo kdo ostal brez sv. maše.

OBNOVITEV POSVETITVE: Pri sv. maši na praznik, kakor tudi že na predvečer praznika na romarskem shodu bomo obnovili posvetitev našega naroda Mariji. To bodo storili tudi naši škofje ob tridesetletnici naše mlade države. Zelo potrebujemo Marijino varstvo - zaščito pred zlom, ki ima danes toliko obrazov, in smo hkrati hvaležni za to, da je Marija že z nami.

TRINAJSTI AVGUST 2021: Prav na trinajstega, se pravi v petek, pa smo povabljeni v Stično, kjer bo fatimsko slovesnost vodil novomašnik Peter Čemažar. Začetek bo ob 18:30.

PO KONČANEM ORATORIJU: Po končanem oratoriju se iskreno zahvaljujem vsem, ki ste pri organiziranju oratorija sodelovali: od animatorjev oz. animatork, do tistih, ki ste poskrbeli za tehnične zadeve. Bog vam povrni! Hvala seveda tudi Kulturnemu društvu Svoboda Kisovec, ki nam je posodilo dvorano v Domu kulture. Na oratoriju smo spoznavali bl. Carla Acutisa, mladega sodobnega svetnika iz Italije. Bl. Carlo je med drugim na spletu zbral skupaj evharistične čudeže. Povezava do tistih, ki so prevedeni v slovenščino, je tudi na spletni strani naše župnije - NA DOMAČI STRANI.

ORATORIJ 2021 bo potekal od 2. do 4. avgusta, z omejitvami, tudi z omejenim številom udeležencev. Otroci naj vsak dan oratorija pridejo ob 9h dopoldne. V ponedeljek in torek smo zaključili ob 16h. V sredo pa bo oratorijski dan potekal dalj časa, saj bomo šli na kratek izlet (obvezno naj imajo dobro športno obutev, čeprav bomo hodili samo po asfaltu...) Po vrnitvi z izleta bomo v kisovški cerkvi imeli zaključno sv. mašo ob 16:30, h kateri ste vabljeni tudi starši. Seveda imejte s seboj maske. Če bo cerkev polna, spremljajte sv. mašo zunaj po zvočniku. (Če letos ne bo množične udeležbe s strani staršev - iz protikoronskih ukrepov, je popolnoma razumljivo!)

KRIŠTOFOVA NEDELJA (25. 7.): Na priprošnjo sv. Krištofa, ki goduje 24. julija, bomo prosili za srečno vožnjo. Po obeh sv. mašah bomo blagoslovili vaše avtomobile, ki jih boste pripeljali, pa tudi nalepke za avtomobile, ki jih boste vzeli s seboj tudi tisti vozniki oz. lastniki avtomobilov, ki ne boste pripeljali avta s seboj. Obenem bomo posebej po sv. maši imeli nabirko za MIVO: za misijonska vozila za misijonarje po svetu. Bog povrni. Na razpolago so tudi zgibanke o akciji MIVA (priložena je tudi položnica). Na razpolago bo tudi nekaj nalepk za kolesarje - za kolesa.

DAN STARIH STARŠEV IN STAREJŠIH (25. 7.): papež Frančišek je določil, da bomo julija po novem v neposredni bližini 26. julija, ko je god sv. Joahima in Ane, obhajali dan starih staršev in starejših ljudi. Ta dan naj bi obhajali na 4. nedeljo v juliju (v župnijskem listu je bila manjša napaka oz. nejasnost glede samega datuma).

DAN STARIH STARŠEV po novem obhajamo ob godu sv. Joahima in Ane, ki sta Jezusova stara starša (godujeta 26. julija). Tako je določil papež Frančišek, da bi se zavedli, kakšno duhovno bogastvo se skriva v dedkih in babicah.

DOPUSTI: če me kdaj med počitnicami ne boste našli doma, se za nujne zadeve (bolniško maziljenje, pogreb...), obračajte na sosednje župnijske urade.

MARIJINO VNEBOVZETJE (15. 8.): čeprav bo ta praznik prišel na nedeljo, na praznik Marijinega vnebovzetja v kisovški župniji žal ne bo sv. maše ob 10:30, pač pa samo zjutraj ob 7:30. Na tisto praznično dopoldne je namreč predvidena sv. maša na Sveti Gori. - Prav tako ta hip težko rečem, kako bo z avgustovskim r. shodom (morda bo iz sobote prestavljen na kak drug dan).

NEDELJA SLOVENCEV PO SVETU (4. 7.): Prva nedelja v juliju je “rezervirana” za to, da v molitvi pomislimo na naše rojake po svetu in se z njimi vsaj duhovno povežemo. Ob nedelji Slovencev po svetu bi vas rad opozoril na Rafaelovo družbo ( https://www.rafaelova-druzba.si/ ), ki je ustanova za pomoč slovenskim izseljencem in zdomcem pri gojitvi njihovega slovenstva in katolištva. Prvi namen družbe je spremljanje in povezovanje vseh slovenskih rojakov po svetu. Lepo nas vabijo na Srečanje treh Slovenij, ki bo 1. avgusta na Višarjah. Vabijo pa tudi na Višarske dneve za mlade. Več na plakatu. Predvsem pa vam te stvari polagam na srce, da jih v letu korone vzamemo v vednost, če se jih že ne moremo udeležiti!

AKCIJE KARITAS: Slovenska karitas (https://www.karitas.si) nas vabi, da bi pomagali pri akciji Otroci nas potrebujejo pri zbiranju sredstev za šolske potrebščine, škofijska karitas (http://www.karitaslj.si) pa nas vabi k sodelovanju pri tako imenovani akciji Zrno do zrna.

PRAVILA GLEDE OBISKA CERKVE se iz tedna v teden spreminjajo. Predvsem je pomembno, da v cerkvi ohranjamo medsebojno razdaljo (po novem) 1 m (to ne velja za člane istega gospodinjstva), uporabljamo maske ter razkužilo. Ta hip velja pravilo, ki sicer ni krščansko: “Kdor prej pride, prej melje”. Množičen obisk cerkve ta hip še odsvetujem. Izkušnje preteklih nedelj pa so pokazale, da je pri sv. mašah v cerkvi tudi ob nedeljah še prostor.

Če bi se slučajno izkazalo, da je cerkev že polna, spremljajte sv. mašo pred cerkvijo - po zvočniku. (Ampak mislim, da te nevarnosti v poletnih mesecih ne bo.)

Če še ne upate hoditi v cerkev, molite doma. Zlasti vsem močno priporočam molitev rožnega venca.

DUHOVNE MISLI NA ETV

Izredna duhovna misel ob 30-letnici Slovenije bo na ETV na praznik državnosti, 25. junija, ob 17:20 (obvestilo je aktualno, če imate možnost ogleda za nazaj).

DUHOVNA MISEL NA TEMO POKLICANOSTI (ETV):

Posebej vas pa vabim k ogledu duhovne misli, ki jo je ob prazniku sv. Petra in Pavla pripravil naš rojak g. Gregor Celestina, spiritual v Bogoslovnem semenišču. Duhovna misel, ki je uglašena na temo duhovnih poklicev, bo naši lokalni televiziji na sporedu v ponedeljek, 28. junija, ob 19:50 (obvestilo je aktualno, če imate možnost ogleda za nazaj).

Običajno so duhovne misli naknadno objavljene tudi na Youtubu (vtipkate: TelevizijaETV). Med počitnicami duhovne misli na ETV niso predvidene, razen ob Velikem Šmarnu.

NOVOMAŠNIKI 2021

V Sloveniji se letos veselimo skupaj 7 novomašnikov. Ljubljanska nadškofija ima 2 škofijska novomašnika:

- Peter Čemažar iz župnije Ljubljana - Ježica

- Boštjan Dolinšek iz župnije Stranje

ZLATOMAŠNIKI 2021

V naši dekaniji imamo kar dva zlatomašnika, ki se veselita 50 let mašništva:

- Drago Markuš, župnik v Šentgotardu (Blagovici in Šentožboltu)

- Lojze Snoj, duhovni pomočnik v Zagorju

 

ROMARSKI SHOD v čast Fatimski Materi Božji v kisovški župniji bo v soboto, 17. julija. Molitvena ura bo ob 16h, sv. maša pa ob 17h. Sv. mašo bo daroval zlatomašnik g. Lojze Snoj. Lepo povabljeni!

JUNIJ - MESEC JEZUSOVEGA SRCA: Mesec junij je posvečen Presvetemu Jezusovemu Srcu. Obhajali bomo pobožnost vrtnic. Letošnje vrtnice je napisal g. Lojze Snoj, duhovnik rojak, ki je doma iz sosednje zagorske župnije. Vrtnice imajo naslov: Slovenski pričevalci za vero. - Vsi slovenski mučenci in mučenke, prosite za nas! - Vsak dan bomo pri sv. mašah skušali spoznati po enega takega pričevalca. - Če bi kdo imel knjižico za osebno prebiranje in pobožnost, jo lahko kupi pri založbi Salve.

ODLOMEK IZ LETOŠNJIH VRTNIC: "Francoski jezuit p. Jaquinot je leta 1949 zapisal: Pravite, da ste bili Slovenci dobri. Verjamem vam, čeprav ne poznam niti trohice vaše zgodovine. Toda verjamem vam, ker sicer ne bi bili vredni tako velike svetniške žetve, kot jo žanjete danes. Bog daje milost mučeništva le kot najvišjo nagrado za dolgo zvestobo... Dobili ste narodne priprošnjike pri Bogu. Oh kako jih boste še potrebovali. Prišli bodo dnevi, ko vaš narod ne bo tako dober, ko ne bo v stanju roditi svetnikov. Takrat ... boste imeli te svoje svetnike kot vašo veliko narodno rezervo, da bodo za vaš narod prosili in ga izvlekli iz težav." (str. 73).

OBISK SV. MAŠ: Glede nedeljskih maš drži sledeče: načeloma lahko pridete, pri tem pa moramo paziti, da nas ne bo preveč. Prijavljati se ni treba, lahko pa tisti, ki ste naročili sv. mašo, prej sporočite, če je slučajno komu treba rezervirati sedež. - Prav gotovo drži (sicer nekrščansko) načelo: "Kdor prej pride, prej melje". Lahko torej pridete, bodite pa toliko iskreni, da boste pač v primeru, če bodo že vsi sedeži v cerkvi polni, sv. mašo spremljali zunaj po zvočniku - pred cerkvijo; in da boste dali prednost tistim, ki so naročili sv. mašo. Naša cerkev sprejme približno 50 oseb oz. ima pripravljenih približno 50 razpoložljivih sedišč. Dodatnih sedežev v cerkvi ne smemo dodajati, razen v primeru članov istega gospodinjstva. Množičen obisk sv. maše ob nedeljah torej odsvetujem, lahko pa pridete med tednom.

ZVONJENJE: K sv. maši lahko hodite: k delavniškim mašam lahko pridete popolnoma svobodno, zato je ob delavnikih ponovno vpeljano zvonjenje četrt ure pred sv. mašo. - Gre namreč za zvonjenje, ki nas vabi k sv. maši. (V času epidemije je zvonilo ob začetku sv. maše - v vednost, da se obhaja sv. maša, ali pa ob začetku delitve sv. obhajila.). Glede zvonjenja ob nedeljah: od žegnanja naprej tudi ob nedeljah zvoni po starem - četrt ure pred sv. mašo.

STARO:

MOLITEV IN POST ZA DOMOVINO: V ponedeljek, 21. junija, zvečer ob 18h se bo pričel post za domovino in bo trajal do torka, 22. junija, ob 18h. To je tako imenovana pobuda 24 ur posta in molitve za domovino. Vabljeni, da se pridružite tej pobudi: https://youtube.com/Druzinamedia

SV. MAŠA V NARAVI NA PREDVEČER DOMOVINSKEGA PRAZNIKA: V četrtek, 24. junija, bomo sv. mašo imeli izjemoma zunaj, in sicer ob 19h (če bo le primerno vreme). K sv. maši so namreč posebej povabljeni mladi ob zaključku letošnjega mladinskega verouka. Seveda k maši seveda lahko pridete tudi drugi farani in tudi verniki od drugod. Mladi bodo imeli po sv. maši še svoj program.

ZVONJENJE OB 30-LETNICI SAMOSTOJNE SLOVENIJE: V četrtek, 24. junija, na predvečer praznika, bo ob 18h zvonilo po vseh župnijskih cerkvah v spomin 30-letnice naše samostojnosti in neodvisnosti.

SV. MAŠA ZA POKOJNEGA NADŠKOFA URANA: V ponedeljek, 21. junija, ob 18:30 bo v ljubljanski stolnici sv. maša za pokojnega upokojenega ljubljanskega nadškofa Alojza Urana. Sv. mašo boste načeloma lahko spremljali po youtubu.

DEVETDNEVNICA ZA DOMOVINO: V sredo, 16. junija, se bo pričela devetdnevnica za domovino - ob 30-letnici naše države Slovenije pomnožimo naše molitve zanjo! Po Radiu Ognjišče je v času devetdnevnice ob 5:00 zjutraj molitev rožnega venca za domovino - prenos molitve je v živo iz radijske kapele.

 

 

STARO ALI PODVOJENO:

ROMANJE BOLNIKOV IN INVALIDOV TER STAREJŠIH NA BREZJE: V soboto, 19. junija, bo romanje bolnikov in invalidov ter starejših na Brezje. Žal bo tam prostor samo za izbrane. Bo pa prenos sv. maše po TV Slovenija 2 - od 10h naprej. Opozorite na to vaše starejše!

ROMARSKI SHOD V ČAST FATIMSKI MATERI BOŽJI: V soboto, 19. junija, popoldne: ob 16h molitvena ura, ob 17h pa sv. maša. Vabljeni!

PRAZNIK MARIJINEGA BREZMADEŽNEGA SRCA: V soboto, 12. junija 2021, na praznik Marijinega brezmadežnega Srca, bo v naši cerkvi sv. maša izjemoma ob 17. uri. Marijinemu brezmadežnemu Srcu je namreč posvečena naša cerkev in župnija. Lepo povabljeni!

ŽEGNANJE: v nedeljo, 13. junija, pa bo torej žegnanje za našo župnijo. Sv. maši bosta po nedeljskem razporedu (7:30 in 10:30). Lepo povabljeni k praznovanju - v cerkvi ali doma. Izročite se Mariji v varstvo!

SREČANJE POSVEČENIH JEZUSOVEMU IN MARIJINEMU SRCU: V soboto, 12. junija, dopoldne bo tudi vseslovensko srečanje posvečenih Jezusovemu in Marijinemu Srcu v Stični, in sicer od 9:30 dalje. Najprej bo rožni venec. Ob 10h bo sv. maša, sledili bosta pričevanji in litanije. Organizatorji so naknadno sporočili, da spletnega PRENOSA dogodka NE BO. Vabljeni v Stično!

 • Glede verouka: Kot veste, v teh zadnjih tednih veroučnega oz. šolskega leta zaključujemo verouk. Tisti otroci, ki še niso oddali domačih nalog, naj to storijo čimprej. Prav tako naj pogledajo, če imajo slučajno doma še spričevalo, in naj ga prinesejo. Poleg tega otroci večinoma tudi vedo, kaj se bodo morali naučiti.

PRAZNIK SV. REŠNJEGA TELESA IN KRVI (3. 6.): V četrtek, 3. junija 2021, bo zapovedani praznik Sv. Rešnjega Telesa in Krvi. Imeli bomo dve sv. maši: zjutraj ob 7:30 in zvečer ob 19h. Po večerni sv. maši bo tudi procesija s Sv. Rešnjim Telesom s 4 postanki pri 4 oltarjih, molitvene ure pred sv. mašo pa ne bo. Lepo povabljeni. (Lahko darujete tudi kaj domačih rož za oltarje. Prinesite jih v sredo zvečer ali v četrtek zjutraj.) - V četrtek, 3. 6., zaradi tako velikega praznika ne bo verouka!

KONEC SPLETNIH PRENOSOV: S prehodom v mesec junij zaključujem redne prenose nedeljskih jutranjih maš iz naše cerkve, ki smo jih imeli od oktobra naprej. Hvaležen sem škofom, da so dovolili te prenose, čeprav prenos ni isto kot udeležba v živo, a ste tako lahko imeli vsaj nekaj stika z domačo župnijo. Hvaležen sem škofom tudi za to, da so v tem zadnjem obdobju dali možnost delitve obhajila vernikom v cerkvi izven sv. maše, da ste lahko prišli do konkretne duhovne hrane. Možnost sv. obhajila škofje še vedno dopuščajo, vendar pa zaenkrat v naši župniji delitve obhajila po sv. maši ne bo.

30 - LETNICA OSAMOSVOJITVE SLOVENIJE: Bliža se 30-letnica osamosvojitve Slovenije. Hudo mi je, da je del Slovencev alergičen na človeka, ki ima dejansko zasluge za našo osamosvojitev pred 30 leti. Očitno gre za slabo poznavanje zgodovinskih dejstev...  Ne ostane nam drugega kot molitev in post za naš narod, ki je očitno zelo bolan - razklan sam v sebi. Cerkev prav gotovo želi lepo praznovati 30-letnico osamosvojitve. Več naknadno !

PROŠNJA ZA FINANČNO PODPORO CERKVI: Še eno vabilo s strani slovenske škofovske konference, za tiste redno zaposlene, ki imate dostojne dohodke: 1% dohodnine lahko namenite Katoliški Cerkvi: ____. Hvaležen sem tistim, ki dohodnino namenite tudi v kak drug dober namen (zlasti za Karitas).

PROŠNJA GLEDE NEDELJ: Ob nedeljah bi vas pa iskreno prosil, da še ne hodite preveč množično v cerkev. Lahko seveda pridete, vendar bodite iskreni: ko je cerkev polna (ko so vsi sedeži zasedeni), ostanite zunaj pri vhodu v cerkev in spremljajte sv. mašo po zvočniku. - Napovedali so, da se zna zgoditi, da bo prišla kaka kontrola -  inšpekcija. Kolikor je le možno, se seveda moramo držati navodil, pa ne le zaradi možnosti kontrole, pač pa predvsem zaradi zaustavitve pandemije.

DRUŽINA JUBILEJ: V začetku maja smo vstopili v 70. leto izhajanja katoliškega tednika Družina. Prav je, da smo ponosni na ta časopis in da ga tudi čimveč beremo.

STARO:

ŠMARNICE: Ob delavnikih zdaj lahko hodite k šmarnicam. Spoznavamo Marijine Božje poti v Sloveniji. Vabljeni tako otroci kot tudi odrasli in starejši. Ob delavnikih je še veliko prostora v cerkvi.

MARIJA POMAGAJ IN BINKOŠTNI PONEDELJEK: 24. maja je binkoštni ponedeljek. Verouk kljub prazniku bo. Sv. maša bo zvečer - ob 19. uri. Zanimivo je, da ima liturgično gledano praznik Marije Pomočnice prednost in ga v Sloveniji obhajamo ko slovesni praznik.

VEČER SLOVENSKIH KRČANSKIH IZROČIL: na predvečer praznika Marije Pomagaj (23. 5.), bo večer slovenskih krščanskih izročil. Molitveni program z Brezij lahko spremljate po Radiu Ognjišče od 19:30 naprej (rožni venec, sv. maša in litanije).

SPLETNA DRAŽBA UMETNIN: Skupnost barka, ki skrbi za ljudi z motnjami v duševnem razvoju oz. jih povezuje v skupnost (in smo jo v naši župniji gostili pri sv. maši nekega januarja - pred korono), organizira spletno dražbo svojih umetnin. Vabljeni h karitativnemu udejstvovanju: https://www.skupnostbarka.si/artists-for-artists

OFER: v mesecu maju še ne bom delil "kuvert za ofer", bi se pa iskreno zahvalil vsem, ki ste ofer kljub temu prinašali ali svoj dar morda tudi nakazali na TRR župnije. - Bog povrni!

ČAS MED LETOM: Velikonočni čas z binkoštnim praznikom zaključujemo in 24.5. začenjamo t. i. čas med letom. To se bo poznalo zlasti pri bogoslužnih pesmih...

 

MALO STAREJŠA OZNANILA:

25-LETNICA PAPEŽEVEGA OBISKA: V teh majskih dneh (17. - 19. 5. 2021), bomo obhajali 25-letnico prvega obiska papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji.

PROŠNJI DNEVI (10., 11., 12. maj): V ponedeljek, torek in sredo pred Gospodovim vnebohodom so t.i. "prošnji dnevi". V prošnjih dnevih prosimo za Božji blagoslov dela na polju, travnikih, gozdovih, hlevu, rudniku, delavnicah, pa tudi drugega dela; za dobro letino in za odvrnitev neurja in hude ure; in splošno za Božjo pomoč. Po sv. mašah v prošnjih dneh bomo zmolili litanije vseh svetnikov. (Ponekod obhajajo prošnje procesije.) Zlasti v ponedeljek in sredo bo nekoliko več prostora pri maši. Prednost za udeležbo v ponedeljek in sredo imate tisti farani, ki se ukvarjate s kmečkim delom.

GOSPODOV VNEBOHOD (13. 5.): V četrtek bo praznik Gospodovega vnebohoda. Sv. maša bo ob 19. uri, vendar je že praktično zasedena. Če bo vse prav, bom skušal organizirati prenos. Pred sv. mašo bo ob 18h molitvena ura, ki je prav tako predvidena v prenosu. (Zanimivo, da letos ta praznik pride ravno na god Fatimske Matere Božje, zato bomo imeli obnovitev posvetitve Jezusovemu in Marijinemu Srcu.) Skupina Rozalinda pa nam ob tem prazniku pripravlja presenečenje - po spletu.

ROMARSKI SHOD V ČAST FATIMSKI MARIJI: V soboto, 15. maja, bomo obhajali romarski shod v čast Fatimski Materi Božji, in sicer izjemoma že dopoldne: ob 9h bo molitvena ura, ob 10h pa sv. maša. Predviden je tudi prenos preko naše spletne strani.

OBNOVITEV POSVETITVE JEZUSOVEMU IN MARIJINEMU SRCU: Svojo posvetitev Jezusovemu in Marijinemu Srcu bi obnovili v četrtek, na praznik Gospodovega vnebohoda, ker smo ravno trinajstega, ob koncu molitvene ure ali pa po obhajilu - čeprav nismo imeli kake globlje priprave.

SKUPINA ROZALINDA: Skupina Rozalnida nam ob prazniku Fatimske Marije pripravlja presenečenje: neki posnetek, ki ga boste od trinajstega maja  naprej našli na spletu, tudi na tej spletni strani. (Mladi so radi moderni.)

ROŽNI VENEC: Vabim vas k molitvi rožnega venca za konec pandemije. K temu je cel svet povabil tudi papež Frančišek. Kot veste, poteka vsak dan v maju molitev iz enega od svetovnih božjepotnih svetišč. Prenos je mogoč preko spletnih strani Radia Vatikan. Če ne morete poiskati te povezave, lahko molite rožni venec doma sami oz. kot družinsko molitev.

ŠMARNICE: preko Radia Ognjišče lahko pridete do posnetkov šmarnic. Tukaj v cerkvi jih bomo obhajali samo združene z delavniško sv. mašo, to pomeni, da boste lahko prišli samo nekateri. Predlagam, da šmarnice obhajate po družinah. Lahko si pomagate z internetom - v YouTube vtipkate "šmarnice 2021" in boste videli, da imate precej možnosti.

MLADINSKI FESTIVAL se bo pričel v nedeljo, 2. maja, ob 17h in bo potekal ves teden do sobote. Festival poteka po spletu. Obvestite vaše mlade: https://som-ms.si

RAZLAGA OB NOVIH PRAVILIH (23. 4. 2021): od petka, 23. aprila, naprej veljajo nova pravila, ki so za nas nekoliko bolj ugodna: dovoljujejo, da se tudi v manjših cerkvah zbere do 10 ljudi ali družin (prej je veljalo pravilo eden na 30 m2). To pomeni, da je zdaj lahko v naši cerkvi naenkrat do 10 oseb ali družin. Če kdo zaradi prezasedenosti ne bo mogel v cerkev, bo sv. mašo lahko spremljal po zvočniku pri vhodu v cerkev (ta možnost bo dana ob nedeljah). Do preklica bomo imeli jutranjo nedeljsko sv. mašo v prenosu po YouTubu. - Pri sv. mašah je ponovno dovoljeno ljudsko petje, zborovsko pa še ne.

PRIJAVLJANJE NA SV. MAŠO: Za obisk sv. maše se še vedno morate prijaviti, to velja tako za nedeljsko sv. mašo kot za delavniško. Nekatere sv. maše so že vnaprej zasedene (ura je v tem primeru na seznamu sv. maš napisana v oklepaju)

DELITEV SV. OBHAJILA: Če pridete samo k sv. obhajilu (izven sv. maše) v nedeljo po polenajsti maši ali v torek zvečer, se pa ni treba prijaviti. Ob nedeljah bom do konca maja 2021 delil sv. obhajilo od 11:30 do 12h (pol dvanajstih do dvanajstih), v torek pa od 18h do 18:30 (do binkošti). Prosil bi edino, da pazite na medsebojno razdaljo, in da v primeru, če bo cerkev slučajno polno zasedena, mirne krvi nekaj minut počakate pred cerkevnimi vrati, seveda brez kakega grupiranja.

MLADINSKI VEROUK: imeli ga bomo ob petkih na 2 tedna (14. 5.), za zdaj še preko spletne povezave. Mladi, ki bi se na novo pridružili, kontaktirajte vrstnike, župnika ali Blaža Vozlja!

PRILOŽNOST ZA POGLOBITEV VERE: Družine - oznanjevalci Kristusa (ali s starim imenom Zakonci za Kristusa) so mednarodno zasebno združenje vernikov. V Cerkvi na Slovenskem pripravljajo seminar z naslovom "Verujem ... in potem?" Seminar bo potekal ob sredah zvečer. Prvo srečanje bo v sredo, 28. aprila ob 20h, po spletu. Na seminar se morate prijaviti. Več informacij in povezava na njihovo spletno stran je objavljena tudi na naši spletni strani:  https://www.zakonci.net

GLEDE VEROUKA: v času 26. 4. - 2. 5. bodo prvomajske počitnice (zato ne bo verouka ne na daljavo ne kako drugače). Po 2. maju bo najprej potekal en teden na daljavo. Po 9. maju pa je predvideno, da bo verouk spet potekal v živo.

 • Priprava na zakon: na daljavo jo organizira Ignacijev dom duhovnosti v Ljubljani od 7. - 9. maja. https://ignacijevdom.si/events/priprava-na-zakon-preko-splet
 • TEDEN MOLITVE ZA DUHOVNE POKLICE (18. - 25. april): vsako leto ob 4. velikočni nedelji molimo za nove duhovne poklice in za svetost, zvestobo, gorečnost (lahko tudi zdravje) duhovnikov, redovnikov, redovnic, misijonarjev in drugih duhovnih poklicev. Letos nas bo spremljalo geslo: PRIPADAJ, IŠČI IN ODLOČI SE!
 • MLADINSKI FESTIVAL ob 40-letnici medjugorskih dogodkov bo od 2. do 9. maja v Sloveniji - po spletu! Vabilo (zlasti za mlade) je že tu: https://youtu.be/qeLycj27nys !!!

  DELITEV SV. OBHAJILA OB NEDELJAH: Ob nedeljah bom v cerkvi od vljučno 18. 4. delil sv. obhajilo v krajšem časovnem obdobju: od 11:30 do 12:00 , in sicer zaradi ponovne uvedbe polenajste maše (ki pa je žal že zasedena). Prijavljanje za nedeljsko sv. obhajilo po novem iz izkušenj ne bo potrebno. V skrajni sili boste nekaj minut morali počakati pred cerkvijo.

  DELITEV OBHAJILA OB DELAVNIKIH: bom za zdaj delil ob torkih zvečer od 18h do 18:30. (prijavljanje na sv. obhajilo za zdaj ne bo potrebno).

 • PONOVNO POLENAJSTA MAŠA: Od vključno 18. aprila naprej bomo spet (poskusno) imeti polenajsto sv. mašo. Prvič letos je bilo to na cvetno nedeljo. Potem so nam cerkve za kratek čas popolnoma zaprli. Zdaj so cerkve spet odprte, vendar s strogo omejitvijo (1 na 30 kvadratnih metrov). Prednost pri udeležbi pri sv. maši imate tisti, ki ste naročili mašni namen. Kot že rečeno, je lahko v naši cerkvi naenkrat prisotnih 5 - 6 oseb oz. družin. To pomeni, da je maša v primeru, če se daruje po nekem določenem namenu, zelo verjetno že zasedena (sploh ob nedeljah). Če pa se daruje za farane, se pa lahko prijavite, ker je najbrž še kako mesto prosto.
 • VEROUK bo še naprej potekal na daljavo, doma, z upoštevanjem tega, kar dobite po spletu oz. elektronski pošti. Birmanke in birmanci pa bodo imeli verouk po ZOOM-u (po internetu) na ustaljeni povezavi.
 • ŽIVI ROŽNI VENEC: Frančiškani so sporočili sledeče: Molilci Živega rožnega venca v naši župniji ste naprošeni, da odgovorite na pismo, ki ste ga že pred meseci dobili s strani frančiškanov, v kolikor še niste. S tem boste potrdili svojo članstvo in dobili boste tudi revijo Brat Frančišek, v kateri je sedaj tudi rubrika Žetev, ki se nanaša na duhovne poklice in Živi rožni venec. Lahkp pa se seveda pridružite tudi novi člani.
 •  
 • Med tednom pa bom delil sv. obhajilo ob torkih med 18. in 18:30 uro. Prijave glede na izkušnje niso potrebne.
 • Upam, da redno molite rožni venec za konec pandemije in za mir na svetu.

 

FILM "GOREČI ŠKOF": na ETV bo v petek, 16. aprila, ob 20h film o svetniškem škofu Antonu Vovku !!!

ŽUPNIJSKI PASTORALNI SVET (ŽPS): seje ŽPS v živo še ne bo, niti po ZOOM-u. Mimogrede: sedanjemu ŽPS-ju so škofje podaljšali mandat predvidoma do jeseni.

CERKVE ODPRTE ZA BOGOSLUŽJE: Od ponedeljka, 12. aprila, naprej bodo cerkve spet odprte za bogoslužje. Vendar drži spet staro pravilo (pravilo, ki je bilo v veljavi do 19. marca), da bo lahko v cerkvi prisoten le 1 oseba oz 1 družina na 30 m2. To pomeni, da bo v naši cerkvi naenkrat lahko prisotnih 5 - 6 oseb oz. družin. Prednost za udeležbo pri sv. maši boste imeli tisti, ki ste naročili mašni namen.

ROMARSKI SHOD (17. 8.): V soboto, 17. 8., bomo imeli romarski shod v čast fatimski Materi Božji, in sicer bo romarski shod že dopoldne: ob 9h bo molitvena ura, ob 10h pa sv. maša. Prenos romarskega shoda bo po Youtubu in Katoliškem Radiu Mir Slovenija.

VEROUK NA DALJAVO (12. - 17. 4.): Verouk bo še naprej oz. ponovno potekal na daljavo (doma!) z upoštevanjem tega, kar dobite po spletu oz. elektronski pošti. Birmanke in birmanci pa boste imeli verouk po ZOOM-u na ustaljeni povezavi ob ustaljenih urah.

ZAHVALA: Po končanem postnem času se zahvaljujem skupini Rozalinda pod vodstvom Blaža Vozlja za posneti križev pot. Zahvala tudi Vikiju in Pavlini za postavljen Božji grob; mladima organistkama velja zahvala za posnete velikonočne pesmi ...

ROŽNI VENEC: Upam, da redno molite rožni venec za konec pandemije in za mir na svetu.

11. 4. - NEDELJA BOŽJEGA USMILJENJA: Na nedeljo po Veliki noči praznujemo praznik Božjega usmiljenja. Praznik je na temelju razodetij Usmiljenega Jezusa sestri Favstini Kowalski vpeljal sv. Janez Pavel II. Zdi se, da je edino upanje za ta ponoreli svet prav Božje usmiljenje.

ZASTARELA OZNANILA:

VELIKONOČNI PONEDELJEK: sv. maša bo ob 7:30 s prenosom.. Sv. obhajilo bom na velikonočni ponedeljek delil zvečer od 18h do 18:30.

PO BLAGOSLOVLJENO VODO lahko pridete na Veliko soboto od 10h do 11:30. V cerkev vstopajte posamično. Takrat lahko v cerkvi tudi tiho pomolite ob Božjem grobu. Bodite uvidevni do drugih: Če bi radi vstopili tudi drugi, naj bo vaša molitev res kratka...

BLAGOSLOV VELIKONOČNEGA OGNJA letos odpade. Na ETV bodo zavrteli posnetek blagoslova na veliko soboto dopoldne ob 9:30.

BLAGOSLOV VELIKONOČNIH JEDIL: v živo v cerkvi ga ne bomo imeli. Na ETV bodo zavrteli posnetek blagoslova. Uradni blagoslov bo v soboto ob 12h po Radiu Ognjišče in predvidoma ob 15h po TV Slovenija 1. Škofje določajo, da bo tuid letos veljaven blagoslov na daljavo. Lahko pa jedi tudi sami pokropite z blagoslovljeno vodo in nekaj zmolite ob tem.

PRENOSI IZ NAŠE CERKVE:

Na veliki četrtek in petek bo prenos ob 19h po youtubu (povezava bo navedena na spletni strani župnije - domača stran - čimbolj zgoraj). Velikonočne vigilije na veliko soboto iz naše cerkve žal ne bomo prenašali. Vigilija brez petja je namreč žalostna... Zato je bolje, da spremljate kako velikonočno vigilijo, kjer bo tudi petje (lahko tudi iz Vatikana, Medjugorja...).

VELIKONOČNO TRIDNEVJE Z NADŠKOFOM STANISLAVOM: zlasti vam priporočam prenose po Radiu Ognjišče iz ljubljanske stolnice, saj letos priporočajo, da bi bili verniki ob svetem tridnevju povezani s svojim škofom. Na veliki četrtek, petek in soboto bo prenos iz ljubljanske stolnice ob 18:30 (po Radiu Ognjišče).

BLAGOSLOV VELIKONOČNIH JEDIL (IN OGNJA) bo na Veliko soboto, 3. aprila, v prenosu po ETV ob 9:30, sledila bo duhovna misel.

V živo pa je blagoslov velikonočnega ognja in jedil po sili razmer žal odpovedan, ker je prepovedano kakršnokoli zbiranje ljudi. (Jedila lahko blagoslovite tudi sami.)

VELIKA NOČ (4. 4.): Na veliko noč bo prenos iz naše cerkve zjutraj od 7h naprej. Sv. maša se bo pričela ob 7:30. V cerkev k sv. maši žal ne boste smeli priti. Prenos bo že od 7h naprej. Najprej bomo zmolili rožni venec - častitljivi del - namesto običajne velikonočne procesije. Ob 7:30 bo sledila sv. maša.

VELIKONOČNI ZAJTRK: Ob 8h zjutraj se bodo na veliko noč oglasilo zvonjenje kot vabilo na velikonočni zajtrk. (Tisti, ki bomo takrat še pri sv. maši po spletu, bomo pa imeli velikonočni zajtrk takoj po sv. maši.)

SV. OBHAJILO - VELIKA NOČ: V cerkev boste lahko prišli k sv. obhajilu, in sicer  na veliko noč od 10:30 do 12h. Ker novo pravilo naroča, da je v cerkvi naenrat lahko samo 1 oseba oz. 1 družina, se je za prejem sv. obhajila treba prej prijaviti (najbolje, če z SMS-om). Lahko se tudi zgodi, da boste morali za trenutek počakati pred vhodom. Kakršnokoli zbiranje in grupiranje pred cerkvijo je prepovedano. Polenajsta sv. maša ob nedeljah pa je zopet odpovedana.STARO ALI PODVOJENO:

GLEDE BLAGOSLOVA ZELENJA NA CVETNO NEDELJO: Začasno je dovoljeno bogoslužje na prostem, z ohranjanjem medsebojne razdalje. Blagoslov zelenja bo torej pred cerkvijo na cvetno nedeljo, 28. marca, in se bo začel ob 10:30. (V cerkvi pa se lahko zbere 10 ljudi oz. 10 družin V cerkvi morajo biti že v času blagoslova pred sv. mašo in ostanejo še pri sv. maši. Vendar pa je cerkev na cvetno nedeljo žal že zasedena.) Za blagoslov zunaj pa velja omejitev: 1 oseba ali družina na 10 m2 (svetujem, da formirate skupine po/do 10 vernikov na različnih koncih pred cerkvijo)  Ne pretiravajte z množičnostjo. Naše cerkveno dvorišče bi lahko sprejelo dobrih 10 ljudi ali družin. Za vsak slučaj bom za ljudi rezerviral tudi spodnje parkirišče (po možnosti pridite peš...). Predvsem ohranjajte medsebojno razdaljo. Maske zunaj so zaželjene (če ne boste narazen 2 m, pa obvezne). Po končanem blagoslovu boste tisti zunaj morali oditi domov ali pa spremljati sv. mašo zunaj po zvočniku. V primeru dežja zunanji blagoslov odpade. - K sv. obhajilu pa lahko pridete po sv. maši, predvidoma med 11:45 in 12:15. Seveda bom za blagoslov zelenja na razpolago tudi takrat. Nič ne bo narobe, če boste tudi na letošnjo cvetno nedeljo ostali doma in molili doma.

RADIJSKI MISIJON: Po Radiu Ognjišče bo tudi letos potekal radijski misijon: https://radio.ognjisce.si/sl/235/utrip/32853/bili-so-skupaj-in-resili-so-sebe-in-svet.htm. Pričetek na tiho nedeljo, 21. marca, ob 17h!

14. 3. - PAPEŠKA NEDELJA: Pri sv. maši bomo imeli tudi zahvalno pesem za papeža Frančiška ob 8. obletnici izvolitve.

14. 3. - MOLITVENI DAN SPOMINA NA ŽRTVE EPIDEMIJE COVID-19: V Katoliški Cerkvi v Sloveniji ta dan obeležujemo molitveni dan spomina na vse žrtve epidemije. G. nadškof Stanislav Zore in predsednik Republike Borut Pahor in drugi se bodo udeležili slovesnosti na Žalah.

NEUREJEN URNIK DELAVNIŠKIH SV. MAŠ - OBRAZLOŽITEV: V času zaprtja cerkva v drugem valu epidemije so škofje dovolili delitev obhajila v cerkvah. Osrednje dejanje v župniji je bilo torej "odprta cerkev" za sv. obhajilo, kar je ostalo tudi po tem, ko so se decembra cerkve načeloma odprle tudi za sv. mašo (z omejitvami seveda). Nekaj časa se je potem ura sv. maše prilagajala delitvi obhajila in tako je v bistvu še zdaj, ko so sv. maše na dan delitve obhajila ob 17h ali 19h ali 18:30, ko pa ni delitve obhajila, pa ob 18h. - Do bolj ustaljenega urnika sv. maš bomo ponovno prišli ob menjavi ure.

POSNETEK KRIŽEVEGA POTA: Skupina Rozalinda pod vodstvom Blaža Vozlja nadaljuje s snemanjem križevega pota, in sicer za vsako nedeljo nam pripravijo po 3 postaje. Otroci in mladi zmolijo, zaigrajo, zapojejo ter posnamejo postaje križevega pota vnaprej. Na naši spletni strani je že objavljena povezava za ogled tistih postaj, ki so jih že posneli. Ob ogledu ste seveda povabljeni, da zraven molite. Povabljeni k premišljevanju, da bi bili povezani v eno med seboj in z Bogom.

KRIŽEV POT DOMA: Križev pot lahko molite tudi s pomočjo molitvenikov ali drugih posnetkov na spletu.

Karitas nas vabi k akciji "Poglobimo postni čas". Gre za premišljevanja in molitve ob petkih v postu. Ker žal ne morete množično priti v cerkev, so letos ta razmišljanja posneli. Povezava do posnetkov je tudi na spletni strani naše župnije.

PRIPRAVA NA ZAKON: v župniji Šmartno pri Litiji je bila priprava odpovedana. V Zagorju pa je priprava na zakon, ki je bila predvidena za ta in naslednji vikend, žal prestavljena za nedoločen čas.

GLEDE OBISKA CERKVA: še vedno velja pravilo, da je lahko v cerkvi 1 oseba ali 1 družina na 30 m2. Novost je pa ta, da imamo lahko (ob upoštevanju ukrepov, predvsem medsebojne razdalje) že sestanke do 10 oseb.

POMOČ DRUŽINI, ki je v naši župniji zaradi požara izgubila streho nad glavo: Ker je zbiralno akcijo sprožil že Rdeči križ (in ker ste nekateri že pomagali s svojim darom direktno), se naša župnijska karitas ne bo vključila v zbiranje darov za to družino, pač pa bo pomagala po svojih močeh. Zato vas glede vaših morebitnih darov preusmerjamo kar na Rdeči križ (zato, da se akcije ne bi podvajale): https://rksoz-zagorje.si/ . Družino priporočam v molitev!

POSTNE AKCIJE: Glede odpovedi in postnih vaj: za mlade posebej priporočamo akcijo RESNIČNOST JE LEPŠA Postna akcija Resničnost je lepša spodbuja mlade, da odkrijejo svoj notranji svet, tistega under-line. Informacije so dostopne na facebook in instagram profilu akcije. (Povezava: https://forms.gle/3jv3SABr5rfx7EM97 ). Pravijo, da letos ne moremo iti off-line, lahko pa gremo under-line: se pravi, v globino.

40 DNI BREZ ALKOHOLA: Slovenska karitas nas pa vabi k akciji 40 dni brez alkohola: https://brezalkohola.si/

AKCIJA - VREDNOSTNI BONI ZALOŽBE DRUŽINA: Katoliška založba Družina je pripravila vrednostne bone, ki jih lahko vnovčite kot novi naročniki za 10 evrov popusta pri letni naročnini na Družino ali katerokoli od revij Družine. Bon lahko prevzamete v župnišču, žal pa velja samo za nove naročnike; pri tem se en naročnik lahko odloči samo za 1 stvar. Če ste že naročniki na Družino, pa darilni bon lahko vnovčite ob naročilu letne naročnine na katerokoli drugo revijo založbe Družina, ki je še nimate. Bon lahko vnovčite do konca marca letos.

ZAHVALA: Iskreno bi se rad zahvalil za to, da ste se me tudi letos spomnili ob godovnem dnevu sv. Janeza Evangelista. Bog povrni! Hvala tudi skritim dobrotnicam in dobrotnikom novega župnijskega štedilnika !!!

STARO IN PODVOJENO:

PEPELNICA (17. 2.): V sredo, 17. februarja, je pepelnica, to pomeni, da je strogi post in začetek postnega časa. Primerno je, da se odločite za neko obliko spreobrnjenja ali samozatajevanja, odpovedi, ali vsaj za več molitve. Na pepelnico lahko brez predhodne najave pridete k pepelenju in k sv. obhajilu od 18h do 18:30, če vas bo veliko, boste pač vstopali v intervalih na 10 minut. (K maši v sredo ža ne morete priti, ker je že zasedena.

KRIŽEV POT: K postnemu času spada tudi križev pot. Skupina Rozalinda tudi letos pripravlja križev pot, in sicer za vsako nedeljo po 3 postaje. Križev pot tokrat ne bo potekal v okviru sv. maše, pač pa bo na spletni strani objavljena povezava za ogled. Ob ogledu seveda povabljeni, da zraven molite.

PRIPRAVA NA ZAKON: letos spomladi bo v župniji Šmartno pri Litiji potekala po ZOOM-u. Prvo srečanje bo v torek, 23. februarja. Prijave so pa menda možne samo do 14. 2..

VEROUK: Verouka v živo ta teden pred zimskimi počitnicami zagotovo še ne bo, pač pa bo potekal na daljavo, doma. Škofje morajo namreč pridobiti pozitivno mnenje NIJZ-ja.

PROGRAM ZA ŽALUJOČE: Na spletu boste našli tudi 3 mesečni program za žalujoče: https://katoliska-cerkev.si/trimesecni-program-za-zalujoce s pričetkom v četrtek, 18. februarja 2021.

 

STARO ALI PODVOJENO:

INFORMATIVNI DAN - ŠKG: Škofijska klasična gimnazija in Jegličev dijaški dom v Šentvidu v Ljubljani vabita osmošolce in devetošolce na informativna dneva v petek, 12. februarja, ob 9. in 15h in v soboto, 13. februarja, ob 9h dopoldne. Zaradi epidemije bodo vsi dogodki potekali preko spleta na naslovu http://vpis.stanislav.si

ROMARSKI SHOD V ČAST FATIMSKI MATERI BOŽJI: V soboto, 13. februarja, bo romarski shod. Ob 9h dopoldne bo molitvena ura, ob 10h pa sv. maša. Prenos bo po Katoliškem radiu Mir Slovenija.

VEROUK (8. 2. ): V ponedeljek, 8. februarja, je kulturni dan in državni praznik, ki je dela prost dan. To pomeni, da ta dan ne bo verouka. Tiste skupine, ki imate verouk na ponedeljek (3., 4., 5. in 6. razred), ta teden nimate novih veroučnih obveznosti. Če imate še kake "dolgove" za nazaj, se pa le potrudite in izkoristite teden za pisanje nalog, ki še manjkajo. Z birmanci in birmankami bomo pa končno skupaj - a še vedno na daljavo - do konca predelali 6. lekcijo.

 

TEOLOŠKA FAKULTETA : webinarji  o programih in vpisu na Teološko fakulteto Univerze v Ljubljani bodo potekali v petek, 12.februarja, ob 10:00 in 15:00 ter v soboto, 13. februarja, ob 10.00

Vstopno mesto: https://www.teof.uni-lj.si/informativni-dan-2021

Vabljeni na dve zanimivi spletni pogovorni oddaji: 

- v četrtek 11.2.2021, ob 19.00, na temo "Teologi v družbi" ter 

- v petek 12.2.2021, ob 19.00, na temo "Poklicanost in duhovnik danes".

Več informacij in dostop do dogodkov najdete na spletni strani Teološke fakultete ULhttps://www.teof.uni-lj.si

POMOČ BEGUNCEM: Slovenska karitas nas vabi, da bi podprli pomoč beguncem, ki so obstali v Bosni in Hercegovini v tem hudem mrazu brez vsega... Verjamem, da je tema beguncev za marsikoga delikatna, a tukaj gre za osnovno človekovo dostojanstvo...

Darujete lahko preko TRR:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Namen: Migranti BIH
Sklic: SI00 625

IZJAVA KOMISIJE PRAVIČNOST IN MIR pri SŠK: Skrajni čas je, da se odločno zavzamemo za krščansko družino in jo tudi zaščitimo, in da spregledamo, da jo nekateri v svoji ozkosti na skrajni levici rušijo:  https://katoliska-cerkev.si/izjava-komisije-pravicnost-in-mir-pri-ssk-glede-financne-podpore-zavodu-iskreni

ZASTARELO:

2. 2. - SVEČNICA: V torek je svečnica. Sv. maša bo ob 17h. Poskrbljeno bo tudi za prenos sv. maše po spletu, zato ker v cerkvi ni prostora. Po sv. maši lahko pridete v cerkev k sv. obhajilu.

3. 2. - BLAGOSLOV SV. BLAŽA: V sredo je god sv. Blaža, zato bo sv. maša zvečer - ob 17h. Blagoslov sv. Blaža bom delil tudi po sv. maši, in sicer od 18h do 18:30Vsa mesta v cerkvi za sv. mašo so žal že oddana... (ste se že prijavili v predhodnih dneh). - Ostali lahko pridete k blagoslovu in sv. obhajilu po maši (razvrstite se tja do 18:30), za kar pa prijava načeloma ni potrebna.

JANUAR - MESEC VERSKEGA TISKA. Zaključujemo mesec verskega tiska. Zahvaljujem se vsem, ki imate naročen verski tisk (bodisi preko župnije bodisi direktno pri založbi), saj nam pomaga pri ohranjanju vere in spremljanju življenja Cerkve doma in po svetu, na neki način pa nam pomaga tudi pri povezovanju med seboj.

starejša oznanila:

ZA BODOČE SREDNJEŠOLKE IN SREDNJEŠOLCE: Škofijska klasična gimnazija in Jegličev dijaški dom v Šentvidu v Ljubljani vabita na dneve odprtih vrat od 30. januarja do 11. februarja. Zaradi epidemije bodo vsi dogodki potekali preko spleta na naslovu http://vpis.stanislav.si  Tudi informativna dneva 12. in 13. februarja bosta potekala preko spleta.

SVETOPISEMSKI MARATON: Ob nedelji Božje besede (3. nedelja med letom) poteka svetopisemski maraton: neprekinjeno branje Svetega pisma; spremljate ga lahko preko spleta: https://www.svetopisemskimaraton.si

MOLITEV ZA EDINOST KRISTJANOV: teden molitve za edinost kristjanov poteka med 18. in 25. januarjem. Letos nas bo spremljalo geslo: "Ostanite v moji ljubezni in obrodili boste veliko sadu." Besedilo so pripravile sestre redovnice iz redovne skupnosti Grandchamp v Švici, ki velja za ekumensko redovno skupnost (več o skupnosti na: https://www.grandchamp.org). Povabljeni, da veliko molite za krščansko edinost.

VEROUK: po 10. 1. spet nadaljujemo z veroukom na daljavo. O obveznostih bodo otroci obveščeni po spletu, bodisi preko tabele na spletni strani, bodisi po mailu.

ROMARSKI SHOD: V soboto, 16. 1., bomo imeli romarski shod v čast fatimski Materi Božji. Kolovraški romarji, ki običajno priromajo k nam v mesecu januarju, bodo organizirano prišli k nam ob kaki drugi priložnosti, tako da bom ta romarski shod predvidoma vodil sam v dopoldanskem času: ob 9h bo molitvena ura, ob 10h pa sv. maša.  Predviden je prenos po spletu. Po Katoliškem radiu Mir Slovenija tokrat izjemoma ne bo prenosa. Če bi se kdo udeležil r. shoda v cerkvi, se mora prej prijaviti. Sicer pa raje molite doma.

ROŽNI VENEC: Upam, da redno molite rožni venec za konec pandemije in za mir na svetu.

ODŠLA STA: V mesecu januarju 2021 sta se poslovila naša farana Franc Gajser in Franc Aleš. Tako rajne kot svojce priporočam v molitev.

STARO IN PODVOJENO:

VEROUKA zagotovo NE BO od 4. adventne nedelje do praznika sv. Treh Kraljev (do vključno 6. 1. 2021). To pomeni, da veroukarji v tem času tudi na daljavo nimajo obveznosti. Če pa kdo želi, lahko kak izziv najde na http://zupnija-kisovec.rkc.si/index.php/content/display/13/VEROUK/20 , in sicer v tabeli “PRIPOROČENO”, ki se nahaja nekoliko niže na omenjeni strani. - Po 6. januarju bodo zopet obveznosti objavljene na spletni strani oz. boste po vsej verjetnosti tudi obveščeni po elektronski pošti. Kdaj pa bo ponovno stekel verouk v učilnici, boste prav tako obveščeni. Ponavadi je verouk načeloma sovpadal s poukom v šoli.

DOKUMENTARNI FILM O KUREŠČKU IN O MARIJI: Studio Siposh, ki nas je že nekajkrat razveselil z dobrimi dokumentarnimi filmi zlasti o slovenskih svetniških osebnostih, nas vabi na ogled filma o Kraljici miru in o Kureščku po spletu. Premierni ogled je že bil. Ponovni ogled bo možen na praznik Sv. Treh kraljev, 6. januarja, ob 20h na povezavi: https://www.kraljicamiru.si

Informacije tudi na: https://www.youtube.com/siposh

TRIKRALJEVSKA AKCIJA:

http://www.missio.si/trikraljevska-akcija-2020-21

Podatki za nakazilo:
Prejemnik: Misijonsko središče Slovenije, Kristanova 1, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0201 4005 1368 933
Bic banke: LJBASI2X
koda namena: CHAR
namen nakazila: Trikraljevska akcija 2020/21
referenca: SI00 249300

 5. 1. - TRETJI SVETI VEČER:  V torek, 5. 1., bo zopet sveti večer. Molite po domovih in blagoslovite domove s kadilom in blagoslovljeno vodo.

KARITAS

Svoj dar lahko posredujete z SMS sporočilom KARITAS5 na 1919 in darovali boste 5 EUR . Ob grozovitem potresu na sosednjem Hrvaškem lahko pomagate z nakazilom na:

Slovenska karitas
Kristanova ulica 1
1000 Ljubljana

TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Namen: POTRES PETRINJA
Sklic: 00 627

staro in podvojeno:

31. 12. - CELODNEVNO ČEŠČENJE SVETEGA REŠNJEGA TELESA: v četrtek bo celodnevno češčenje Sv. Rešnjega Telesa. Cerkev bo odprta za češčenje med 9h in 12h (vmes bo polenajsta maša), popoldne pa bo češčenje od 15h do 17h.  Zvečer bo sv. maša ob 17h

31. 12. - DRUGI SVETI VEČER:  V četrtek bo tudi drugi sveti večer. Molite po domovih in blagoslovite domove s kadilom in blagoslovljeno vodo.

Zaenkrat načrtujem, da bodo delavniške maše v naši župniji potekale v dogovoru z verniki, ki so mašo naročili. Če si kdo zelo želi priti k maši med tednom, naj me pokliče, in bomo skušali najti kako prosto mesto. To velja za delavniške maše. Nedeljske sv. maše pa so po trenutnih omejitvah že zasedene. Prav tako načrtujem, da bo prihodnjo nedeljo (3. 1.) samo jutranja maša - načeloma s prenosom v živo, sv. obhajilo pa načrtujem tako kot običajno ob nedeljah med 10:30 in 12. uro. Med tednom pa bo sv. obhajilo zopet po starem urniku: v torek in četrtek  zvečer ob 18h in v sredo zjutraj.

MOLITEV IN POST ZA DOMOVINO (22. - 23. 12.): https://youtu.be/L68cVrMDEjQ

BOŽIČNA DEVETDNEVNICA 2020 poteka v dneh pred Božičem. Uporabniki faceBooka lahko posebno božično devetdnevnico spremljate na faceBook - profilu Šmarnice 2020 zanimiva zgodba...

Deveti dan (24. 12.) božične devetdnevnice: https://youtu.be/GSnfkrNq__w

Barvanke pa po mailu lahko naročite pri župniku. Ostali dnevi pa na: POVEZAVE klikni!)

SVETI VEČER IN BOŽIČ (24. in 25. december 2020): Iskreno bi vas prosil, da ne pridete k sv. maši. V primeru, da je maša brez ostalih vernikov, nam je za prenos po spletu izjemoma dovoljeno, da pri sv. maši poje solist. Za lepo božično mašo bi rad "izkoristil" to možnost, da bo vsaj malo petja, zato vas prosim, da ne pridete v cerkev, pač pa nas spremljate od doma.. Sv. maši s prenosom iz naše cerkve po youtubu in simbolično glasbeno spremljavo bosta na sveti večer ob 18h in na Božič ob 9h. Tu je povezava za ogled božične sv. maše: https://youtu.be/YihgtRlb7is. - Sv. mašo torej spremljajte doma. V cerkev boste povabljeni samo k sv. obhajilu, zlasti na Božič po sv. maši.

SV. ŠTEFAN in NEDELJA SV. DRUŽINE (26. in 27. december): sv. maši bosta ob 7:30 s prenosom po spletu. Mesta, ki jih lahko zapolnimo v cerkvi, so žal že zasedena.

BOŽIČ V LJ. STOLNICI - PRENOS: Prenos polnočnice bo iz ljubljanske stolnice na sv. večer opolnoči po TV Slovenija 1. Prenos zorne maše iz stolnice bo na Božič ob 8h zjutraj (TV Slovenija 2).

SV. OBHAJILO:

Na sveti večer bo odprta od 17h do 17:30 in od 19h do 19:30.

Ob nedeljah je cerkev odprta od 10:30 do 12h, prav tako tudi na Božič od 10:30 do 12h.

NEPOSREDNA PRIPRAVA NA BOŽIČNE PRAZNIKE:

V teh dneh poteka tudi božična osemdnevnica. Na naši spletni strani so objavljene povezave do "devetdnevnice", ki jo pripravljajo zagnani mladi... Povabljeni, da se pridružite na virtualni način.

Poskrbite za družinsko praznovanje svetega večera - z molitvijo. Na razpolago imamo tudi kadilo in oglje ter blagoslovljeno vodo.

MOLITEV IN POST ZA DOMOVINO: Ob tridesetletnici plebiscita za samostojno Slovenijo ugotavljamo, da naša domovina še zelo potrebuje molitveno podporo. Molitev in post za domovino bo od torka, 22. 12., ob 17:30 do srede, 23. 12., ob 17:30. Molitev pravzaprav že poteka. Več na: https://katoliska-cerkev.si/povabilo-k-molitvi-za-slovenijo-ob-30-obletnici-plebiscita

SPOVEDOVANJE PRED BOŽIČEM: organiziranega spovedovanja ne bo. Predlagam, da se pred Bogom pokesate svojih grehov in se opravičite svojim bližnjim, če ste jih prizadeli. Lahko pa se dogovorite z župnikom za termin za spoved (kot posamezniki ali kot družina), bodisi v času, ko je odprta cerkev za obhajilo, ali še bolje takoj po tem terminu.

RAZLAGA UKREPOV: Z 19. 12. so se načeloma spet odprla vrata cerkve za skupno bogoslužje. A v praksi za našo župnijo (ker je v ljubljanski nadškofiji in zagorski dekaniji in ker cerkev ni tako zelo velika) to izgleda tako, da bodo nedeljske in praznične maše potekale še vedno za zaprtimi vrati (brez ljudstva), večinoma sicer s prenosom. Težko bi namreč zadostili novim predpisom, ki določajo, da je lahko v cerkvi le en vernik (ali družina) na 30 m2 površine. Po izračunih je lahko v naši cerkvi pri sv. maši navzočih 5 - 6 ljudi (ali 5 - 6 družin). Tako malo vernikov je ob nedeljah praktično nemogoče sprejeti, toliko manj ob praznikih. Zato cerkve za b. praznike praktično ostajajo zaprte. - K delavniškim mašam pa boste verniki lahko prišli po predhodnem dogovoru z župnikom, pri čemer boste imeli prednost tisti, ki ste sv. mašo naročili (naročili mašni namen). Še vedno pa drži, da lahko tako ob nedeljah in praznikih (ter določenih delavnikih) lahko pridete v cerkev na tiho molitev in k sv. obhajilu. Tudi takrat drži, da je naenkrat v cerkvi lahko 5 - 6 oseb ali 5 - 6 družin. Ta številka je pa, hvala Bogu, večja kot po dosedanjih pravilih (zdaj je bila lako v cerkvi le ena družina naenkrat), zato prijavljanje za obisk v cerkvi zdaj ni več potrebno. (Lahko pa se zgodi, da boste kljub vsemu ob velikih praznikih morali kako minuto počakati pred vrati.)

DRUŽINSKO PRAZNOVANJE SVETEGA VEČERA IN BOŽIČA: Kot trenutno kaže, za božične praznike še ne bomo mogli obhajati skupne sv. maše. Predvsem se potrudite za to, da boste obhajali bogoslužje na sveti večer po družinah. To pomeni, da se boste potrudili za molitev in boste sveti večer preživeli v molitvenem vzdušju: da boste sprejeli Novorojenega medse doma, na svojem domu. (Na razpolago je kadilo in oglje.). Prenos sv. maše vamje lahko v pomoč, ampak bistveni poudarek pa naj bo na družinski molitvi rožnega venca!

DOSTOP V CERKEV: po zaslugi dobrih ljudi, ki so pripravljeni na dialog, bomo, kot kaže, sčasoma vendarle dobili možnost izgradnje dostopa za invalide in druge vozičke do cerkve, skratka možnost izgradnje bolj normalnega dostopa do vhoda v cerkev, ki se nahaja v nadstropju. Za zdaj gre za dogovarjanja, a verjamem, da bo zmagala zdrava pamet in nam bo to omogočeno. Na vse tiste, ki imajo ali bodo imeli zasluge za to, že zdaj kličem Božji blagoslov. Seveda pa moramo biti potrpežljivi, saj gre to za proces, ki bo lahko trajal še več mesecev ali tudi let. - Problem bo tudi sama izgradnja, a verjamem, da bomo stopili skupaj in zmogli.

NEDELJA KARITAS: Še vedno drži, da ima v Mercatorju naša Župnijska Karitas košaro oz. škatlo, kamor lahko darujete nepokvarljivo hrano, ki jo boste kupili v Mercatorju, za ljudi v stiski.

Ob tej priložnosti se zahvaljujem vsem rednim sodelavkam naše karitas, pa tudi vsem občasnim sodelavkam in sodelavcem, vsem, ki pomagate pri zlaganju hrane v skladišče, pa tudi vsem dobrotnikom, članom in članicam naše župnijske karitas. Opravičujem se tudi, če kdaj kaka pomoč izpade kot nepravična... Naše sodelavke se pri delitvi hrane in dobrin dosledno držijo pravil in meril, ki jih je za to postavila škofijska karitas. Jasno je, da je težko biti povsem pravičen. Vedeti pa moramo, da je Karitas tudi del Cerkve, kjer pa se držimo Jezusovih meril, kjer pa usmiljenje zavzema zelo pomembno mesto.

Če boste prišli danes ali v dneh tega tedna k sv. obhajilu, lahko prinesete s seboj dar za Karitas. Tudi škofijska Karitas se priporoča za kako nakazilo. Podatki za nakazilo so tudi na naši župnijski spletni strani. Hkrati pa velik Bog lonaj vsem, ki ste darovali ob koncertu Klic dobrote.

Letos obeležujemo 30-letnico organizirane Karitas v Sloveniji.

MIKLAVŽEVANJE: Organiziranega župnijskega miklavževanja letos ne bomo imeli. Če se bo sv. Miklavž slučajno kaj ustavil v naši cerkvi, bomo seveda poročali. Sicer pa pričakujemo, da bo sv. Miklavž nosil darove po domovih, kar je njegova starodavna navada in poklicanost.

ZALOŽBA OGNJIŠČE, ki veliko "pomaga" Miklavžu, sporoča, da imajo še na razpolago razne knjige, tudi knjige o tem svetniku. Posebno priporočamo knjigo z naslovom Miklavž že ve, katere avtor je Blaž Vozelj.

POSEBNO OBVESTILO, ki je bilo poslano z nadškofije in se tiče mojega predhodnika, tukajšnjega župnika Mirana Kelvišarja: Ko je bil g. Miran Kelvišar župnik v Motniku, je bil pred tremi leti deležen krivičnih obtožb s strani neke osebe, češ, da je pri obnovi cerkve skrunil grobnico v cerkvi in da se je neprimerno obnašal do te osebe, ki ga je tožila. Državno tožilstvo je že marca 2019 zavrglo lažno kazensko ovadbo glede skrunitve groba zadnjih motniških graščakov, ker ni bilo storjeno nobeno kaznivo dejanje, saj se omenjena grobnica nahaja na povsem drugem kraju v cerkvi. To ugotovitev je razglasilo tudi sodišče. Prav tako je sodišče zavrglo lažnivo ovadbo glede župnikove agresije nad omenjeno osebo in jo na temelju dokazov prepoznalo kot povsem neutemeljeno. Zato je bil sodni postopek zoper g. Mirana Kelvišarja ustavljen.

Lahko si predstavljamo, da je g. Miran v zadnjih letih veliko pretrpel. Hvala Bogu, je zdaj pravno - močno oproščen. Potrudimo se, da bi tudi v medsebojnih pogovorih oprali njegovo ime, saj so nepopravljivo škodo v njegovem primeru naredili tudi mediji, ki so kot preverjeno razglašali nekaj povsem nepreverjenega oz. celo zlaganega.

Toliko za ilustracijo, da si boste laže predstavljali, v kako pokvarjeni družbi živimo. (Lahko si vprašamo vest, katere medije spremljamo ali celo podpiramo...) - Hvala Bogu, je še nekaj pravice na tem svetu, le dolgo moramo čakati nanjo.

TEDEN KARITAS (23. - 29. november 2020)

V ponedeljek, 23. novembra, začenjamo teden Karitas pod geslom: Slišim te! Nadškof Alojzij Cvikl je kot uvod v letošnji teden Karitas povedal: "Letošnji teden Karitas bo drugačen, kot so bili dosedanji. Manj prazničen, bolj delaven. Vedno bolj se kaže, da ljudje v tem času negotovosti, strahu in nenehne grožnje potrebujejo psihosocialno pomoč. Z drugo besedo: iščejo nekoga, ki jih bo slišal in komur bodo lahko zaupali svoje težave. Malo je potrebno za povrnitev upanja: človeka je treba opaziti, ga sprejeti, mu prisluhniti, samo tako se bo počutil sprejetega, razumljenega in spoštovanega."

Lepa priložnost torej, da prisluhnemu drug drugemu, v tem času predvsem po telefonu...

sredo, 25. novembra, ob 20. uri bo dobrodelni koncert Klic dobrote, tokrat kar iz studia RTV Slovenije. Prenos bo po TV Slovenija 1, Radiu Ognjišče in Radiu Slovenija. Vabljeni k darovanju v času koncerta in še ves december.

V nedeljo, 29. novembra, bo nedelja Karitas. Če boste prišli v nedeljo k obhajilu, lahko prinesete s seboj dar za Karitas. Za Karitas pa lahko darujete tudi tako, da nakažete dar na škofijsko Karitas. Podatki za nakazilo so tudi na naši župnijski spletni strani:

Ob nedelji karitas lahko nakažete svoj dar na:

Škofijska karitas Ljubljana

Poljanska 2

1000 Ljubljana

TRR: SI56 0214 0008 9842 562

Sklic: SI00 216

Namen: Stiska

Koda: CHAR

Lahko pa tudi darujete ob koncertu Klic dobrote v sredo, 25. novembra, zvečer. Bog povrni

Letošnji teden Karitas obeležuje tudi 30-letnico organizirane Karitas v Sloveniji.

 

ROMARSKI SHOD: v soboto, 14. novembra, bo romarski shod v čast fatimski Materi Božji. Shod bo potekal že dopoldne, za zaprtimi vrati, in sicer bo ob 9h molitvena ura, ob 10h pa sv. maša. Shod boste lahko spremljali po youtubu in po Katoliškem radiu Mir Slovenija.

TEDEN ZAPOROV bo potekal od 15. do 21. novembra. Letos nas bo spremljalo geslo: Združeni v zapori, zato skupaj molimo, zato skupaj delujmo, zato skupaj povejmo: Ti nisi sam! Ti nisi sama!

VEROUK: po dveh tednih počitnic bo ponovno potekal verouk, in sicer na daljavo. To pomeni, da bo v razpredelnici na župnijski spletni strani označeno, kaj morate otroci s starši doma sami predelati, in kaj je za nalogo. Če bo vse prav, boste o obveznostih obveščeni tudi po mailu (če ste nam zaupali mail). V kolikor vam pa moderna tehnika ne ustreza, pač, naredite vsak teden po eno lekcijo naprej.

CERKEV BO ODPRTA

- ob torkih, četrtkih in petkih od 18h do 18:30 (ob četrtkih je tudi tiha adoracija)

- ob sredah od 7h do 7:30

- ob nedeljah bo cerkev odprta od 10:30 do 12h

Kadar bo cerkev odprta, bo tudi možnost sv. obhajila v intervalih po 5-10 minut, če bom le zdrav.  - Cerkev bo odprta tudi prihajajočo soboto, na dan romarskega shoda, od 15h do 16h. Zlasti ob nedeljah velja opozorilo, da vas ne sme biti več kot 6 naenkrat - ne v cerkvi, ne pred cerkvijo.

NADŠKOF STANISLAV ZORE MOLI Z NAMI: Povabljeni k molitvi z nadškofom Stanislavom Zoretom. Vsak dan po Radiu Ognjišče ob 12h namreč po novem g. nadškof moli molitev Angel Gospodov in molitev za zdravje. Povabljeni, da se pridružimo. G. nadškof Stanislav mašuje ob sobotah zvečer ob 19h po radiu Ognjišče, - že nedeljsko sv. mašo.

ZAHVALA OB ZAHVALNI NEDELJI: Posredujem vam tudi zahvalo naših škofov ob zahvalni nedelji: https://katoliska-cerkev.si/zahvale-slovenskih-skofov-ob-zahvalni-nedelji-2020  (poiščite nadškofijo Ljubljana!). Obenem se vam, zlasti župnijskim sodelavcem, zahvaljujem tudi sam. Najlepši oz. najbolj aktualen odlomek iz nadškofove zahvale se mi zdi sledeči:

"Zahvaljujem se vam, dragi bratje in sestre, ki ste v tem času odkrivali, kaj je v vašem življenju dragoceno. Mnogi ste odkrili, kako pomembna je družina, in to v vseh časih. Spoznavali ste lepoto skupne molitve, naučili ste se blagoslavljati sebe, svoje domove in tudi velikonočna jedila. Posebej sem vam hvaležen, da niste pozabili na svoje duhovnike. Mnogi so povedali, da ste jih poklicali, da ste na vrata župnišča obesili vrečko s hrano, da ste nakazali svoj denarni prispevek. Duhovniki so bolj živo začutili, da cenite njihovo navzočnost in delo med vami. Hvala vam za to" (nadškof Stanislav Zore).

ZAVOD ŽIVIM nas vabi k posebni akciji, ki se imenuje duhovna posvojitev nerojenega otroka. Gre za to, da bi 9 mesecev molili za nekega nerojenega otroka, ki ga pozna le Bog, in za njegove starše. Več na: http://www.zavod-zivim.si

STARO, PODVOJENO:

VERNE DUŠE - SPOMIN VSEH VERNIH RAJNIH (2. 11.): v ponedeljek je pravzaprav tisti dan, ko po cerkvenem koledarju molimo za rajne vernike. Sv. maša v naši cerkvi s prenosom po youtubu bo ob 7:30 zjutraj.

POST ZA KONEC PANDEMIJE: slovenski škofje nas vabijo, da v petek, 6. novembra 2020, molimo in se postimo za prenehanje epidemije. Izkušnja vere nas uči, da so naši predniki na velike preizkušnje vedno odgovarjali z ljubeznijo do bolnikov in s poglobitvijo vere. Škofje zato vabijo k molitvi in postu z namenom prenehanja epidemije, solidarnosti z bolniki in njihovimi družinami ter v znamenje podpore zdravstvenim delavcem pri premagovanju te bolezni. (Tudi letošnji oratorij bi spregovoril o moči posta in molitve - govoril bo o kraljici Esteri in njenem judovskem narodu, ki si je s postom izprosil rešitev od Boga...)

MOLITEV ZA POKOJNE Škofje nas vabijo k družinski molitvi za pokojne, in sicer 1. 11., na praznik zvečer, ob 18h. Iz tega razloga bo tudi zvonilo po naših cerkvah - z namenom klicanja k molitvi! Po radiu Ognjišče pa se bo molitev s škofi pričela že ob 17. uri.

MOLITVE ZA RAJNE: Letos sem jih molil sam, in se pri tem posnel. Opravičujem se tistim, ki niste vedeli za to možnost. Molitev še vedno lahko spremljate po po spletu: https://youtu.be/2AnwHuw6uyY 

PRAZNIK VSEH SVETIH: javnega blagoslova grobov ne bo. Duhovniki bomo grobove blagoslovili zasebno. Ponekod bo v času blagoslova grobov tudi zvonilo. (Jaz bom pač blagoslovil grobove v Šentlambertu in sem jih že na Sveti Gori...)

 

VEROUČNE POČITNICE: Osnovnošolski otroci imajo ta teden (2. - 6. 11.) še počitnice. To pomeni, da tudi verouka NE bo. Bi pa iskreno prosil, da jutri v ponedeljek po družinah zmolite vsaj eno desetko za vse pokojne, priporočljivo pa je, če zmolite ves rožni venec. Opravijo naj pa vse veroučne obveznosti za nazaj, če kdo zaostaja. Na: http://sku.rkc.si/2020/10/30/praznik-vseh-svetih/  najdete tudi kak nasvet za tiste, ki bi radi iz ljubezni do Boga postorili kaj več, kot samo to, kar je nujno...

 MENJAVA URE bo potekala v noči iz 24. na 25. oktober. (Pravilo je namreč, da se to zgodi na zadnjo nedeljo v oktobru ob 3h zjutraj, ko se kazalci premknejo eno uro nazaj, na 2. uro.).

MOLITVE ZA RAJNE bom letos molil v vaši odsotnosti, in sicer na praznik Vseh svetih, 1. novembra 2020, ob 7:30. Tukaj bo objavljena povezava do prenosa molitev, ki si ga boste lahko mirno ogledali tudi kasneje, in zraven molili. Molitve lahko naročite v župnišču ali še bolje po telefonu ali elektronski pošti. S tem, ko naročite molitve, se strinjate, da so imena vaših pokojnih javno prebrana na spletu.

PREMIERA FILMA O FRANCU KSAVERJU MEŠKU:

Studio Siposh, ki je pripravil že dokumentarni film o bl. Alojziju Grozdetu, vabi na premierni ogled filma o duhovniku in pisatelju Francu Ksaverju Mešku. Premiera bo v nedeljo, 25. oktobra, ob 20h po spletu:

http://www.ksaver.si

Informacije tudi na: https://katoliska-cerkev.si/premiera-filma-tihi-veceri-od-doma

(Omenjeni film je bil pravzaprav zamišljen že kot priloga k redni knjižni zbirki Mohorjeve družbe za leto 2020.)

PRAZNIK VSEH SVETIH (1.11.)

V nedeljo, 1. novembra, bo praznik vseh svetih. Ob 7:30 bom v vaši odsotnost v cerkvi molil molitve za rajne, ki ste jih naročili. Molitev boste lahko spremljali po spletu (spremljajte spletno stran župnije, kje bo navedena povezava do molitev).

Po molitvah bom ob 8:00 daroval sv. mašo, ki bo prav tako v prenosu po spletu, vendar preko druge povezave. Povezava do maše bo samo kratek čas na spletu, povezava do molitev bo pa ostala dalj časa.

Javnega blagoslova grobov ne bo. Duhovniki bomo grobove blagoslovili zasebno. Ponekod bo v času blagoslova grobov tudi zvonilo.

MOLITEV ZA POKOJNE

Škofje nas vabijo k družinski molitvi za pokojne, in sicer v soboto, na predvečer praznika vseh svetih, in v nedeljo zvečer, obakrat ob 18h. Iz tega razloga bo oba dneva (31.10. in 1. 11.) tudi zvonilo po naših cerkvah - z namenom klicanja k molitvi!

CERKEV BO ODPRTA

- ob torkih, četrtkih in petkih od 18h do 18:30

- ob sredah od 7h do 7:30

- ob nedeljah bo cerkev odprta od 11h do 12h

Kadar bo odprta cerkev, bo tudi možnost sv. obhajila v intervalih po 5-10 minut, če bom le zdrav.

Ob navedenih urah med tednom bom na razpolago tudi za sv. spoved, in sicer v zakristiji (načeloma ne velja ob nedeljah). Spoved pred prazniki priporočajo tudi naši škofje

GLEDE SPLETNIH PRENOSOV SV. MAŠ:

Za prenos sv. maš morajo biti izpolnjeni določeni pogoji, med drugim ta, da se prenos spremlja direktno, ne pa kasneje, z zamudo. Zato so prenosi maš iz naše cerkve v bodoče (recimo novembra) postavljeni pod vprašaj. Če bom imeli prenos, bom takoj po končani sv. maši moral pobrisati povezavo do prenosa. Druga možnost, h kateri se pa nagibam, je ta, da bom posnel samo besedno bogoslužje oz. razmišljanje ob Božji besedi. Dokončno se bom odločil v začetku novembra. Delavniških maš praviloma ne bom prenašal. Za nadaljnje prenose pa nič ne obljubim, ker s spletnimi prenosi obstaja nevarnost, da razvrednotimo sv. mašo oz. da postanemo preveč virtualni...

MLADINSKI VEROUK (zlasti za 9. razred in 1. letnik) se bo odvijal ob petkih zvečer na dva tedna. Naslednje srečanje bo v petek, 27. oktobra, zvečer. (organizirano bo virtualno srečanje)

MISIJONSKA NEDELJA (18.10.):

Darove ob misijonski nedelji lahko nakažete na:

TRR: SI56 0201 4005 1368 933

namen nakazila: Misijonska nedelja 2020

sklic: 00 249807

koda namena: CHAR

Misijonsko središče Slovenije

Kristanova 1

1000 Ljubljana

V vseslovenskem prostoru smo se na misijonsko nedeljo spomnili pokojnega laičnega misijonarja dr. Janeza Janeža, ki je deloval kot zdravnik na Kitajskem in na Tajvanu. Letos mineva 30 let njegove smrti.

NOVA TELEFONSKA ŠTEVILKA 

Poleg stacionarne telefonske številke 03-567-11-06 ima zdaj župnija Kisovec tudi mobilno telefonsko številko, in sicer: 070-583-270, na katero lahko pokličete ali pošljete tudi SMS. Opozarjam vas pa, da mobilni telefon pripada župniji. To pomeni, da ga v času moje odsotnosti ali zadržanosti lahko uporablja kdo od župnijskih sodelavcev.

Še vedno se bom oglašal tudi na stacionarni telefon. Če kdo kliče iz hišnega telefona, je bolj primerno, da me še vedno kliče na stacionarno številko:

03-567-11-06; če kličemo iz stacionarnega telefona na mobilni telefon, običajno namreč to zelo drago pride, sploh v primeru daljših pogovorov.

VEROUČNE POČITNICE bodo od 26. oktobra do 1. novembra, saj imajo otroci takrat počitnice tudi v šoli.

 

STARO IN PODVOJENO:

ROMARSKI SHOD v čast Fatimski Mariji bo v soboto, 17. oktobra: ob 17h bo molitvena ura, ob 18h pa sv. maša, ki naj bi jo bo daroval bolniški duhovnik msgr. Miro Šlibar, lurški kaplan, vendar je to zdaj nemogoče, zato bom maševal sam in vas izročil Marijinemu brezmadežnemu Srcu. G. Miro Šlibar bo pa v duhu povezan z nami. Dogajanje v cerkvi boste lahko spremljali po youtubu in po Katoliškem radiu Mir Slovenija. (Procesije ne bo. Prav tako odpade sleherna pogostitev!)

ROMANJE NA BREZJE ODPOVEDANO (18. 10.) s prošnjo za duhovne poklice bo na nedeljo popoldne v lastni režiji (samo za nekatere predstavnike dekanije). Molitvena ura na Brezjah bo ob 15h, sv. maša pa ob 16h. Romanje je pravzaprav postavljeno pod vprašaj. Kljub temu vam pa molitev za duhovne poklice zelo priporočam: veliko molite za nas duhovnike, tudi če boste ostali doma.

DUHOVNA MISEL NA ETV

Duhovna misel poteka vsak ponedeljek ob približbno 19:10, in sicer kot odmev na nedeljo. ETV pa najdete na:

Operater

Programsko mesto

Telemach

717

Telekom Slovenije

695

T2

285

Običajno jo pa lahko najdete po dogodku tudi na Youtube, in sicer s ključno besedo TelevizijaETV

 

STARO IN PODVOJENO:

ZAČETEK SKAVTSKEGA LETA - VABILO SKAVTOV:

Skavti začenjamo novo skavtsko leto. Medse vabimo vse, ki ste stari med 8 in 21 let. Dobimo se v soboto, 10. 10. 2020 ob 13. uri v Evroparku, kjer bo potekal dan odprtih vrat.

Vabljeni ste 10. 10. ob 15h na različne lokacije. Nove lokacije so:

- 3. - 5. razred: pri kaplaniji oz. župnišču v Zagorju

- 6. raz. - 1. letnik: Farški travnik pri Ribniku v Zagorju

- 2. letnik do 21. leta starosti: parkirišče v Evroparku.

(ker še vedno lahko pride do sprememb, za vsak slučaj spremljajte faceBook - steg Zagorje 1)

Sestanek za starše skavtov: v nedeljo, 11. oktobra, ob 19h - "on line".

TEDEN ZA ŽIVLJENJE: med 4. in 11. oktobrom poteka teden za življenje pod geslom: "Da bi si bili dobri sopotniki na poti v prihodnost." (To so besede, povzete po pokojnem nadškofu Alojziju Šuštarju, katerega ob 100-letnico rojstva bomo obhajali letos.)

VEČERNE MAŠE so od vključno 5. oktobra naprej ob 18h.

TRADICIONALNO SREČANJE STAREJŠIH, ki ga župnijska Karitas običajno organizira vsako leto septembra, je letos zaradi nevarnosti širjenja smrtonosnega koronavirusa žal odpovedano. Povem vam pa, da naša Karitas veliko misli tudi na starejše. Vznemirja nas slaba vest, saj imamo občutek, da premalo storimo zanje. Skratka, vse starejše in kakor koli drugače preizkušane, bolne in invalidne ljudi posebej pozdravljamo in spodbujamo, da bi kljub preizkušnji ohranili vedrino in pogum. Želimo vam seveda tudi veliko zdravja. Bog z vami!

MLADINSKI VEROUK za mlade po birmi bo ob petkih zvečer na dva tedna. Naslednje srečanje bo 16. 10. zvečer.

GLAVNI ROMARSKI SHOD (17. 10.)

Glavni letošnji romarski shod v čast fatimski Materi Božji bomo obhajali v soboto, 17. oktobra. Letos žal ne bomo imeli procesije po sv. maši, ker si je zaradi preprečevanja možnosti okužbe ne upamo imeti. To pomeni, da bo slovesnost potekala samo v cerkvi. Obdržali bomo ure, ki so rezervirane za vsakoletni oktobrski romarski shod: ob 17h molitev rožnega venca, ob 18h sv. maša, ki jo bo daroval msgr. Miro Šlibar, lurški kaplan in bolniški duhovnik. Po vsej verjetnosti bo še kratek "program" po sv. maši. V okviru romarskega shoda bomo imeli tudi obnovitev posvetitve Marijinemu brezmadežnemu Srcu, na katero se bomo pripravljali v oktobru z molitvijo rožnega venca, s pobožnostjo prvega petka in prve sobote in še na druge načine.

ROMANJE NA BREZJE (18. 10.)

Dekanijsko romanje na Brezje za nove duhovne poklice bo v nedeljo, 18. oktobra, popoldne. Romanje ne bo organizirano. Vabljeni v lastni režiji!

 

STARO:

ROMARSKI SHOD V ČAST FATIMSKI MARIJI bo v soboto, 19. septemra: ob 16h bo molitvena ura, ob 17h pa sv. maša. Prenos bo tudi po Katoliškem radiu Mir Slovenija.

NABIRKA ZA SVETO DEŽELO (13. 9.)

Običajno imamo nabirko za Sveto deželo na veliki petek ali v bližini velikega tedna. Letos je bila takrat cerkev zaradi koronavirusa zaprta, zato so škofje datum nabirke prestavili na 13. september, v bližino praznika povišanja Svetega Križa (14. 9.).

Katoličani v Sveti deželi v glavnem živijo od romarjev. Lahko si predstavljate, da letos zaradi velikega zmanjšanja romanj doživljajo veliko krizo, zato vam priporočam, da ste pri nabirki velikodušni. Tako nam priporoča tudi slovenski komisar za Sveto Deželo, p. Peter Lavrih.

STIČNA MLADIH (19. 9.)

Prijave na Stično mladih so odprte! V soboto, 19. septembra, bo potekala 39. Stična mladih, tokrat v prilagojeni izvedbi na 34 lokacijah po Sloveniji. Mladi iz naše župnije ste bili prvotno povabljeni, da se udeležite "Stične" v Šmartnem pri Litiji, vendar je zdaj srečanje v Šmartnem odpovedano, prijavljeni udeleženci pa povabljeni drugam. Del programa bo skupen in posnet vnaprej, nekatere aktivnosti pa bodo organizirane na lokalni ravni. Več o letošnji vsebini in programu najdete na https://sticna.net , pa tudi na Facebooku in Instagramu Stične mladih

Zaradi vzdrževanja ustreznih ukrepov je letos za vse udeležence srečanja obvezna spletna prijava. Prijavnica je dosegljiva do 13. septembra 2020 na: sticna.net

TEDEN MOLITVE ZA DUHOVNE POKLICE bo od 6. do 13. septembra. Potekal bo pod geslom: Duhovni poklic - zaklad v glinasti posodi (prim. 2 Kor 4,7).

STARO:

SV. BIRMA bo v soboto, 5. septembra. Birmoval bo kanonik msgr. Franci Petrič. Od junijske birme nam je preostalo 12 kandidatov za sv. birmo. Sprejeli smo odločitev, da bo kljub vsemu sv. birma potekala v cerkvi s strogo omejitvijo obiska. (Starši vedo, koliko jih smejo povabiti...). Župnijsko občestvo: Molite doma! Lahko se pa udeležite birmanske devetdnevnice ob delavnikih ob 19h (edino torek, 1. 9., je že oddan oz. rezerviran za starše in botre zaradi srečanja z birmovalcem.)

BLAGOSLOV KONJ: V nedeljo, 23. avgusta, bo blagoslov konj na poligonu Konjeniškega kluba Vajkard Valvazor na Lokah, in sicer od 12h dalje. Za ta datum smo se odločili, ker ob godu sv. Jurija blagoslov zaradi karantene ni bil mogoč. Lepo vabljeni! Povabljeni bodo tudi nekateri politični veljaki. (Blagoslova psičkov letos žal ne bo.)

BIRMANSKA DUHOVNA OBNOVA: V soboto, 22. avgusta, bo duhovna obnova za birmanke in birmance. Starši boste kmalu dobili povezavo do prijavnice in boste tudi kmalu obveščeni o podrobnostih obnove in tudi birme.... - Kot vidite, je tudi sama birma nekoliko v negotovosti... Molimo za naše birmanke in birmance in njihove družine.

SV. BIRMA: začetek devetdnevnice pred sv. birmo je predviden za četrtek, 27. avgusta, ob 19h. Glede same izvedbe sv. birme spremljajte našo spletno stran oz. bomo s starši na vezi preko mailov, kajti nihče od nadrejenih sv. birme, predvidene za 5. 9., ni niti potrdil niti preklical. Če pa sv. birma bo, je po trenutno veljavnih navodilih zaželeno, da bi jo obhajali zunaj. Takšno odločitev pa lahko sprejmemo nekaj dni pred sv. birmo, v skladu z vremenom... Osebno si predstavljam, da sv. birma bo, vendar boste lahko povabili samo zelo malo družinskih članov. Če pa se bomo nekaj dni pred birmo odločili, da bi bila sv. maša zunaj, jih boste pa naknadno lahko povabili nekaj več. (Tako si osebno predstavljam sv. birmo v okviru trenutnih možnosti in še zdaleč ni dokončno, je pa tako najbolj verjetno.). Kot vidite, je glede sv. birme precej negotovosti, saj se predpisi zelo hitro lahko spremenijo.Vabim vas k molitvi za birmance in birmanke in njohove družine. Če bi se kdo od staršeb premislil in birmo prestavil na kasnejše, bolj gotove čase, ne bom nič zameril; tudi to je možno...

NUJNE ZADEVE: Če me kdaj med počitnicami ne bi dobili doma, se v nujnih primerih (zlasti za bolniško maziljenje) obračajte na sosednje župnijske urade.

RADIO OGNJIŠČE

Veste, da Radio Ognjišče naredi veliko dobrega v slovenskem medijskem prostoru, saj je v službi resnice. Najbrž pa ste tudi že slišali in si tudi predstavljate, da se je v teh težkih časih znašel v finančnih težavah. Hvala vsem, ki Radio Ognjišče podpirate kot Prijatelji Radia Ognjišče (PRO) z rednim mesečnim darom. Vabimo pa tudi nove "Prijatelje Radia Ognjišče". Informacije na: http://radio.ognjisce.si in izberete "PRO", ali po telefonu 01-512-11-26 . Verjetno se da pomagati tudi samo z enkratnim zneskom. Na Radiu Ognjišče je možno tudi naročiti čestitke itd. Tudi na ta način lahko podprete delovanje tega tako pomembnega radia, da naročite kako glasbeno čestitko.

NEDELJA SVETNIŠKIH KANDIDATOV LJUBLJANSKE NADŠKOFIJE bo v nedeljo, 20. septembra. Osrednje praznovanje bo v Ljubljani v uršulinski cerkvi Sv. Trojice, v ospredju pa bo lik Antona Strleta.

STARO:

VELIKI ŠMAREN IN ROMARSKI SHOD (15. 8.)

Na praznik Marijinega vnebovzetja bomo v kisovški cerkvi imeli sv. mašo ob 7:30 zjutraj. Opozarjam vas na to, da v Kisovcu polenajste maše žal NE BO, čeprav imamo v naši župniji Marijino svetišče. (Še ena dopoldanska sv. maša bo namreč ob 10h na Sveti Gori).

Popoldne bomo na praznik Marijinega vnebovzetja, 15. avgusta, v kisovški cerkvi imeli romarski shod v čast fatimski Mariji, ker bo sobota po trinajstem. Ob 16h bo molitvena ura, ob 17h pa sv. maša.

VELIKI ŠMAREN (MARIJINO VNEBOVZETJE) NA SVETI GORI

Na Zasavski Sveti Gori bo na Veliki šmaren (15. 8.) sv. maša ob 10h dopoldne, in sicer predvidoma na prostem. Ubogajte navodila redarjev. Lahko prinesete s seboj kako sedišče...

VELIKI ŠMAREN (MARIJINO VNEBOVZETJE) NA BREZJAH

Naši škofje nas 15. avgusta vabijo na Brezje, kjer je narodno in škofijsko Marijino svetišče. Sv. maša na Brezjah bo ob 10. uri. Obnovili bomo posvetitev slovenskega naroda Mariji, hkrati pa obhajali tudi biserno mašo kardinala Franca Rodeta.

 

 • ŠKOFOVSKO POSVEČENJE (8. avgust): V soboto bo prejel škofovsko posvečenje g. Mitja Leskovar, duhovnik ljubljanske nadškofije, ki je izbran za nuncija v Iraku. Njegovo posvečenje bo v ljubljanski stolnici, vendar bo tam omejitev obiska. Prenos posvečenja bo po Radiu Ognjišče in po Exodus TV. Škofovska posvečenja se zgodijo redko, zato vas vabim, da spremljate po omenjenih medijih. Novega škofa oz. kandidata za škofovstvo pa priporočam v molitev...
 • Za veroučne obveznosti kliknite TUKAJ oz. v zavihku "VEROUK". klikni!)
 • 20. 7.: goduje sv. Marjeta Antiohijska, ki je bila zavetnica nekdanje cerkve na Lokah. Prav je, da se je spomnimo in ne gremo kar tako mimo te tudi sicer pomembne svetnice v boju proti zlu: običajno je upodobljena s premaganim zmajem ob nogah.
 • KRIŠTOFOVA NEDELJA: V nedeljo, 26. julija, bomo obhajali Krištofovo nedeljo. Po obeh sv. mašah bomo imeli blagoslov vozil (avtomobilov, motorjev, lahko tudi koles). Vedno bolj okušamo in spoznavamo, kako nam je v tem ponorelem in preobremenjenem svetu srečna vožnja podarjena in kako zelo na mestu je prositi za Božji blagoslov na cesti. Ob blagoslovu po maši bo nabirka za MIVO: za vozila za naše misijonarje, pod geslom: Z veseljem darujem, življenja rešujem. Misijonarji so zelo hvaležni za darove... - Na razpolago bodo nalepke in kartončki, tudi za domov - za tiste, ki boste avto pustili doma in prišli peš. - Organizatorji pravijo, da je to že 33. akcija MIVA zapovrstjo.
 • ETV: Redne duhovne misli na ETV poleti ne bo. Bo pa ena okrog godu sv. Krištofa in ena okrog Velikega šmarna.
 • KARITAS: Karitas nas pa vabi, da bi darovali kaj za šolske potrebščine za tiste družine, ki si jih ne morejo privoščiti. Na razpolago so posebne položnice. Lahko pa podprete tudi akcijo karitas Zrno do zrna.
 • STARO:
 • ZVONJENJE NA PREDVEČER DNEVA DRŽAVNOSTI KOT UVOD V 30-LETNICO ZAČETKOV OSAMOSVAJANJA SLOVENIJE:V četrtek, 25. junija 2020, bomo obhajali Dan državnosti ter vstopili v trideseto leto razglasitve samostojnosti Republike Slovenije. Slovenski škofje so sklenili, da bomo na predvečer praznika v sredo, 24. junija 2020, ob 20.00 uri zvonili z vsemi zvonovi (pozor: ne bo še 30-letnica osamosvojitve).
  V znamenje ponosa in hvaležnosti za svojo domovino je na mestu, da izobesimo slovensko zastavo.
 • 24 UR POSTA IN MOLITVE ZA DOMOVINO: Od 23. junija od 17:30 do 24. junija do 17:30 bo 24 ur molitve in posta za domovino. V sredo ob 17:30 bo g. nadškof v Ljubljani daroval sv. mašo za domovino.
 • JESENSKA SV. BIRMA - SESTANEK: Sestanek za starše birmancev in birmank 8. razreda bo v torek, 23. junija, ob 20h.
 • ZAKLJUČEVANJE VEROUKA: (za tiste, ki še niso dobili spričeval): Na razpolago za spričevala bom v ponedeljek, 22. junija, od 17h do 18h ali po dogovoru. Katehistinja Jerneja bo spričevala delila predvidoma prihodnjo nedeljo, 28. junija, po polenajsti sv. maši. Če pa se komu mudi, naj jo kontaktira, da mu bo pripravila že prej.
 • ODPADNI PAPIR: Skavti vas vabijo, da se pridružite akciji zbiranja odpadnega papirja. Pri naši cerkvi na Lokah ga bodo zbirali 27. in 28. junija. Zabojnik bo stal pri našem župnišču. Vabljeni, da prinesete odpadni papir. Če bo zaradi morebitnih padavin zabojnik pokrit, papir lahko začasno odložite v župnikovi "garaži" oz. pod nadstreškom. S tem prispevkom podpirate delo mladih.
 • ORATORIJ 2020 je odpovedan.

 • STARO ALI PODVOJENO:
 • KRIZMENA MAŠA: V sredo, 17. junija, bo v ljubljanski stolnici krizmena maša, ki bi morala biti na veliki četrtek. Iz tega razloga v sredo ne bo jutranje maše.
 • V petek, 19. junija, bo praznik Jezusovega Srca, v soboto pa praznik Marijinega Srca, kateremu je posvečena naša cerkev.
 • SV. BIRMA: V soboto, 20. junija, bomo imeli sv. birmo ob 10:30 za 4 birmance iz 9. razreda, saj je nadškofija napravila izjemo in kar domačega župnika pooblastila za podelitev sv. birme navedenim štirim kandidatom. (Žal velja pri tej maši omejitev obiska.) Sv. birma za preostale birmance in birmanke iz 8. razreda in 2 iz 9. razreda pa je rezervirana za 5. septembra 2020.
 • ŽEGNANJE: V nedeljo, 21. junija, bomo imeli žegnanje, saj je nedelja po prazniku Marijinega Srca (naša cerkev je posvečena Marijinemu brezmadežnemu Srcu.). Sv. maši bosta po nedeljskem razporedu: ob 7:30 in 10:30. Pri polenajsti maši bomo imeli goste: skupina Roki, ki deluje v našem kraju in se ukvarja z ročnimi deli, bo v preddverju cerkve imela razstavo, na kateri nam bo predstavila svoje delo.
 • DEVETDNEVNICA ZA DOMOVINO: V torek, 16. junija, se bo pričela devetdnevnica za domovino pred praznikom državnosti. Priče smo tega, kako se zle sile zaletavajo v trenutno vlado, ki sicer uživa podporo velikega števila volilcev in uživa tudi naklonjenost Cerkve in tudi dokaj dobro (vsaj po mojem mnenju) vodi državo v teh težkih časih. Treba je torej veliko moliti za našo razklano ranjeno domovino in za njene voditelje. Četrtkovo molitveno uro bomo molili za domovino.
 • VEROUK: V tednu 15. - 20. junij bom v skupinah, ki jih poučujem jaz, v času verouka na razpolago za zaključevanje, zato prinesite delovne in liturgične zvezke Otroci naj se tudi kaj naučijo, saj pri meni večinoma še nimajo ocen. Prav tako čimprej prinesite obojne zvezke tisti, ki vas poučuje katehistinja Jerneja. Katehistinja bo upoštevala tiste ocene, ki jih že ima. Če pa bi kdo popravljal oceno pri učiteljici Jerneji, naj jo pa pokliče in se dogovori z njo.
 • ROMANJE BOLNIKOV IN INVALIDOV NA BREZJE: Tradicionalno romanje bolnikov, invalidov in starejših poteka na Brezjah vsako leto na tretjo soboto v juniju. Letos bo romanje v soboto, 20. junija 2020. Sv. mašo ob 10h bo daroval škof Franc Šuštar. V načrtu je, da bodo letos na Brezjah samo predstavniki romarjev, drugi pa naj bi sv. mašo spremljali po Radiu Ognjišče. V načrtu je bil tudi prenos po TV Slovenija. (Lahko pa, da se bo to še kaj spremenilo. Spremljajte po Radiu Ognjišče...).
 • MESEC JEZUSOVEGA SRCA: mesec junij je mesec Jezusovega Usmiljenega Srca in s tem pobožnost vrtnic, ki so letos zelo evharistično obarvane, saj obhajamo 10-letnico slovenskega evharističnega kongresa in Grozdetove beatifikacije.

 

 • STAREJŠA OZNANILA:
 • VEROUK Ta teden (8. -12. 6. 2020) bo spet verouk za 2., 3., 8. in 9. razred. Verouk odpade za skupine, ki jih uči katehistinja, in za 5. razred. Upam, da še poznate urnik verouka. Razredi, ki nimate verouka, čimprej prinesite zvezke, in če jih imate doma, tudi spričevala!
 • VEROUK NA PRAZNIK SV. REŠ. TELESA (11. 6.): 5. razred žal nima verouka, pač pa naslednji četrtek, 18. 6.. Birmanci pa imajo na izbiro: ali pridejo k sv. maši ali pa pridejo k verouku.

  PRAZNIK SV. REŠNJEGA TELESA IN KRVI: V četrtek, 11. junija, je zapovedani praznik Svetega Rešnjega Telesa in Krvi. Sv. maši bosta ob 7:30 in 19h. Po večerni maši bo češčenje Svetega Rešnjega Telesa ali morda celo procesija (znano bo v roku nekaj dni). (Lahko prinesete kaj rož.)
 • ROMARSKI SHOD V ČAST FATIMSKI MARIJI: V soboto, 13. junija, bo romarski shod v čast Fatimski Mariji. Ob 16h bo molitvena ura, ob 17h pa sv. maša, ki jo bo daroval lanski novomašnik g. Rok Pogačnik. Med molitveno uro bo tudi priložnost za sv. spoved.
 • PRVO SV. OBHAJILO bo v nedeljo, 14. junija ob 10:30. Na omenjeno nedeljo bo žal pri polenajsti maši postavljena omejitev obiska. Iz tega razloga bo v nedeljo, 14. junija, še ena nedeljska maša zvečer ob 19h. Bodo sicer samo trije prvoobhajanci, a naj bi bila kljub vsemu omejitev obiska v cerkvi, zato bomo izjemoma imeli sv. mašo tudi v nedeljo zvečer ob 19h, za tiste, ki ne bi mogli priti ob 10:30 (velja samo za 14. 6.).
 • V četrtek zvečer bomo pričeli z devetdnevnico pred birmo, ki bo v soboto, 20. junija, ampak samo za 9. razred, pa še to se niso vsi odločili...  Osmemu razredu je birma prestavljena predvidoma na jesenski čas.

BINKOŠTNI PONEDELJEK (1. 6.): na binkoštni ponedeljek goduje Marija, Mati Cerkve. Sv. maša v Kisovcu bo ob 19. uri (na Sveti Gori pa bo sv. maša ob 17h za odvrnitev hude ure).

 

VEROUKA ŠE NE BO: Kot imamo trenutno navodila, rednega verouka v prvem tednu junija še ne bo. (Ta teden imajo verouk samo 3 prvoobhajanci, ki bodo prejeli prvo sv. obhajilo v nedeljo, 14. junija.)

V tednu po 7. juniju bo predvidoma pri verouku možno popravljati ocene in oddati zvezke.

PRVI PETEK (5. 6.): V petek bo prvi petek: sv. maša bo ob 19h, po njej pa litanije Jezusovega Srca. Lepo povabljeni! Obiskov bolnikov po domovih naj načeloma še ne bi bilo, lahko pa naredimo kako izjemo.

PRVA SOBOTA (6. 6.): Čeprav je v soboto prva sobota, v soboto zjutraj ne bo sv. maše. Molite rožni venec doma!

ROMANJE SVETOGORCEV NA SVETO PLANINO: v nedeljo, 7. junija, bo sv. maša tudi na Sveti Planini, in sicer gre za zaobljubljeno romanje župnije Sveta Gora na Sveto Planino. Sv. maša za odvrnitev hude ure tam bo ob 14h.

PRVO SV. OBHAJILO: zaradi izrednih razmer je bilo letos dano na izbiro staršem dvoje: ali bodo prvo sv. obhajilo prestavili na prihodnje veroučno leto, ali pa bi ga izpeljali v prilagojenih okoliščinah z omejitvijo števila obhajancev in povabljenih. Približno polovica staršev se je odločila, da prestavi slovesnost na boljše čase, druga polovica pa se je odločila za čimprejšnje prvo obhajilo, pa čeprav bo manj slovesno. Manjša skupina prvoobhajancev je tako prejela zakrament “Božjega Kruha” v soboto, 23. maja. Naslednja skupina ga bo predvidoma prejela v nedeljo, 14. junija ob 10:30. Na omenjeno nedeljo bo žal pri polenajsti maši postavljena omejitev obiska. Iz tega razloga bo v nedeljo, 14. junija, še ena nedeljska maša zvečer ob 19h.

PRAZNIK SV. REŠNJEGA TELESA - TELOVO (11. 6.): sv. maši bosta ob 7:30 in 19h. Po večerni ob 19h smo običajno imeli procesijo. Kot kaže, so letos procesije odpovedane, tako da bomo po sv. maši kar v cerkvi imeli neko obliko češčenja Svetega rešnjega Telesa, ali kvečjemu v preddverju cerkve, razen če bodo škofje omilili ukrepe. Četrtkove molitvene ure pred mašo pa na praznik ne bo.

ROMARSKI SHOD v čast fatimski Materi Božji bo v soboto, 13. junija. Ob 16h bo molitvena ura, ob 17h pa sv. maša.

ŽEGNANJE bomo imeli v nedeljo, 21. junija, saj je takrat nedelja po prazniku Marijinega Srca. Takrat se župniji obeta posebni obisk...

 • O PRENOSIH SV. MAŠ: V nedeljo, 24. maja, je bil še zadnji redni prenos nedeljske sv. maše iz naše cerkve. Verjamem, da je bil prenos marsikomu v pomoč in uteho zlasti v času karantene. Hvaležen sem sošolcu - duhovniku, ki mi je to omogočil in me naučil, kako se izpelje takše prenos po youtubu. (Če se bo izkazalo za potrebno, bo že še kdaj prenos sv. maše, načeloma pa ne, ker se bom zdaj najbrž bolj posvetil katehezi.)
 • PRVO SV. OBHAJILO: V soboto, 23. maja, bomo v naši župniji imeli prvo sv. obhajilo z manjšo skupino otrok. Žal so še omejitve tako glede števila prvoobhajancev kot tudi glede števila obiskovalcev sv. maše. To pomeni, da celotna generacija otrok letos ne bo mogla iti k prvemu sv. obhajilu, vsaj ne vsi naenkrat, pač pa na sobotni slovesnosti prvih 5 prvoobhajancev, ki so se prijavili, ena od skupinic preostalih pa naslednjič, ko bo priložnost. Več kot pol staršev se je pa tako ali tako odločilo za prestavitev prvega sv. obhajila na jesen oz. na prihodnje veroučno leto (vsaj glede na trenutno povpraševanje). V soboto, 23. maja, bomo torej imeli prvo takšno prvo sv. obhajilo. Ure ne bom povedal, ker moramo v teh časih pustiti prostor v cerkvi za sorodnike in goste. - Vabim vas pa, da molite za prvoobhajance in prvoobhajanke.
 • VEROUK: otroci do konca maja ne bodo imeli verouka. Upam, da otroci in starši spremljate veroučne obveznosti na spletni strani župnije. Upam, da bo do konca maja lahko objavljena tudi kaka videokateheza.
 • SEZNAM BRALCEV: Novega seznama za bralce zdaj nekaj časa ne bo, ker v tem času nekateri hodite raje med tednom k sv. maši, oz. ne morem nikogar siliti k sv. maši.
 • SV. BIRMA: V nedeljo, 24. maja, bi morala biti sv. birma, vendar je zaradi epidemije prestavljena na naslednje šolsko leto. Datum seveda še ni znan, določen bo šele po začetku novega šolskega oz. veroučnega leta. Birmanke in birmance priporočam v molitev.

ŠMARNICE:  v cerkvi bomo imeli šmarnično pobožnost ob delavnikih, združeno s sv. mašo. (Prve tri dni maja tako ali tako vse skupaj poteka še zasebno z možnostjo prenosa.) Od vključno ponedeljka, 4. maja naprej, pa bodo večerne maše spet ob 19h.

ZA ŠMARNICE klikni "AKTUALNO!"

VEČERNE SV. MAŠE: do vključno 4. maja naprej so ob 19. uri.

____________________________________________

UPOKOJENI NADŠKOF ALOJZ URAN je bil poklican v večnost. Pogreb je bil v ožjem krogu (zaradi koronavirusa). Z dovoljenjem (in po naročilu) nadškofije je na veliko soboto po poldnevu zanj zvonilo. V naši župniji sem zanj daroval sv. mašo v soboto, 18. aprila, ob 10:30.

TEDEN MOLITVE ZA DUHOVNE POKLICE, ko smo ga običajno obhajali v tednu pred 4. velikonočno nedeljo (letos bi bilo to od 26. 4. do 3. maja), je prestavljen za nedoločen čas. Kljub temu že zdaj lahko zmolite kako molitev (ali darujete kak zdihljaj) za zvestobo in svetost nas duhovnikov. Molimo za letošnje novomašnike, ki imajo pred seboj negotovost glede novomašnega slavja... Molimo tudi za nove duhovne poklice! Teden molitve, ki ga bomo organizirano obhajali naknadno, pa bo imel naslov: Duhovni poklic - zaklad v glinasti posodi (prim. 2 Kor 4,7).

 

STARO:

MOLITEV NA BREZJAH (25. 3.): v sredo, na praznik Gospodovega oznanjenja Mariji, bo na Brezjah dan molitve v zahvalo za matere, družine in s prošnjo za zdravje vseh bolnih (MOLITE DOMA ROŽNI VENEC!).

TEDEN DRUŽINE (glej):

https://portal.pridi.com/2020/03/05/teden-druzine-2020-kdor-se-uci-je-mlad-2/

ROMARSKI SHOD V ČAST FATIMSKI MATERI BOŽJI bo v soboto, 14. marca. Odpovedan. Bo pa ta dan popoldne od 15:30 do 17h odprta cerkev za maksimalno 10 (zdravih!) vernikov za zasebno molitev.

PAPEŠKA NEDELJA bo v nedeljo, 15. marca. Bogu se bomo zahvalili za papeža Frančiška ob 7. obletnici izvolitve.

ORATORIJSKI DAN bo v soboto, 21. marca. - ODPOVEDANO!

OBHAJANJE MATERINSKEGA DNEVA: Glavna prireditev, namenjena našim materam, ki jo pripravlja naša Župnijska Karitas v sodelovanju z otroško-mladinskim pevskim zborom, bo v nedeljo, 22. marca, po sv. maši ob 10:30. (ODPOVEDANO!)

IZBIRA ČLANOV ŽPS bo prestavljena na kasnejši čas! Podrobnosti bodo oznanjene naknadno. (Že zdaj iščite primerne osebe, ki jih boste predlagali v ta tako pomemben organ in molite, da bi tudi v prihodnje imeli dober župnijski pastoralni svet.)

VSESLOVENSKO SREČANJE MOŽ: Več o programu in prijavi na spletnih straneh: http://moskaduhovnost.si in http://krscanski-mozje.si SREČANJE JE ODPOVEDANO OZ. PRESTAVLJENO ZA NEDOLOČEN ČAS...

 

NAVODILA GLEDE VAROVANJA PRED KORONAVIRUSOM: Nekoliko starejša pravila, a vendar vedno aktualna: Če zbolimo, ostanemo doma. Upoštevamo pravila higiene kašlja (to pomeni, da si ob kašljanju usta zakrijemo z robčkom ali rokavom). Ne dotikamo se oči, nosu in ust. Redno si umivamo roke z milom in toplo vodo ali uporabimo razkužilo za roke. Izogibamo se zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Začasno iz kropilnikov umikamo blagoslovljeno vodo. Verniki naj se pri vstopu v cerkev spoštljivo pokrižajo in pokleknejo. Pri pozdravu miru duhovnik in verniki opustijo stisk roke. Škofje vernike prosijo, da obhajilo spoštljivo prejemajo samo na roko.

KRIŽEV POT, ZDRUŽEN Z ROMANJEM. bo v soboto, 4. aprila, in sicer nekje v bližini Ljubljane naj bi molili križev pot v naravi, spotoma pa naj bi obiskali skupnost Barka. - ODPOVEDANO!

 

 • V postnem času bi kot vzklik za "Skrivnost vere" vzklikali: "Kadar uživamo ta kruh", ob petkih pa "Reši nas, Odrešenik sveta".
 • PREJELI SMO POSEBNO VABILO V ZAGORJE ZA POSTNI ČAS: - ODPOVEDANO OZ. PREKNJENO!

 • V postnem času ste povabljeni, da se pridružite programu »Živi in deli Kristusa«. Namenjen je vsem, ki bi v milostnem času pred Veliko nočjo želeli poglobiti svojo povezanost s Kristusom in napredovati v življenju po veri.

  Pripravljenih bo 5 srečanj, vsako nedeljo v marcu po večerni sv. maši - v Zagorju. Datumi: 1. 3., 8. 3., 15. 3., 22. 3., 29. 3. (od 18:45 do 20:30).

  Srečanja, ki se vsebinsko nadgrajujejo, bodo trajala predvidoma od 18:45 do 20:30.

  Pridite, odprimo srca Odrešeniku!

 • PRIPRAVA NA ZAKON bo v župnišču v Zagorju: 29. 2., 1. 3. ter 7. 3. in 8. 3., vse dneve ob 19h.
 •  
 • STARO IN PODVOJENO:
 • SREČANJE ČLANOV ŽPS za naš arhidiakonat bo v soboto, 7. marca, v Ljubljani v Zavodu sv. Stanislava, od 9h do 13h.
 • PEPELNICA (26. 2.): V sredo bo pepelnica. Sv. maša bo samo zvečer ob 18h. Jutranje maše žal ne bo. Pri sv. maši bomo imeli obred pepelenja v znamenje spokornosti in spreobrnjenja.

 

PUSTNA SOBOTNA ISKRICA:

Radio Ognjišče, Slovenska Karitas in Misijonsko središče Slovenije običajno na soboto pred Pustno nedeljo organizirajo PUSTNO SOBOTNO ISKRICO.

Zaradi smrti Franca Boleta, ki velja za ustanovitelja Radia Ognjišče, je pustno rajanje odpovedano.

Kljub temu pa bodo po telefonu zbirali sredstva za gradnjo učilnic in ambulante v afriškem Burundiju, kjer deluje misijonarka s. Vesna Hiti.

DUHOVNE VAJE OZ. TABOR ZA MLADE pod naslovom Dobri Pastir bo od 21. do 23. februarja na Bledu. Vabljeni zlasti srednješolci! Informacije pri župniku.

 

ZIMSKE POČITNICE so od 17. od 21. februarja. Ker otroci nimajo pouka v šoli, tudi verouka v tem času ne bo.

INFORMATIVNA DNEVA na Škofijski klasični gimnaziji v Šentvidu pri Ljubljani in v Jegličevem dijaškem domu bosta v petek, 14. februarja, (9h in 15h) in v soboto, 15. februarja (9h): http://www.stanislav.si

SVETOVNI DAN BOLNIKOV bo v torek, 11. februarja, ko goduje lurška Mati Božja. Dopoldne bo slovesno na Brezjah, na Polšniku in še kje. Ob letošnjem  28. svetovnem dnevu bolnikov je papež Frančišek napisal poslanico z naslovom: Pridite k meni vsi, ki ste utrujeni in obteženi, in jaz vam bom dal počitek. Ob dnevu bolnikov želim veliko Božjega blagoslova vsem bolnim bratom in sestram, hkrati pa sem hvaležen vsem, ki bolnikom pomagate in jim strežete, bodisi kot domači (svojci, sorodniki, prijatelji...) ali kot zdravstveno in bolniško osebje. Iz pisma, ki ga je ob svetovnem dnevu bolnikov napisal g. Andrej Lažeta, koordinator bolniške pastorale:

"Bolan človek, morda celo 'pribit' na posteljo, je resnično podoben križanemu Odrešeniku - trpi."

" Jezus je v tem smislu svoji Cerkvi zapustil celo zakrament sv. bolniškega maziljenja, katerega učinek je združenje s Kristusovim trpljenjem, saj po milosti tega zakramenta prejme bolnik moč in dar, da se tesneje zedini s Kristusovim trpljenjem; bolnik je na neki način posvečen za to, da obrodi sad z upodobitvijo po Kristusovem odrešenjskem trpljenju. Trpljenje, posledica izvirnega greha, dobi nov smisel, saj postane delež pri Jezusovem odrešenjskem delu (KKC 1521)."

ROMARSKI SHOD v čast fatimski Materi Božji oz. v čast sv. Frančišku in Jacinti bomo obhajali v soboto, 15. februarja. Molitvena ura bo ob 15:30, sv. maša pa ob 16:30. Spomnili se bomo sv. Frančiška in Jacinte ob njunem godu. Tokrat bo poudarek na sv. Jacinti, saj letos obhajamo 100-let Jacintine smrti (+20. februar 1920).

GOD SV. FRANČIŠKA IN JACINTE MARTO bomo obhajali v četrtek, 20. februarja, ki je smrtni dan Jacinte. Molitvena ura bo ob 17h, sv. maša pa ob 18h.

PEPELNICA (26. 2.): sv. maša z obredom pepelenja bo ob 18h.

SLAVILNI KONCERT (ZA MLADE IN ODRASLE)

V nedeljo, 9. februarja, ob 19h bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani koncert slavilne glasbe. Navzoča bosta Martin Smith in Noel Richard iz Velike Britanije, ki veljata za svetovno znana izvajalca takšne glasbe, igrale bodo pa tudi slovenske glasbene skupine: Svetnik, Abend in CheckPoint. Vstopnice lahko dobite na http://www.eventim.si

Informacije tudi na: http://katoliskamladina.si/koncerti .

KATOLIŠKI INŠTITUT: Ob 10-letnici prvega vpisa na Katoliški inštitut smo dobili reklamo ter vabilo na študij na tej ustanovi: http://fppv.si

STATISTIKA ZA LETO 2019 (tudi v zavihku iz TISKANIH OZNANIL):

KRSTI: V Kisovcu je bilo v letu 2019 krščenih 11 otrok: 5 iz cerkvenega zakona, 2 iz civilnega zakona in 4 zunajzakonski otroci. (V letu 2018 je bilo krščenih samo 6 otrok.)

POROKE: V kisovški poročni knjigi sta v letu 2019 zabeleženi 2 cerkveni poroki, ki sta bili urejeni preko naše župnije. (V letu 2018 je bila samo 1 poroka.)

POGREBI: V letu 2019 je bilo cerkveno pokopanih 16 vernikov, od tega so bili z zakramenti prevideni le 4. Najstarejša je dopolnila 94 let, najmlajša pa je dopolnila 52 let (to je popravek, prvotno smo objavili napačne podatke glede najmlajšega). (V letu 2018 je bilo 11 cerkvenih pogrebov.)

REVIJA VZGOJA, ZANIMIV ČLANEK: Blaž Vozelj, ki v naši župniji običajno pripravlja božičnico, je pripravil članek o ljudeh z motnjami v duševnem razvoju, in sicer je pisal o tem, kako je njihovo zadovoljstvo odvisno od njihovega duhovnega življenja. Članek je bil objavljen v novi številki revije VZGOJA. Informacije o reviji dobite tudi pri meni, ali po internetu: http://www.revija-vzgoja.si/revija-vzgoja/predstavitev-revije

STARO IN PODVOJENO:

 •  

Slovenska karitas nas vabi, da bi se v postu odločili za katero od sledečih akcij:

 • Spodbuda 40 dni brez alkohola: Letos ta akcija ali spodbuda nosi podnaslov: Za odgovoren odnos do alkohola. Geslo vsakega izmed nas vabi, da smo doma, na cesti, v službi in pri slehernem delu ter družbi odgovorni - brez alkohola in drugih drog. Gre torej tudi za to, da s svojo držo skušamo oblikovati navade in vzorce v družbi. Vsak korak šteje! V okviru te akcije bo tudi sv. maša na Brezjah v soboto ob 10h. Daroval jo bo Kristjan Gostečnik. Po maši bodo tudi pričevanja. - Vabljeni ste, da vzamete zgibanke in solzice akcije 40 dni brez alkohola.
 • Povabljeni ste tudi k dobrodelni akciji za pomoč JV Evropi. Zgibanke s položnico nosijo naslov: Ne pozabimo.
 • Ena od akcij je tudi Poglobimo postni čas, ko bomo ob petkih pri maši prebirali misli, ki so za bogoslužje pripravljene vnaprej. Podnaslov je: Od petka do petka.
 • Še ena možna akcija pa je postni koledar, ki je bil pripravljen v sodelovanju z revijo Mavrica. Otroci ga bodo dobili pri verouku. Letos so napisane naloge posebej za otroke, posebej za mlade in posebej za starše.
 •  
 • DRUŽINA V VSAK SLOVENSKI DOM: Med nas je prišla prenovljena Družina (časopis), obogatena z novimi vsebinami. V uredništu si prizadevajo, da bi vas nagovorili in vam približali krščanske vsebine. Zato so se odločili za posebno naročniško akcijo in vas prosijo, da si po maši vzamete nekaj časa in izkoristite posebno ponudbo. Na voljo so posebne naročilnice, ki vam bodo omogočile prejemanje treh zaporednih številk tednika Družina brezplačno. Ob tem vam založba Družina podarja priložnostno darilo: kuharsko knjižico Praznične dobrote. Naročilnice še vedno lahko dobite pri župniku. Kdor bo oddal izpolnjeno naročilnico, bo dobil omenjeno knjižico. Naročilnico lahko v miru izpolnite tudi doma in jo čimprej prinesete nazaj ali pa jo sami po pošti pošljete na založbo kot dopisnico.
 • PEVEC STANE VIDMAR: v nedeljo, 20. januarja, bo pevec Stane Vidmar po sv. maši, ki bo ob 10:30, v cerkvi imel pričevanje z naslovom Božič brez tebe (pričevanje v obliki koncerta). Lepo povabljeni! Zaželeni so prostovoljni prispevki.

  MePZ LADKO KOROŠEC bo v naši cerkvi prepeval v nedeljo, 27. januarja, pri polenajsti maši in po njej. Lepo vabljeni!

 

 • ZAVOD ANTONA MARTINA SLOMŠKA V MARIBORU prosi za pomoč za odkup stavbe, v kateri je prihodnost naših otrok. Žalostna zgodba finančnega zloma mariborske nadškofije ima za posledico žal tudi to, da je ogroženo šolanje dijakov v Zavodu Antona Martina Slomška. S svojim darom lahko pomagate Zavodu pri odkupu stavbe, ki so jo zasegle banke upnice... Več na priložnostni zloženki ali po mailu dar@z-ams.si

 • Dr. Ivan Štuhec, strokovni direktor Zavoda, vso resnico zloma mariborske nadškofije opiše v knjigi Slovenija brez Patrie in Zvonov in lepo prosi za pomoč.

 • STARO IN PODVOJENO:
 • 31. 12. - CELODNEVNO ČEŠČENJE: V ponedeljek, 31. 12., je celodnevno češčenje v naši župniji. S češčenjem bomo pričeli ob 9h. Sledila bo sv. maša ob 10:30, in sicer jo bo daroval naš rojak g. Gregor Celestina. Lepo povabljeni k tej sv. maši. Po maši bo češčenje do 12. ure. - Od 12h do 14h bo prekinitev češčenja. Od 14h do 15h bo češčenje v tišini. Od 15h do 17h bodo razne molitvrne ure. Ob 17h bo molitvena ura, kakršno imamo običajno na romarskih shodih. Ob 18h pa bo še sklepna sv. maša.
 • 31. 12.: zvečer je drugi sveti večer. To pomeni, da po stari navadi zvečer zmolite rožni venec ter blagoslovite domove in jih pokadite s kadilom.
 • 1. 1.: na novega leta dan, bosta sv. maši ob 10:30 in ob 18h. Prav je, da novo leto pričnemo s sveto mašo, s prošnjo za Božji blagoslov. (1. januar je tudi dan mučenja in smrti bl. Alojzija Grozdeta, zato bo posebej slovesno v Mirni na Dolenjskem. Sv. maša tam bo ob 10:30, ob 12h pa molitev na kraju najdenja bl. Grozdeta.)
 • Adventna akcija: Otroci, ki so v času adventa zbirali prihranke za lačne otroke v misijonih, naj te darove prinesejo v kartonastih hranilnikih prihodnjo nedeljo, in jih položijo k jaslicam.
 • Verouka ta teden ne bo, ker so do Treh kraljev (do 6.1.) božične počitnice.
 • VERSKI TISK: Januar je mesec verskega tiska. Vabljeni ste, da obnovite naročnino na verski tisk.
 • KONCERT oz. PRIČEVANJE: Stane Vidmar bo imel koncert oz. izpoved v pesmi v naši cerkvi v nedeljo, 20. januarja, po polenajsti maši, in sicer pod naslovom Božič brez tebe.
 • BOŽIČNE PESMI: MePZ Ladko Korošec bo predvidoma pel v nedeljo, 27. januarja, pri maši ob 10:30 in po njej.
 •  
 • ZAKONSKI JUBILEJI: obhajali jih bomo na nedeljo Svete Družine, 30. decembra, ob 10:30. Pari, ki ste v letu 2018 obhajali okroglo obletnico cerkvene poroke na 5 let (5, 10, 15, 20 in več let), ste lepo povabljeni! Prej se javite v župnišču!

STARO IN PODVOJENO:

večinoma STARO IN PODVOJENO:

 

SKAVTI: še vedno se otroci (od 8. leta starosti naprej) in mladi lahko pridružijo zagorskim skavtom. Skavtska vzgojna metoda se je izkazala za zelo učinkovito. Informacije pri župniku osebno.

 

 

 • MAŠA ZA DOMOVINO OB OBLETNICI POSADITVE LIPE: V nedeljo, 4. novembra, bomo ob 10:30 imeli sv. mašo za domovino ob obletnici posaditve lipe. Po sv. maši bo zunaj pred cerkvijo blagoslov obeležja, ki bo postavljeno ob lipi. Prav je, da se ve, s kakšnim namenom je bila lipa posajena: iz ljubezni do domovine. Prav je tudi, da smo za domovino hvaležni in da zanjo veliko molimo. Čeprav je v ozadju tega prizadevanja v povezavi z lipo in obeležjem samo ena politična stranka, je prav, da tako lipo kot domovino vsi vzamete za svojo. Spomnimo, da je pokojni nadškof Alojzij Šuštar ob osamosvojitvi Slovenije vsem župnijam naročil posaditi lipo. - Na nedeljo Kristusa Kralja, 20. novembra 2016, smo posadili in blagoslovili lipo ob 25-letnici samostojne Slovenije. Odkrili in blagoslovili bomo posebno obeležje ob lipi, ki nas bo opozarjalo na to, da to ni navadna lipa, pač pa lipa, ki je bila posajena iz ljubezni do domovine. Čeprav je v ozadju tega prizadevanja le ena pomladna stranka, vzemimo vsi tako lipo kot tudi državo popolnoma za svojo. Na obeležju pa je pomenljiv citat generala Rudolfa Maistra, ki govori o pomladi našega naroda.
 • ZVONJENJE V PONEDELJEK, 29. OKTOBRA: v ponedeljek, 29. oktobra, je svetovni dan možganske kapi. Slovenska škofovska konferenca je določila, da bo opoldansko zvonjenje namenjeno ozaveščanju, da je zdravje Božji dar, za katerega moramo skrbeti in znati razumeti sporočila telesa, še preden nas bolezen s svojimi posledicami prehiti (previsok pritisk, holesterol...). Več na: https://katoliska-cerkev.si/molitev-ob-svetovnem-dnevu-mozganske-kapi
 • AKCIJA KARITAS: Manjša sveča, za sočloveka sreča: sodelavke Karitas bodo imele na razpolago sveče pred praznikom vseh svetih. S svojim darom tako lahko pomagate ljudem v stiski.
 • SKAVTI: Skavti v svoje skavtske vrste še vedno vabijo nove člane. Tukaj je najbližji steg v Zagorju. Kontaktna številka je na plakatu pred cerkvijo, informacije pa dobite tudi pri meni. Vabljeni otroci od 8. leta starosti naprej, in mladi. Odraslih skavtov žal še nimamo.
 • MOLITVE ZA RAJNE: Lahko še vedno naročite molitve za rajne. Očenaše za pokojne bomo molili 1. in 2. novembra ob 7:30 in 18h (oba dneva pri obeh sv. mašah).
 • JESENSKE DELAVNICE NA ŠKOFIJSKI GIMNAZIJI (ŠKG)

  Ob 25-letnici ponovnega delovanja ŠKG v Šentvidu pri Ljubljani ta ustanova za učence 8. in 9. razreda prireja brezplačne raziskovalno - ustvarjalne delavnice in sicer v ponedeljek, 29. oktobra, in torek, 30. oktobra, od 9h do15h. Prijave preko spletne strani: http://www.stanislav.si

 • ROMANJE V RIM: Na seji ŽPS smo se dogovarjali, da bi spomladi romali v Rim, da bi tam obiskali našega rojaka g. Gregorja Celestina, ki tam študira. Podrobnosti zdaj še niso znane, veliko je odvisno tudi od števila zainteresiranih. Povem pa dovolj zgodaj, da boste začeli razmišljati o tem in se odločati.

 

 • GLAVNI LETNI ROMARSKI SHOD V ČAST FATIMSKI MARIJI (13. 10.): V soboto, 13. oktobra, bomo imeli glavni letošnji romarski shod v čast Fatimski Mariji. Ob 17h bo molitvena ura, ki naj bi jo vodili Otroci Brezmadežne iz Trbovelj (lahko da se bo molitvena ura zaradi višjih razlogov pričela malo kasneje). Ob 18h bo sv. maša, ki jo bo daroval g. Franc Rataj, novi vizitator (predstojnik) Misijonske družbe - lazaristov. (G. Rataj je tudi velik častilec Marije - Brezmadežne.) Po sv. maši bo, če bo le Bog dal vreme, procesija z Marijinim kipom in lučkami. Lepo ste povabljeni, da z veseljem nadaljujemo to tradicijo tudi po fatimski stoletnici: lepo povabljeni k udeležbi, tudi mladi in otroci! Pel bo naš domači otroško - mladinski pevski zbor. (Lansko leto smo imeli glavni romarski shod v maju, ker smo oktobra imeli vseslovensko praznovanje v Stični. Letos imamo shod spet v oktobru.). Vabljene tudi narodne noše!
 • Romarje bi radi pogostili. Zato ste lepo naprošeni za pecivo. Prinesite ga v soboto dopoldne (do 13. ure).
 • RITEM SRCA je festival sodobne krščanske glasbe. Vabljeni (zlasti mladi) na Ritem srca 2018, ki bo v četrtek ob 19:30 v športni dvorani OŠ Alojzija Šuštarja oz. v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu pri Ljubljani.
 • TEDEN ZA ŽIVLJENJE, ki bo potekal od 7. do 14. oktobra, in sicer pod geslom: "Studencev močnih, čistih sem željan" (France Balantič). Organizatorji pravijo: Radi bi, da bi v žeji srca vsi in še posebej mladi zajeli iz Izvira, iz studencev, ki žuborijo v večno življenje. Več na: http://www.gibanjezazivljenje.si
 • ROMANJE NA BREZJE (21.10.): V okviru škofijskega razporeda prošenj za nove duhovne poklice je naša dekanija za romanje na Brezje na vrsti na tretjo nedeljo v letošnjem oktobru. Na Brezje bomo torej poromali v nedeljo, 21. oktobra, popoldne. Točna ura odhoda bo znana en teden pred romanjem (ker se bomo najbrž povezali s katero od sosednjih župnij). Upoštevajte, da bomo startali že zelo zgodaj popoldne. Predvideno pa je, da bomo romarje pobrali tako v kisovški župniji (na Lokah pred cerkvijo) kot tudi v Šentlambertu. Prijave že pobiramo (osebno ali po telefonu 03-567-11-06). (Glavni namen romanja je prošnja za duhovne poklice. Lahko pa imate tudi svoje osebne namene.)
 • MESEC ROŽNEGA VENCA: Mesec oktober je mesec svetega rožnega venca. Spodbujam vas k redni molitvi rožnega venca po domovih kot družinsko, zakonsko ali osebno molitev, vsaj kako desetko; idealno pa je, če zmolimo cel rožni venec.
 • Ker se je dan skrajšal, bodo večerne sv. maše po tradiciji od 1. 10. dalje ob 18h.
 • STARO:
 • DIAKONSKO POSVEČENJE: V soboto, 6. 10., popoldne ob 15h bo v Šentvidu pri Ljubljani diakonsko posvečenje. V diakona bodo posvečeni trije kandidati za duhovništvo s področja naše ljubljanske nadškofije.
 • Radio Ognjišče in frančiškani z Brezij vabijo na Dan rožnega venca, ki bo v nedeljo, 7. oktobra, na praznik Rožnovenske Matere Božje. V baziliki Marije Pomagaj bo ob 15h molitev veselega in svetlega dela rožnega venca, ob 16h bo sveta maša škofa Franca Šuštarja in po maši molitev žalostnega in častitljivega dela rožnega venca. Pridite, molimo!
 • 24. 9.: GOD BL. ANTONA MARTINA SLOMŠKA: blaženi škof Anton Martin Slomšek, je zavetnik učiteljev, vzgojiteljev in katehetov, zavetnik kmetov in slovenskega kmetijstva in kmetijskega slovstva ter zavetnik nove evangelizacije.

 • SREČANJE STAREJŠIH: V soboto, 29. 9., bomo imeli srečanje starejših in invalidnih bratov in sester. Srečanje bo v učilnici pod cerkvijo, tako da lahko pridejo tudi tisti, ki gredo težko po stopnicah. Zbiranje se bo pričelo z zbiranjem in molitvijo rožnega venca ob 15:30. Takrat bo tudi možnost spovedi v pisarni. Sv. maša, ki bo prav tako v učilnici, se bo pričela ob 16h. Daroval jo bo kolovraški župnik g. Tone Humar. Med sv. mašo bo možno prejeti zakrament bolniškega maziljenja. Po maši bo še kratko druženje. Srečanje organizira in vabi naša Župnijska karitas. Obvestite še koga. Če je kje problem prevoz, sporočite, saj bi najbrž lahko pomagale sodelavke Karitas.
 • Večerne maše bodo do konca septembra še ob 19h, potem pa jih bomo prestavili na 18. uro.
 • Ministrantske vaje bodo v petek, 28. 9., zvečer po sv. maši.
 • V župnijskem listu je tudi vabilo na Brezje, kamor bomo poromali 21. oktobra popoldne. Ura odhoda še ni znana, ker se bomo verjetno povezali s kakšno od sosednjih župnij. Lahko da bomo startali že kmalu po 12. uri. Lahko se že prijavite.
 • STARO:
 • V petek, 21. 9., bomo obhajali mednarodni dan miru, in sicer v sklopu Evropskega leta kulturne dediščine 2018. Evropske institucije in tudi Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije so podprli predlog, da bi po vsej Evropi ob istem času zvonili vsi zvonovi. Predlog seveda podpirajo tudi naši škofje. Zvonili bomo torej v petek zvečer za 15 minut med 18. uro in 18:15. Simbolično dejanje je namenjeno predvsem obeležitvi 100-letnice konca 1. svetovne vojne. Pobuda želi biti poziv vsem Evropejcem: da se grozote vojn ne bi več ponovile in da bi se zavedali, kako dragocena dobrina je mir. Zvonjenje bo torej v petek zvečer, molitveno uro za mir bomo imeli v četrtek zvečer, sv. mašo za mir pa v sredo zjutraj.
 • V nedeljo, 23. 9., bomo obhajali nedeljo svetniških kandidatov naše ljubljanske metropolije, med katerimi je letos v ospredju škof in misijonar Friderik Baraga, glavni junak letošnjega oratorija (ob 150-letnici njegove smrti), zato bo slavje danes teden popoldne v Trebnem. Bo pa danes teden tudi Slomškova nedelja ob bližajočem se godu bl. Antona Martina Slomška.
 • Kapucini obhajajo 50-letnico smrti sv. p. Pija in hkrati 100-letnico, kar je prejel stigme - Kristusove rane. Ob tej priložnosti bodo imeli seminar v Škofji Loki.
 • Pevski zbor pa bo pričel z vajami v nedeljo, 23. septembra, ob 9:30. Pevski zbor prav tako vabi nove člane: nove pevke in pevce, zlasti iz vrst osnovnošolcev. Potreben je seveda, posluh.
 • Tisti, ki ste bili na oratoriju v glineni delavnici, pridite v učilnico po izdelke.
 • - Srečanje za starejše in bolne bomo imeli predvidoma na zadnjo soboto v septembru (29. 9.) popoldne. Točna ura bo sporočena naknadno. Vabi Župnijska karitas! Nagovorite vaše starejše. Sv. mašo načrtujemo spodaj v učilnici, da bo laže dostopno za vse.

 • Naslednji mladinski verouk bo v petek, 21. septembra.

 • Naslednje ministrantske vaje bodo v petek, 28. septembra.

STARO:

 

15. 8. - V sredo je največji Marijin praznik: Marijino vnebovzetje. Sv. maši bosta tako kot ob nedeljah: 7:30 in 10:30. Pri obeh sv. mašah bomo obnovili posvetitev slovenskega naroda Božji Materi Mariji. - Slovesna nadškofova maša bo ta dan na Brezjah ob 10. uri.

18. 8. - V soboto bomo imeli romarski shod v čast Fatimski Mariji. Ob 18h bo molitvena ura, ob 19h pa sv. maša, ki jo bo daroval novomašnik Matic Lesjak. Lepo povabljeni!

Glede romanja k novi Štifti: 13. 8. (ponedeljek)–15. 8. (sreda): Romanje se bo pričelo v ponedeljek, 13. avgusta s sveto mašo ob 6.00 v župnijski cerkvi v Zagorju z blagoslovom romarjev (zaradi razmer s čemšeniško cerkvijo to tam še vedno ni mogoče). Avtobus bo po tej maši romarje odpeljal proti Prvinam, od koder boste nadaljevali romanje peš.

VPIS K VEROUKU: Vpis v prvi razred bo v ponedeljek, 27. avgusta, od 18h do 18:45 ali po dogovoru. Po nedeljskih mašah je vpis možen samo, če je župnik doma.

POLETNO BRANJE: Ognjišče predlaga dobre knjige za poletno branje. Prav tako tudi Družina, Emanuel in druge katoliške založbe.

 

 ŠKOFIJSKI MOLITVENI DAN ZA DUHOVNE POKLICE bo na praznik Marijinega rojstva, v soboto, 8. septembra, na Brezjah pod geslom: “Prižigaj luč vere!” Molitvena ura se bo pričela ob 9h, sv. maša pa ob 10. uri (10:30 je bila dezinformacija!).

 •  
 • STARO:
 • V nedeljo, 5. avgusta, bomo pri nedeljski maši ob 10:30 imeli posebnega gosta: V naši sredi bo novomašnik Janez Barborič. Janez prihaja iz župnije Šmarjeta, kjer smo bili 19. 7. letos z otroki na oratorijskem izletu. V Šmarjeti je g. Janez letos 24. junija imel novo mašo. Ker je član Neokatehumenske poti, je bil bogoslovec v Misijonskem semenišču v Pulju. Je brat naše katehistinje Jerneje.
 • 3. 8. - V petek je prvi petek in bom obiskal nekatere bolne in starejše. Zvečer pa vsi povabljeni k sv. maši.
 • 4. 8. - V soboto je prva sobota: zvečer bo prvosobotna pobožnost. Premišljevanje rožnega venca bi vključili kar med rožni venec, ki ga molimo pred sv. mašo in se bo pričel ob 18:30. Sv. maša v soboto se bo izjemoma pričela šele ob 19:15.

 

ZAHVALA: Po končanem oratoriju se iskreno zahvaljujem vsem, ki ste kakorkoli pomagali: od peke peciva, pizz in palačink do košenja trave. Bog povrni! Zlasti hvala animatorkam in animatorjem za vodenje oratorija. Bog povrni vsem skupaj in vsakemu posebej. Zahvala velja tudi gasilcem PGD Loke za vso pomoč in vsem dobrotnikom. Ostalih ne bom našteval. Bog povrni in Bogu hvala!

POMOČ NA DOMU: Naša Karitas je na tem področju zelo šibka, zato svetuje, da se starejši poslužujejo pomoči na domu, ki jo organizira DSO Izlake. Na razpolago so posebne zgibanke. Gre za razvoz hrane starejšim in drugo pomoč na domu. Ponudba je ugodna, ker akcijo delno sofinancira Občina Zagorje ob Savi. (Samo svetujemo.)

 

 • ORATORIJ 2018 - V ponedeljek 16. julija, pričenjamo oratorij, ki bo potekal bo med 16. in 20. julijem, in sicer o misijonarju škofu Frideriku Baragu. Pričetek oratorija je vsak dan ob 9h, zaključek pa prve tri dni ob 15h, v četrtek in petek pa kasneje. Otroci naj v ponedeljek ob prihodu na oratorij animatorjem na stojnici povedo, katero številko majice običajno nosijo (6, 8, 10, 12, XS, S, M, L...). Naknadno smo se namreč odločili, da bodo otroci prejeli oratorijsko majico v spomin. S sabo naj imajo opremo proti soncu (kremo, zaščitno kapico) in naj pijejo veliko tekočine.  V četrtek je predviden oratorijski izlet v neznano, s katerega se bomo vrnili kasneje (predvidoma do 17h.) Slovesni zaključek oratorija bo v petek, 20. julija, s sveto mašo ob 16h, ki jo bodo otroci počakali na oratoriju - v župniji. K tej maši vsi lepo vabljeni, zlasti starši oratorijskih otrok. - Oratorij priporočam v molitev, hkrati pa se zahvaljujem vsem tistim, ki kakorkoli pomagate.

   

 

- V nedeljo, 1. julija, bodo imeli novo mašo v Zagorju, in sicer popoldne ob 14h. Novomašnik br. Miro Pavšek vas vse lepo vabi na novo mašo.

 

- Med škofijskimi novomašniki drugih škofij velja posebej omeniti novomašnika Janeza Barboriča iz Šmarjete, saj je brat naše katehistinje Jerneje. Novomašnik Janez je študiral v Misijonskem semenišču v Puli kot član Neokatehumenske poti in je že tam bil posvečen v duhovnika, in sicer v soboto, 9. junija. Je duhovnik novomeške škofije, ker vanjo spada po svojih koreninah. Novo mašo pa ima danes v Šmarjeti. Upam, da ga bomo lahko preko poletja povabili tudi v našo župnijo za kako sv. mašo.

 • Predvsem pa povabljeni k molitvi za nove duhovnike in k veselju, da nas Bog še vedno obdarja z duhovnimi poklici.
 • Posebej pa opozarjam na nedeljo Slovencev po svetu, ki bo 1. 7., na prvo v juliju. Prav je, da se spomnimo naših rojakov, razkropljenih po svetu, zavedajoč se, da tudi oni pričujejo za slovenstvo sredi tujine.
 • Še se lahko prijavite na oratorij, ki bo od 16. do 20. julija. Na prijavnici piše, da so prijave do 1. julija.
 • VEROUK: Z veroukom smo zaključili. Vendar pa: Bog ne gre na dopust. Tudi med počitnicami mislimo na Boga, hodimo k sv. maši, itd.
 • ORATORIJ: na razpolago so prijavnice za oratorij, ki bo od 16. do 20. julija 2018 v naši župniji. Po vpogledu v arhiv smo opazili, da bo letošnji oratorij deseti po vrsti, odkar ga obhajamo neprekinjeno. (Prvi oratorij v nizu vsakoletnih oratorijev smo imeli leta 2009. Čisto prvi oratorij v naši župniji pa naj bi bil sicer leta 2003.) Na razpolago so prijavnice. Prijavite se čimprej. Oratorij in priprave nanj priporočam v molitev.
 • STARO:

 • Pričeli smo mesec junij, ki je posvečen Jezusovemu Srcu, zato pri delavniških sv. mašah prebiramo vrtnice, ki jih je napisal oz. zbral p. Tomaž Podobnik, velik častilec Božjega usmiljenja.
 • 8. 6. - V petek je praznik Jezusovega Srca,  Sv. maša bo zvečer ob 19h.
 • 9. 6. -v soboto pa praznik Marijinega brezmadežnega Srca. To je za našo župnijo seveda velik praznik. Sv. maša bo zvečer ob 19h
 • 10. 6. - v nedeljo bomo zato obhajali žegnanje: praznovanje zavetnika oz. zavetnice naše župnije, ker je to nedelja po prazniku Marijinega Srca. Sv. maši bosta po nedeljskem razporedu.
 • SVETO REŠNJE TELO (31. 5.): V četrtek je torej zapovedani praznik Svetega Rešnjega Telesa in Krvi, praznik, ki nima stalnega datuma, zato se zelo rado zgodi, da ga zgrešimo. Praznujemo ga približno 2 meseca po veliki noči oz. natančno na četrtek po nedelji Svete Trojice. Sv. maša bo tudi zjutraj ob 7:30, če slučajno kdo ne bi mogel priti zvečer. Večerna maša bo ob 19h. Po večerni sv. maši bo tudi procesija s 4 postajami pri 4 oltarjih. Lepo lepo povabljeni. Prvoobhajanci bi lahko posipali cvetje pred Najsvetejšim. - V četrtek ne bo verouka. Pred sv. mašo v ćetrtek ne bo molitvene ure.
 • V četrtek, 31. maja, bomo zaključili šmarnično pobožnost, v petek, 1. junija, pa bomo pričeli pobožnost vrtnic v čast Jezusovemu Srcu.
 • V petek, 1. junija, je prvi petek: povabljeni k maši in zakramentom. V petek bom tudi obiskoval bolne in starejše.
 • V soboto, 2. junija, pa bo prva sobota, prav tako povabljeni k pobožnosti.
 • Z veroukom za birmance in birmanke smo zaključili. Spričevala bodo dobili ob priliki. - Z ostalim veroukom bomo zaključili v tednu med 11. in 15. junijem.
 • STARO:
 • 27. 5.: Na nedeljo Sv. Trojice bomo imeli prvo sveto obhajilo, in sicer ob 10:30. K prvemu sv. obhajilu bo pristopilo 13 otrok, ki so večinoma iz 3. razreda.
 • V četrtek, 24. 5., ob 17h bomo s prvoobhajanci imeli prvo sveto spoved. Ob istem času pa boste lahko spoved opravili tudi starši. V četrtek ob 17h bo na razpolago tuj spovednik - za starše. Staršem spoved zelo priporočam, razen seveda, če nimate urejenega zakona (v tem primeru ne pristopajte k spovedi, da ne bo nepotrebne zadrege...).
 • Na prvo sv. obhajilo se želimo čimbolje pripraviti. Poleg spovedi naj prvoobhajanci pridejo k šmarnicam v ponedeljek, sredo in petek. (v ponedeljek pred sv. mašo, v sredo in petek pa po sv. maši). Prvoobhajance in njihove družine priporočam v molitev.
 • V tem tednu bo v Sloveniji potekalo Jerihonsko bdenje. To pomeni 7 dni in noči neprekinjenega češčenja Svetega Rešnjega Telesa s točno določenimi nameni. Češčenje poteka v kapeli centra Živi na polno v Ljubljani.
 • (Za češčenje v Ljubljani se lahko prijavite preko spleta http://zivinapolno.com/jerihonsko-bdenje )
 • V naši župniji se bomo temu češčenju oz. molitvi pridružili na daljavo: imeli bomo češčenje - bdenje - v četrtek, 24. 5., od 18h do 19h. Molitveni nameni pa so: za zaščito življenj spočetih otrok, za blagor slovenskih družin, za duhovno prenovo Slovenije - s pravičnim političnim vodstvom in za osebne namene udeležencev.
 • Škofje nas vabijo tudi k molitvi za domovino pred volitvami.
 • 27. 5.: Naslednjo nedeljo popoldne bo Grozdetov shod na Zaplazu - ob godu bl. Alojzija Grozdeta (ob 15h molitvena ura, ob 16h pa sv. maša).
 •  
 • STARO:
 • V nedeljo, 20. maja (50 dni po Veliki noči) je binkoštni praznik, ko se spominjamo prihoda Svetega Duha na apostole in prosimo, da bi prišel tudi danes na vse nas in na celotno družbo in celotno stvarstvo.
 • Ponovno vabljeni tudi k šmarnicam, ki jih obhajamo v maju, zlasti prvoobhajanci in prvoobhajanke.
 • Ob krajevnem prazniku smo prejeli kar dve vabili: osrednje praznovanje bo v petek, 18. maja, ob 19h v Domu kulture.
 • Povabljeni pa smo tudi na koncert z naslovom Združeni v pesmi, ki bo v soboto ob 19h v Domu kulture v Kisovcu. To bo koncert ob 40-letnici pobratenja med Rudarskim pevskim zborom Loški glas in Moškim pevskim zborom Fran Venturini. Poleg omenjenih dveh zborov bo nastopil tudi MePZ Ladko Korošec. Lepo povabljeni!
 • Zaradi teh dveh vabil bodo šmarnice v petek in soboto ob neobičajnem času.
 • PRVO SVETO OBHAJILO bo v nedeljo, 27. maja, ob 10:30.

STARO:

V torek, 8. maja obhajamo obletnico posvetitve ljubljanske stolnice. V soboto, 12. maja, pa obhajamo obletnico posvetitve kisovške cerkve.

 • V ponedeljek, 7. maja, bo seja ŽPS, in sicer s pričetkom ob 19:45.
 • V četrtek, 10. maja, bo praznik Gospodovega vnebohoda. Sv. maša bo samo zvečer ob 19h. Prej bo molitvena ura. Verouk v četrtek kljub prazniku bo.
 • V soboto, 12. maja, bomo imeli romarski shod v čast Fatimski Materi Božji. Ob 18h bo molitvena ura, ob 19h pa sv. maša, ki jo bo daroval g. Miro Šlibar, lurški kaplan in bolniški duhovnik. Prepeval bo mešani cerkveni pevski zbor iz Skaručne, župnija Vodice. Lepo povabljeni. Hkrati bomo obeležili obletnico posvetitve naše cerkve.
 • V nedeljo, 13. 5., bomo imeli nabirko za socialno zavarovanje duhovnikov. Verjetno je tudi v vašem interesu, da smo duhovniki zdravstveno zavarovani. To se seveda ureja preko škofije, ki za zavarovanje prispeva tudi iz svojih lastnih virov. Verniki ste lepo povabljeni k velikodušnosti. Bog povrni že vnaprej!
 • Molitvena naveza za Karitas: Vabljeni ste, da molite za ljudi v stiski, za dobrotnike in sodelavce Karitas. Ustanavlja se posebna molitvena zveza Karitas. Kdor je pripravljen vsak dan zmoliti eno desetko v ta namen, je povabljen, da se uradno prijavi v to zvezo pod okriljem Škofijske karitas Ljubljana s posebno prijavnico. - Če pa se nočete "vezati", pa lahko kljub temu kaj zmolite v ta namen.
 • ORATORIJ bomo imeli od 16. do 20. julija 2018. Prijavnice bodo na razpolago predvidoma še ta mesec.
 • Društvo prijateljev otrok Mavrica vabi otroke na počitnice na morje. Prednost imajo otroci, ki sicer ne bi šli na morje.

ŠMARNICE: V mesecu maju bomo obhajali šmarnice - Mariji v čast, in sicer ob delavnikih združeno s sv. mašo ob 19. uri. Prebirali bomo šmarnice o sv. Frančišku in Jacinti Marto, ki sta bila poleg Lucije fatimska vidca in sta najmlajša svetnika Katoliške Cerkve, ki nista mučenca. Lani ju je ob 100-letnici fatimskih dogodkov za svetnika razglasil papež Frančišek.

ROMARSKI SHOD v čast fatimski Mariji bo v soboto, 12. maja. Ob 18h bo molitvena ura, ob 19h pa sv. maša, ki jo bo daroval Miro Šlibar, lurški kaplan in bolniški duhovnik. Na koru bomo imeli goste: mešani cerkveni pevski zbor iz Skaručne. Na ta dan bomo obhajali ravno tudi obletnico posvetitve naše cerkve. Dvanajstega maja 1985 jo je namreč posvetil takratni nadškof Alojzij Šuštar.

 

MOLITVENA ZVEZA KARITAS: Vabljeni ste, da molite za ljudi v stiski, za dobrotnike in sodelavce Karitas. Ustanavlja se posebna molitvena zveza Karitas. Kdor je pripravljen vsak dan zmoliti eno desetko v ta namen, je povabljen, da se uradno prijavi v to zvezo pod okriljem Škofijske karitas Ljubljana s posebno prijavnico. - Če pa se nočete "vezati", pa lahko kljub temu kaj zmolite v ta namen.

VOLITVE - povabljeni ste tudi h goreči molitvi za domovino pred bližajočimi se volitvami. O, da bi vsi volilci spoznali, kako veliko odgovornost nosijo z volilno pravico. Če se ne udeležimo volitev, pomeni, da nam je vseeno, kaj delajo politiki, in v tem primeru tudi nimamo pravice kritizirati. Družbeni nauk Cerkve, pa tudi naša vest, nas pa kličeta k soodgovornosti in sooblikovanju naše družbe.

staro:

 • BLAGOSLOV KONJ IN PSIČKOV: v nedeljo, 29. aprila,  bo ob godu sv. Jurija blagoslov konj in psičkov, in sicer ob 12h na Golden Ranchu oz. poligonu Konjeniškega kluba Vajkard Valvazor na Lokah. Vabljeni vsi ljubitelji konj, psov in narave. (Organizatorji obetajo tudi pogostitev.)
 •  
 • Po slavju svete birme bi se rad zahvalil vsem, ki ste oblikovali tako lepo slavje. Poleg tega pa tudi hvala za vse priprave na birmo, zlasti staršem za čiščenje in ureditev okolice cerkve! Bog povrni in Bogu hvala!
 • Na razpolago so položnice: "Pomagajmo preživeti in živeti", s katerimi lahko pomagate Karitas oz. ljudem v stiski. Več na: http://www.karitas.si
 • staro:
 • V tednu pred sv. birmo še vedno poteka devetdnevnica pred sveto birmo, in sicer vsak večer ob 19h. Birmanci v tem tednu (ponedeljek, 16. april, in četrtek, 19. aprila) ne bodo imeli verouka, ker hodijo k devetdnevnici.
 • V ponedeljek, 16. aprila, bomo imeli srečanje birmancev, staršev in botrov z birmovalcem škofom Šuštarjem, in sicer ob 18. uri, sledila bo sv. maša ob 19. uri. Med sv. mašo bo gospod škof na razpolago za sv. spoved.
 • Srečanje za župnijske sodelavce: V ponedeljek, 16. aprila, po maši bomo imeli srečanje župnijskih sodelavcev s škofom Francem Šuštarjem, in sicer ob 20h (ali kako minuto čez). Srečanje bo izjemoma v Šentlambertu - skupaj s šentlambertskimi sodelavci.
 • V soboto, 21. aprila, bomo namreč imeli sv. birmo, in sicer ob 11. uri. Birmoval bo dr. Franc Šuštar, ljubljanski pomožni škof in generalni vikar, ki je hkrati tudi tukajšnji arhidiakon. Zakrament sv. birme bo prejelo 16 birmancev in birmank. Vabljeni k slovesnosti in k molitvi za birmanke in birmanca!
 • Posebno obvestilo za starše birmancev in birmank: Čiščenje cerkve je prestavljeno, in sicer ste za čiščenje predlagam četrtek ob 19:30. Generalka pred birmo pa je predvidena za petek zvečer po sv. maši.
   
 • Med 15. in 22. aprilom poteka teden molitve za nove duhovne poklice in za zvestobo in svetost poklicanih. Molili bomo pod geslom: Daj mi poslušno srce. Molitvena ura za duhovne poklice bo v četrtek eno uro pred sv. mašo, sv. maša pa v sredo zvečer.
 • Gospod župnik se zahvaljuje za pecivo, ki ste ga spekli za pevsko revijo preteklo nedeljo, in za vso organizacijo dekanijske revije. Bog povrni!
 •  
 • STARO:
 • V Kulturnem domu v Zagorju si je možno ogledati film Marijina zemlja, in sicer v torek, 10. aprila, in v nedeljo, 15. aprila, ob 19h. Lepo vabljeni v lastni režiji!
 • V četrtek, 12. aprila, se bo pričela birmanska devetdnevnica, in sicer ob 19h, in bo potem vsak delovnik ob 19h. Jasno je, da je za birmance in birmanke udeležba obvezna. Lepo povabljeni tudi starši in botri in vse župnijsko občestvo, da molimo za prihod Svetega Duha na naš mladi rod.
 • V soboto, 14. aprila, bomo imeli romarski shod v čast Fatimski Mariji, in sicer bo ob 18h molitvena ura, ob 19h pa sv. maša, ki jo bo daroval zagorski župnik Jani Tušak. Aprila po novem k nam priromajo Zagorjani. Lepo povabljeni tudi domači romarji. Marijansko  srečanje bo združeno z birmansko devetdnevnico.
 • V soboto, 14. aprila, ob 9h, bo srečanje prvoobhajancev in njihovih staršev oz. delavnica rožnih venčkov...

 

 • staro:
 • ROMARSKI SHOD IN SPOVEDOVANJE: V soboto, 17. marca, bomo imeli romarski shod v čast fatimski Materi Božji. Ob 17h bo molitvena ura, ob 18h pa sv. maša. Po tradiciji pridejo takrat k nam romarji iz župnij Čemšenik in Šentgotard. Sv. mašo bo daroval g. Drago Markuš, nekdanji čemšeniški župnik, ki pa še vedno župnikuje v Šentgotardu. Lepo povabljeni!
 • Na romarski shod posebej povabljeni tudi zato, ker bomo imeli že spovedovanje pred velikonočnimi prazniki. V soboto, 17. marca, od 17h naprej bomo namreč duhovniki spovedovali (eden ali dva dekanijska duhovnika in najbrž nekaj časa tudi domači župnik).
 • MATERINSKI DAN: Na 5. postno nedeljo, 18. marca, bomo po polenajsti maši imeli kratko prireditev kot praznovanje materinskega dneva. Matere, lepo povabljene! To praznovanje pripravljata naša župnijska Karitas in župnijski otroško-mladinski pevski zbor. (Ali bo kratek program tudi po jutranji maši, ta hip še ne morem obljubiti.) - Materinski dan bomo torej obhajali en teden prej, kot običajno, ker je točno 25. marca že cvetna nedelja.
 • V nedeljo, 18. marca, bo tudi papeška nedelja, ko se bomo spomnili izvolitve papeža Frančiška. Molili bomo zanj in se ob 5-letnici njegove izvolitve zanj Bogu zahvalili z zahvalno pesmijo.
 • OLJČNE VEJICE: Na tiho nedeljo bodo najbrž že na voljo oljčne vejice za cvetno nedeljo. Darovi bodo namenjeni za istrske župnije.
 • KRIŽEV POT molimo ob petkih v postu pol ure pred sv. mašo, se pravi ob 17:30.
 • IGRANI KRIŽEV POT bo v soboto, 24. marca, ob 17h v naši župnijski cerkvi. Pripravila nam ga bo kulturna skupina Rozalinda. Lepo vabljeni! (Še koga povabite!)

 

ŽUPNIJA MOTNIK in SKUPNOST MiR SLOVENIJA

vabita na srečanje z naslovom: KAKO NOSITI KRIŽ ŽIVLJENJA S POMOČJO HAGIOTERAPIJE?

STARO:

 • SREČANJE ZA STARŠE BIRMANCEV IN BIRMANK IN ZA BOTRE bo v petek, 9. marca, ob 18h v Jurijevem domu na Izlakah. Spregovorila bo Polona Vesel Mušič. Dekanijski duhovniki vas prosimo za zanesljivo udeležbo. Napravite to žrtev za svoje birmance in birmanke.
 • KRIŽEV POT: v petek pol ure pred sv. mašo bomo molili križev pot. Načeloma velja za vse petke v postu, razen za veliki petek.

 • TEČAJ PRIPRAVE NA ZAKON: V župnišču v Zagorju bo tečaj priprave na zakon potekal 24. - 25. febrauarja ter 3. - 4. marca 2018, vse dneve ob 19h. Papež Frančišek in cerkveno učiteljstvo poudarjajo pomen dobre priprave na cerkveno poroko.
 •  
 • STARO:
 • 23. 2. 2018: DAN MOLITVE IN POSTA ZA MIR: Papež Frančišek pravi: »Zaradi širjenja tragičnih konfliktnih situacij po različnih predelih sveta, vabim vse vernike na poseben Dan molitve in posta za mir, in sicer 23. februarja, na petek prvega postnega tedna. Namenili ga bomo predvsem za prebivalce Demokratične republike Kongo in Južnega Sudana. Kakor tudi ob podobnih drugih priložnostih vabim tudi ne katoliške in ne krščanske brate in sestre, da se pridružijo tej pobudi na način, ki je zanje najprimernejši. Vendar pa vsi skupaj«.
 • Ta teden (19. -23. 2. 2018) so zimske počitnice. To pomeni, da ne bo verouka.
 • ROMARSKI SHOD: V soboto, 17. februarja, bomo imeli romarski shod v čast Fatimski Mariji. Ob 17h bo molitvena ura, ob 18h pa sv. maša. Upam, da bo tudi priložnost za sv. spoved. V soboto je naša župnija na vrsti za molitev za domovino. Posebej se bomo spomnili tega pri molitveni uri, pa tudi pri sv. maši. Poleg tega ste povabljeni, da v soboto molite za domovino tudi doma - v imenu celotne Slovenije!
 • Na razpolago so tudi položnice z naslovom Ne pozabimo...  Gre za pomoč Karitas Jugovzhodni Evropi: od ljudske kuhinje v Sarajevu, do zdravil za Albanijo...
 • ZIMSKE POČITNICE bodo od 19. do 23. februarja. To pomeni, da takrat ni verouka.

   

 

 

 

 

STARO:

 • ROMANJE V ZAGORJE (27. 1.) Ob 50-letnici naše župnije bomo v soboto, 27. 1., imeli romanje v Zagorje. Organizirano bomo šli tja peš, in sicer čez Repnik. Izpred cerkve na Lokah bomo startali ob 15:30. Lahko pa pridete za nami z avtomobili. Sv. maša v Zagorju bo ob 17:30, in sicer nedeljska maša. Prav je, da s tem romanjem pokažemo hvaležnost zagorski župniji, ki si je s svojimi pastirji zelo prizadevala za versko življenje v Kisovcu že pred drugo svetovno vojno z ustanovitvijo ekspoziture na Lokah in potem v 60. letih s postavitvijo kapele v starem župnišču in z vnovično uvedbo bogoslužja v kapeli ter s prizadevanjem za ustanovitev župnije pri nas. Takratni zagorski duhovniki so si torej zelo prizadevali. Naj bo to romanje zahvalne narave; v prvi vrsti se bomo zahvalili Bogu za to našo mlado župnijo. Hkrati pa bomo - zlasti tisti, ki bomo šli peš, podoživljali tista leta, ko na Lokah ni bilo maše in ste peš hodili v Zagorje k sv. maši in k verouku (1956 - 1962).
 • Naslednjo nedeljo bo v naši cerkvi prepeval MePZ Ladko Korošec, in sicer pri sv. maši ob 10:30 in še nekaj pesmi po sv. maši. Lepo povabljeni!
 • NEDELJA SVETEGA PISMA (28. 1.): Vsako leto je zadnja nedelja v januarju nedelja Svetega pisma. Letos, ko si prizadevamo za prenos vere v družini, bo potekala pod geslom: Z Bogom v družini: "Kakor je svet ta, ki vas je poklical, bodite tudi sami sveti" (1 Pt 1,15). - V Ljubljani na Viču bo prihodnjo nedeljo popoldne ob 15h osrednje srečanje ob svetopisemski nedelji za našo nadškofijo, bo pa tam v tistih dneh potekal tudi svetopisemski maraton - branje Božje besede.
 • ŠKOFIJSKA GIMNAZIJA - DAN ODPRTIH VRAT: Škofijska klasična gimnazija in Jegličev dijaški dom v Šentvidu pri Ljubljani vabita na dan odprtih vrat v soboto, 27. januarja, od 8. ure dalje. Spoznali boste lahko pouk na gimnaziji, številne obšolske dejavnosti in pestro življenje v dijaškem domu. Lepo povabljeni, ne samo kandidati, pač pa vsi, ki vas zanima življenje v tem zavodu, kjer deluje tudi naš rojak g. Gregor Celestina.
 • VERSKI TISK: V mesecu verskega tiska prihaja edini katoliški tednik na Slovenskem - Družina - k vam s posebno kratkoročno ponudbo, da bi se lahko na lastne oči prepričali o kakovostnih verskih vsebinah v njem. Vljudno vas vabim in prosim, da vzamete s seboj zgibanke o tej ponudbi. Na zgibankah je tudi lepa molitev za družine, pa tudi naročilnica, s katero se lahko naročite na 10 številk Družine (polovico od teh desetih podarja založba). - Vam toplo priporočam. Verski tisk tudi sicer toplo priporočam.
 •  
 • TEDEN MOLITVE ZA EDINOST KRISTJANOV poteka med 18. in 25. januarjem. Za glavno temo so kristjani otočja Karibov izbrali svetopisemsko pesem, ki opeva osvoboditev in zmago nad zatiranjem, ki so ga Izraelci doživljali kot sužnji v Egiptu: "Tvoja desnica, Gospod, se je poveličala z močjo" (2 Mz 15,6). Zgodovina Karibov je namreč prav tako zaznamovana s suženjstvom. - Vabljeni k molitvi za edinost kristjanov! Pri mašah bomo prebirali posebne nagovore.
 • V petek, 19.1., je smrtni dan našega svetniškega kandidata Božjega služabnika Friderika Baraga, velikega slovenskega misijonarja med Indijanci. Letos obhajamo 150-letnico njegove smrti (19. januar 1868). Ko bo razglašen za blaženega, bo to najbolj verjetno njegov godovni dan.

STARO:

 • Prihodnjo nedeljo, 21. januarja, bomo imeli goste: po polenajsti maši bo Rudarski pevski zbor Loški glas zapel nekaj pesmi. Vesel sem, da so se ob 50-letnici župnije z veseljem odzvali našemu vabilu in obljubili, da pridejo.
 • Na zadnjo nedeljo v januarju, 28. januarja, pa bo v naši sredi pri polenajsti maši MePZ Ladko Korošec. Žal sta obe informaciji o teh dveh pevskih zborih (oz. mini-koncertih v naši cerkvi) izpadli iz župnijskega lista.

 

 • S škofijske gimnazije so že poslali plakat za bodoče srednješolce. Več informacij o tem pa prihodnjo nedeljo. - Prav tako na dan odprtih vrat vabi želimeljska gimnazija.
 • Kuverte za ofer. V arhivu sem našel dopis, s katerim se je to s kuvertami pričelo. Takratni zagorski župnik g. Anton Smrkolj je februarja 1967 sestavil pismo, s katerim se je obrnil na ljudi s prošnjo za sredstva za gradnjo nove cerkve. Ljudje naj bi darove dali v kuverto in jih oddali v kapeli - vsak mesec na nedeljo po petnajstem. - Seveda s to lepo tradicijo nadaljujemo...
 • Decembra smo imeli vizitacijo, ki jo je opravil g. škof Franci Šuštar, naš arhidiakon in generalni vikar. Opozoril je na nepravilnost v povezavi z nedeljskimi mašami: ena sveta maša v nedeljo dopoldne mora biti darovana za farane! Mi smo doslej večkrat naredili izjemo in je bila maša za farane darovana v neokatehumenski skupnosti v soboto zvečer. To pomeni, da bom odslej naprej za vsako nedeljo vzel samo po en mašni namen (vseeno je, ali za ob 7:30 ali ob 10:30). - Tako da tisti, ki "morate nujno imeti" sv. mašo na nedeljo, čimprej rezervirajte termin za mašo. Oz. z drugimi besedami: verjetno bodo eno leto imeli mašo na nedeljo eni, drugo leto pa drugi. Vem, da imate nekateri spet redno navado, da se ravno na nedeljo zberete skupaj in spoštujem take navade. Vendar pa se moje osebno mnenje glasi, da imamo več zasluženja za dušo pokojnega, če si vzamemo čas za sv. mašo med tednom. Na nedeljo smo že tako ali tako dolžni iti k maši in nimamo posebnega zasluženja, če gremo na nedeljo k maši. Če pa se potrudimo med tednom, pa imamo zasluženje. Tako da se ne bojte naročati sv. maš med tednom.
 • Otroci žal ne bodo smeli več igrati nogometa niti na novem župnijskem parkirišču niti pred cerkvijo. Do takšnega sklepa sem prišel, ker se je delala škoda in je bila žal prisotna tudi nesramnost.
 • Če kdo želi, lahko zadaj vzame trikraljevsko nalepko za na podboj vrat. Hvala tudi vsem, ki ste darovali dar za misijone ob trikraljevski akciji.
 •  
 • STATISTIKA VERSKEGA ŽIVLJENJA V NAŠI ŽUPNIJI ZA LETO 2017
 • Krsti: V letu 2017 je bilo v župniji Kisovec krščenih 10 otrok: 5 jih prihaja iz cerkvenega zakona, 2 iz civilnega zakona, 2 iz izvenzakonske skupnosti, 1 pa je nezakonski. Samo 4 otroci novokrščenci prihajajo iz domače župnije, 6 jih je bilo od drugod. Vsaj 2 naša farana pa sta bila krščena drugje. (V letu 2016 je bilo 7 krstov.)
 • Poroke: Iz naše župnije so v letu 2017 cerkveno poroko sklenili 4 pari. Samo ena od teh porok je bila sklenjena v domači cerkvi, ostale 3 so bile sklenjene drugje. Zanimivo, da je bila ena od teh 4 porok sklenjena ob 50-letnici civilne poroke. (V letu 2016 pa je bila samo 1 poroka.)
 • Pogrebi: Iz naše župnije smo imeli 14 cerkvenih pogrebov. Kar 9 od teh je bilo neprevidenih: to pomeni, da so umrli brez kakršnihkoli zakramentov v zadnjem letu svojega življenja. Najstarejši je umrl v 94. letu starosti, najmlajši pa v 65. letu starosti. (V letu 2016 je bilo 13 cerkvenih pogrebov.)
 • G. Fonzi Grojzdek vse lepo pozdravlja in se spominja tistih trenutkov, ko ste trpeli "porodne bolečine" ob rojstvu te naše župnije.
 • Zahvaljujem se vsem, ki ste pomagali pri proslavljanju 50-letnice župnije.
 • ROMANJE V ZAGORJE bomo ob 50-letnici župnije imeli v soboto, 27. januarja. Udeležili se bomo sv. maše, ki bo v zagorski cerkvi ob 17:30. Ura odhoda za tiste, ki bomo šli peš, bo oznanjena naknadno (upamo, da bo Bog dal primerno vreme!). Kdor ne bo mogel iti peš, naj pride za nami z avtomobilom ali kako drugače. To bo romanje k naši materni župniji, zato ste vabljeni, da se ga udeležite v čimvečjem številu. Področje naše župnije je namreč večinoma nekoč spadalo pod župnijo Zagorje. Ko bomo v Zagorje romali peš, se bomo skušali vživeti v kožo tistih naših faranov, ki so v letih 1956 - 1961 peš hodili v Zagorje k sv. maši in verouku.

 

STARO:

 • V nedeljo, 31. 12., bomo imeli slavje ob 50-letnici naše župnije. Ob 10:30 bo med nami g. nadškof Stanislav Zore, zato pridite v čimvečjem številu. Povabili smo tudi dušne pastirje, ki so od ustanovitve župnije delovali pri nas ali pa so bili za ustanovitev zelo zaslužni, poleg tega tudi dekanijske duhovnike in oba duhovna poklica, ki izhajata iz naše župnije. Povabljeni so tudi predstavniki Krajevne skupnosti in Občine Zagorje ob Savi.
 • V okviru praznovanja 50-letnice bo tudi koncert Komornega zbora Ave v naši cerkvi, in sicer na praznik sv. Treh Kraljev zvečer.
 • STARO:
 • V torek, 19. decembra, se bo sv. maša pričela normalno ob 18. uri. Otroci, ki imajo v dvorani prireditev v torek popoldne, naj pridejo k devetdnevnici, ko bodo pač lahko - po končani prireditvi. Če bi se slučajno zgodilo, da bi prihajali sredi maše, pazite, da boste vstopali čimbolj neopaženo.
 • V torek, 19. decembra, zaradi omenjene šolske prireditve verouk za 1. razred odpade; 2. razred pa prične 15. minut prej, to se pravi ob 15:45.
 • Ostale skupine imajo ta teden verouk normalno še ves teden, in sicer od vključno 4. razreda naprej bo spovedovanje.
 • Spovedovanje za odrasle je bilo že na romarskem shodu. Če bi še kdo rad opravil sv. spoved, bom na razpolago v četrtek med molitveno uro pred sv. mašo.
 • V soboto, 16. 12., zvečer bo romarski shod v čast Fatimski Mariji, in spovedovanje pred Božičem. Ob 17h bo molitvena ura in začetek spovedovanja, ob 18h pa sv. maša in začetek božične devetdnevnice. To bo uradno spovedovanje v naši župniji pred Božičem. Za spoved bosta na razpolago 2 spovednika.
 • Vabljeni, da obnovite naročnino na verski tisk. Letos, ko je bila na obisku Družina, vam zlasti Družino posebej priporočam.
 • Rad bi se zahvalil tistim, ki ste kidali sneg! Hvala tudi Miklavžu za njegove darove in vsem, ki ste organizirali miklavževanje.
 • Povabilo na duhovne vaje (konvivenca): Duhovne vaje bodo od petka, 15. decembra, popoldne ali zvečer - do nedelje, 17. decembra, v Nazarjah. Prijavite se pri meni.
 • Po končanem misijonu bi se rad zahvalil ekipi misijonarjev (katehistov) iz Neokatehumenske poti. Res, hvala vam, od srca, da ste si vzeli čas in prihajali v našo župnijo večer za večerom.
 • Bog povrni tudi škofu Franciju Šuštarju za vodenje te slovesnosti ob koncu misijona.
 • Hvala tudi kabelski televiziji ETV za oglaševnje misijona (ETV je vedno z nami!).

 

50-LETNICA ŽUPNIJE: v nedeljo, 31. decembra, ob 10:30 bo v naši sredi g. nadškof Stanislav Zore. - Na praznik sv. Treh kraljev, 6. 1., ob 19h pa bomo imeli koncert Komornega zbora Ave (glej zadnjo stran).

CELODNEVNO ČEŠČENJE bo letos izjemoma na soboto, 30. decembra. Sv. maši bosta ob 10:30 in 18h. Podroben razpored bo oznanjen naknadno.

ZAKONSKI JUBILEJI: Tisti pari, ki ste v preteklem letu obhajali okroglo obletnico cerkvene poroke, vabljeni na slovesnost 31. decembra ob 10:30.

VEROUK bo v Kisovcu potekal do 4. adventne nedelje. V Šentlambertu bo zadnjikrat verouk v petek, 15. decembra, v Čolniščah pa v torek, 19. decembra. Potem bodo božične počitnice do 6.1.

 

DOGODKI OB 50-LETNICI KISOVŠKE ŽUPNIJE

24. 12.: Obe božičnici, ki ju pripravlja Kulturna skupina Rozalinda na sveti večer, bosta v znamenju 50-letnice, zato se bosta pričeli zunaj, pred cerkvijo: ob 17:30 in 23:30.

31. 12.: Glavna slovesnost ob 50-letnici: v nedeljo, 31. decembra, ob 10:30 bo slovesna sv. maša, ki jo bo daroval g. nadškof Stanislav Zore. Slovesnost bomo združili z zakonskimi jubileji. Pari, ki ste v letu 2017 obhajali okorglo obletnico poroke (na 5 let), vabljeni, da se pridružite. Prej se seveda javite župniku. - V načrtu je, da bomo na slovesnost povabili tudi častne goste.

6. 1.: Sv. Trije Kralji:

 - ob 18h bo sv. maša, ki jo bo daroval Gregor Celestina.

 - ob 19h bo Koncert Komornega zbora Ave, in sicer v župnijski cerkvi. Lepo vabljeni! Povabite tudi druge! Zaželeni prostovoljni prispevki!

V okviru 50-letnice župnije bo tudi romanje v “materno” župnijo Zagorje, in sicer v januarju ali februarju.

STAREJŠI, ki bi radi sprejeli obisk duhovnika in zakramente, ob Božiču, naj sporočijo.

BLAGOSLOV KONJ bo na praznik sv. Štefana, 26. decembra, ob 12h na poligonu KK Vajkard Valvazor oz. na Golden Ranchu na Lokah.

 

 • Če kdo od otrok ni dobil adventnega koledarja, ga še vedno lahko dobi!
 • MISIJON: Zaradi misijona bodo delavniške maše potekale zvečer. To pomeni, da bodo tudi ob sredah v času misijona sv. maše zvečer ob 18h. V času misijona birmanci in birmanke ne bodo imeli verouka, ker naj hodijo na misijon (med tednom vsaj 2-krat). - SPORED MISIJONA - tudi na tej isti strani čisto spodaj - KLIKNITE NA NASLOV MISIJON in se vam bo odprl spored!
 • PRAZNOVANJE SV. BARBARE V ZAGORJU: Sv. Barbaro bodo v Zagorju slovesno praznovali v nedeljo, 3. decembra, ob 18h, ko bo maševal pomožni škof Franc Šuštar. To bo začetek celonočnega in celodnevnega češčenja Svetega Rešnjega Telesa.
 • Po končanem beljenju se iskreno zahvaljujem vsem, ki imate zasluge za to, da je cerkev pobeljena in tudi temeljito počiščena. Bog povrni!

EVROPSKO SREČANJE MLADIH bo od 28. decembra 2017 do 1. januarja 2018 v Baslu v Švici. Srečanje poteka v duhu redovne skupnosti bratov iz Taizéja pod naslovom Romanje zaupanja na zemlji. Letošnje srečanje je 40. po vrsti. Evropskega srečanja mladih se vsako leto udeleži od približno 15.000 do več kot 30.000 mladih z vseh koncev Evrope, med njimi tudi veliko iz Slovenije. - V poštev pridejo mladi med 16. in 35. letom starosti. Prijave na društvu SKAM: http://skam.si

KISOVŠKA ŽUPNIJA PRED JUBILEJEM

Približuje se 50-letnica ustanovitve župnije Marijinega brezmadežnega Srca v Kisovcu. Pri tem moramo ločevati med ustanovitvijo župnije in izgradnjo cerkve. Cerkev je bila zgrajena precej kasneje, leta 1984, in posvečena 1985. Župnija pa je bila ustanovljena še v času, ko so (ste) se verniki zbirali še v starem župnišču. Župnija je skupnost vernikov, običajno vezana na neko ozemlje. Nadškof Jožef Pogačnik je ustanovno listino naše župnije podpisal 31. 12. 1967, v veljavo pa je stopila 1. 1. 1968. Za začasno župnijsko cerkev je razglasil takratno kapelo v starem župnišču na Lokah, nova župnija pa je bila ustanovljena na ozemlju, ki je prej pripadalo večinoma župniji Zagorje, nekaj malega pa je bilo prej pod župnijo Izlake in Čemšenik.

Glede na to, da sta v ustanovni listini zapisani obe letnici, bi 50-letnico župnije pravzaprav lahko obhajali čez celotno pastoralno leto 2017/18. Višek praznovanja bo na vsak način obisk nadškofa Stanislava Zoreta v naši župniji predvidoma v nedeljo 31. 12. 2017. V načrtu pa imamo tudi razne prireditve, med drugim koncert Komornega zbora Ave na praznik Svetih treh kraljev 6. januarja 2018 po večerni maši, pa tudi druge prireditve.

Slavje naj nam pomaga k hvaležnosti za svojo župnijo, hkrati pa naj našo župnijo poživi, da bo še bolj zaživela in da bodo tudi oddaljeni farani poživili svojo pripadnost župniji!

 •  

___________________________________________________________________________________________________

Župnik je vsako nedeljo dolžan opraviti mašo za farane, ki so mu zaupani.

Včasih v naši župniji na nedeljo izjemoma ni oznanjene maše za farane.

V tem primeru župnik nedeljsko mašo za farane daruje v neokatehumenski skupnosti pri nedeljski maši v soboto zvečer.